Dagen på Wall Street

Kraftig oppgang på Wall Street etter kriseuke

Etter at det nye coronaviruset utløste det verste børsfallet siden finanskrisen i uken som gikk, har stemningen bedret seg på Wall Street.

Mark Lennihan / AP
 • Ine Brunborg
Publisert:,

Wall Street starter den nye uken med solid oppgang, etter en svingete start på dagen.

Slik ser det på de tre toneangivende indeksene ved stengetid mandag kveld:

 • Dow Jones opp 5,10 prosent
 • Nasdaq Composite opp 4,49 prosent
 • S&P 500 opp 4,61 prosent

Dow Jones kan dermed notere en oppgang på 1.293 poeng i løpet av dagen, noe som er den største poengmessige oppgangen indeksen har hatt på én dag noensinne i Infronts oversikt.

Her har Apple markert seg med et hopp fra start, og var mot slutten av dagen opp 7,17 prosent. Her var aksjene i Walmart, United Health, Merck og Boeing også tydelig på vei oppover.

Ellers steg aksjene i Tesla 10,07 prosent, etter å ha falt mer enn 25 prosent i uken som gikk.

De tre nøkkelindeksene, som startet handelen med en oppgang på rundt én prosent, vendte nedover mot nullstreken tidligere på dagen etter et tallslipp fra amerikanske Insitute for Supply Management (ISM).

ISM-Indeksen, som måler aktiviteten i amerikansk industri, falt til 50,1 i februar, under forventningene om 50,8, ifølge CNBC. Det er det laveste nivået siden slutten av 2019, skriver kanalen.

Sentralbanker beroliger

Utbruddet av det såkalte covid-19-viruset, som har preget verdens finansmarkeder den siste tiden, fortsetter å være i fokus. Smittetilfellene utenfor Kina har økt i løpet av helgen, inkludert i USA og hjemme i Norge.

I løpet av dagen har markedet imidlertid blitt beroliget av uttalelser fra flere sentralbanker.

Både Bank of Japan og Bank of England har uttalt at de følger med på utviklingen knyttet til virusspredningen, og at de er klare med nødvendige tiltak. Det samme gjorde USAs sentralbanksjef, Jerome Powell, før helgen.

Det bidro til en stedvis kraftig oppgang på de asiatiske børsene mandag morgen. På de europeiske børsene var bildet noe mer blandet, der børsen i London steg mer enn én prosent. Hjemme i Norge avsluttet Hovedindeksen på Oslo Børs opp 0,43 prosent.

Kraftig oljeprishopp

Også oljeprisen har klatret i løpet av kvelden, og er i skrivende stund opp 4,9 prosent til 52,58 dollar fatet.

Samme kveld melder Wall Street Journals Midtøsten-korrespondent, Summer Said, via Twitter at Saudi-Arabia planlegger å foreslå dypere produksjonskutt ved neste Opec-møte.

Ifølge journalisten vil landet foreslå et ytterligere kutt på 600.000 fat om dagen, der Saudi-Arabia alene vil kutte 400.000 daglige fat.

Samtidig melder Reuters at landet har påvist sitt første tilfelle av coronaviruset (covid-19), og henviser til Saudi-Arabias helsemyndigheter. Den smittede skal ha ankommet landet fra Iran.

– Et sjokk

Tidligere på dagen nedjusterte OECD sin globale vekstprognose for i år som følge av virusutbruddet. De spår nå en global vekst på 2,4 prosent i 2020, og 3,3 prosent neste år, der verdensøkonomien kan krympe i løpet av første kvartal i år.

– Utbruddet av covid-19 har virkelig endret det kortsiktige narrativet. Det er et uttrykkelig sjokk, med tanke på at utgangspunktet for den globale veksten var svak, og var i startfasen i å hente seg inn, skriver Chetan Ahya ved Morgan Stanley i et notat, ifølge CNBC.

Markedet fikk en pekepinn på de økonomiske ringvirkningene av viruset, da Kina offentliggjorde sine ferskeste innkjøpsjefindekser (PMI) i løpet av helgen. Fra før har virusutbruddet blant annet stengt ned fabrikker og butikker i regionen.

Både den statlige PMI-målingen publisert lørdag, og Caixin-PMIen publisert natt til mandag falt til rekordlave nivåer, og var også svakere enn forventningene i markedet.

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. S&P 500
 3. Wall Street
 4. Dow Jones
 5. Nasdaq
 6. Aksjelive

Flere artikler

 1. Børsras på Wall Street

 2. Verste dag på Wall Street siden finanskrisen i 2008

 3. Børsfall på Wall Street etter svingete innspurt

 4. Annonsørinnhold

 5. «Fryktindeksen» Vix skyter opp etter økt global markedsuro

 6. Kraftig børsfall i Asia – aksjeras i Tokyo og Sydney