Airbus stanser flyproduksjon i fire dager

I kjølvannet av kraftige nye smitteverntiltak i Frankrike og Spania har flyprodusenten Airbus nå valgt å stenge ned produksjonen i de to landene i fire dager.

Arkivbilde fra produksjonen av en A380 hos Airbus’ fabrikk utenfor Toulouse i Frankrike.

GUILLAUME HORCAJUELO / EPA
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

Flyprodusenten Airbus er sammen med amerikanske Boeing totalt dominerende i markedet for store jetfly.

Den europeiske flygiganten har både fabrikker i Europa, i Canada og i USA, og nå velger man altså å stenge ned anleggene i Spania og Frankrike i fire dager – til og med fredag.

Det skjer etter at Spania og Frankrike innført nye tiltak for å begrense corona-pandemien (covid-19), opplyser selskapet i en pressemelding tirsdag.

– Dette vil gi tilstrekkelig tid til å iverksette strenge helse- og sikkerhetsforhold når det kommer til hygiene, vask og for å kunne holde avstand, samtidig som effektiviteten i driften bedres under nye arbeidsforhold, skriver Airbus.

Konsernet legger til at de som har mulighet til å jobbe hjemmefra vil gjøre det.

Airbus opplyser også at de jobber med både kunder og leverandører for å minimere konsekvensene av beslutningen som nå er tatt.

Les også

SAS-sjefen har satt selskapet i krisemodus: – Vi spiser fort opp reservene våre nå

Mange flyselskap ønsker å utsette leveranser

At coronaviruset og alle tiltakene som er iverksatt for å begrense smitten påvirker selve produksjonen er bare et av Airbus’ problemer akkurat nå.

Coronaviruset har også sendt flyselskapene verden over inn i en dyp krise. Med et kraftig bortfall i bestillinger, som igjen fører til at inntektsstrømmene stopper helt hopp, leter nå flyselskapene med lys og lykt etter steder å kutte kostnader.

Ansatte permitteres over en lav sko i flyselskapene og selskapet ønsker nå å utsette flyleveranser – både fordi mange ikke trenger flere fly akkurat nå og fordi mange av selskapene ikke ønsker eller har anledning til å gjøre store utbetalinger nå.

Norwegian jobber etter det E24 kjenner til iherdig med å få utsatt sine leveranser av fire nye Boeing 787 Dreamliner-langdistansefly, som skulle blitt levert i år.

SAS skal egentlig motta 20 splitter nye fly i år, inkludert ytterligere tre nye langdistansefly av typen Airbus A350, samt flere A320neo til Europa-flåten.

– Får dere skjøvet på disse leveransene?

– Jeg kan bare si at vi selvfølgelig er i dialog med Airbus for å se hva vi kan gjøre sammen for å få til lettelser. Vi er nok ikke det eneste flyselskapet som er i kontakt med Airbus og Boeing nå, sa konsernsjef Rickard Gustafson.

Les også

Norwegian permitterer over 7.300 ansatte

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Airbus
 3. Coronaviruset
 4. Frankrike
 5. Spania
 6. Fly
 7. luftfart

Flere artikler

 1. Boeing tar corona-grep: Dropper utbytte og kutter lederlønninger

 2. SAS har ikke fått en krone i kriselån ennå: – Vi arbeider intenst med bankene

 3. Kabinforening om krisetiltak i Norwegian: – Vi har en del urolige medlemmer nå

 4. Annonsørinnhold

 5. Boeing tester nytt langdistansefly

 6. Norwegian kansellerer 3.000 avganger og varsler permitteringer som følge av coronaviruset