IT-nestor: – Bitcoin er et pyramidespill

Opera-gründer og nåværende Vivaldi-sjef Jon von Tetzchner ble anbefalt å investere i kryptovaluta, men takket blankt nei.

KRYPTOSKEPTISK: Opera-gründer, og nå mannen bak nettleseren Vivaldi, Jon von Tetzchner, har ikke brukt noe av millionformuen på bitcoin, og vil heller ikke gjøre det i fremtiden.

Foto: Geir Barstein/ E24
 • Sindre Hopland
Publisert:

Det er mange meninger om bitcoin, men de fleste er enige om at kryptovalutaen har hatt en eventyrlig vekst de siste årene.

Jon von Tetzchner er en av norsk IT-bransjes tyngste aktører. Han synes lite om bitcoin.

– Noen av mine islandske venner mente jeg burde investere i bitcoin, og dette var mange år siden, men jeg var aldri interessert, sier han til E24.

Tetzchner var gründer i Opera, og er nå grunnlegger av nettleseren Vivaldi.

– Gjør ikke verden bedre

Etter finanskrisen gikk hans islandske venner så langt som å si at man burde bytte ut den islandske kronen med bitcoin.

– Den islandske valutaen var jo veldig svak og ustabil på den tiden, men det at bitcoin stiger fort i verdi, betyr ikke at den er stabil, det betyr derimot at den er ustabil andre veien, sier von Tetzchner.

Som teknologientusiast på heltid, er nettgründeren positiv til teknologien og mulighetene den kan medføre, men om bitcoin i seg selv har en helt annen mening.

– Jeg tenker at det er som et pyramidespill. Realiteten er at desto tidligere du kommer inn, jo mer penger tjener du, og kommer du inn sent, så tjener du mye mindre. Og til slutt så kan jo alt rase sammen.

Årene har gått siden han fikk investeringsmuligheten, men norsk-islendingen har fremdeles ikke puttet penger i bitcoin.

– Jeg kunne helt klart se at det lå en økonomisk mulighet der, men for meg så det ikke ut til å forandre verden til noe positivt, og da var det ikke så interessant.

Saken fortsetter under bildet.

NETTKRIG: Lille norske Opera og gründer Jon S. von Tetzchner tok opp kampen mot Microsoft og de andre gigantene på nittitallet. Senere ble von Tetzchner etter uenigheter med investorer presset ut av selskapet - med en betydelig gevinst i lommen.

Foto: Göran Bohlin/ VG

Blokkjede er den «mørke siden»

Vivaldi-sjefen bor til vanlig i USA, men er i Norge denne uken for å delta på flere teknologikonferanser.

Selv om von Tetzchner er svært opptatt av sikkerhet og personvern, mener han blokkjedeteknologi, som gjør bitcoin mulig, ikke er veien å gå for å gjøre oss tryggere på nett.

– For meg er blokkjedeteknologi den mørke siden av sikkerhetsteknologien, på den måten at man blir skjult, og ikke gjort synlig. Hva løser dette?

Han mener det er et gigantisk problem at nettsteder og selskaper kan samle data om vår aktivitet på nettet.

Mange selskaper ønsker å løse dette med blokkjedebaserte modeller, som gjør at nettaktivitet kan skjules og desentraliseres.

Ifølge von Tetzchner må disse problemene løses på et annet nivå enn kun teknisk.

– Vi trenger regulering av hvordan aktiviteten vår samles inn på nett, og det er det kun USA og EU som kan gjøre. Det er for øvrig få som er på ballen i dag, sier han og legger til at han har mer tro på EU enn på at amerikanerne finner en løsning.

Les også

Droppet ut av skolen som 17-åring – grunnla kryptovaluta verdt 13,5 milliarder

Større enn amerikanske storbanker

Etter et dupp i verdien, har bitcoin steget voldsomt den siste måneden, og en bitcoin koster nå 5.722 dollar, det vil si 45.361 kroner.

CNBC har sammenlignet bitcoin, som om kryptovalutaen var en aksje, med en rekke store børsnoterte selskaper – deriblant de store amerikanske investeringsbankene Goldman Sachs og Morgan Stanley – og konkluderer med at bitcoin nå er større enn disse målt ved markedsverdi.

Tirsdag er bitcoins markedsverdi på rundt 96 milliarder dollar, med andre ord 761 milliarder kroner, ifølge Coinmarketcap.

Likevel mener von Tetzchner man bør være forsiktig.

– Mynten er jo verdt det vi mener den er verdt, og enkelte grupper kan muligens manipulere dette, sier han.

MinE24 er Norges eneste app med komplett kursliste over de 100 mest populære kryptovalutaene. Lurer du på hvor mye bitcoin er verdt nå? Last ned appen i App Store eller Google Play, og hold deg oppdatert!

Her kan du lese mer om

 1. Bitcoin
 2. Digital valuta
 3. Valuta
 4. Teknologi
 5. Gründere
 6. Entreprenørskap
 7. Digitalisering

Flere artikler

 1. Opera-gründer: Taper fortsatt på nettleser – tjener på islandsk valuta

 2. Etterlyser langsiktig kapital fremfor opsjonsskatt i statsbudsjettet

 3. DNV-direktøren samarbeider gjerne med kryptoselskap, men kjøper ikke valutaen deres

 4. Annonsørinnhold

 5. Bitcoin faller etter avlyst splitt: – En avgjørende tid for bitcoins fremtid

 6. Ethereum har steget nær 100 dollar på to døgn