Oslo Børs klatret under global børsopptur

Oslo Børs klatret høyt med resten av verden. Equinor ble den store vinneren, da Norwegian falt tilbake til start etter kraftfull åpning.

Publisert:

Hovedindeksen på Oslo Børs skjøt opp 5,61 prosent til 671,59 poeng tirsdag.

Samme dag har også oljeprisen steget. Ved børsdagens slutt omsettes ett fat nordsjøolje (brent) for 27,78 dollar i spotmarkedet, opp 0,68 prosent for dagen.

Det bidro til at oljekjempen Equinor, som ble Børsens mest omsatte aksje, steg hele 9,88 prosent. Oljeselskapet Aker BP kunne samtidig notere seg en opptur på 17,13 prosent.

– Oljeprisen, som er alfa og omega for en mange selskaper på Oslo Børs samt norsk økonomi, har gjort et byks i natt. Aktørene i oljemarkedet tror at Feds ekstreme tiltak, samt USAs snarlige krisepakke, vil gi høyere oljepris, skriver Nordnets aksjeekspert, Roger Berntsen, i en kommentar.

Blant de mest omsatte aksjene finner vi også DNB og hydrogenselskapet Nel, som steg henholdsvis 5,47 og 9,22 prosent. Samtidig endte fiskeoppdretteren Mowi opp 1,94 prosent.

Store svingninger for Norwegian

Aksjene i Norwegian startet dagen med et kraftig byks, og var på det meste opp mer enn 20 prosent.

Utover dagen falt aksjen kraftig tilbake, og ved børsdagens slutt endte den opp 1,70 prosent.

Utslagene kommer etter at flyselskapet før børsåpning meldte at de tilfredsstiller kravet for å få krisehjelp på 300 millioner kroner fra myndighetene.

Staten bidrar med 90 prosent av garantien for lånet, mens to nordiske banker har gått med på å bidra med resterende 10 prosent.

Dersom Norwegian klarer å oppnå lettelser i renter og avdrag fra kreditorene, vil det stilles ytterligere 1,2 milliarder kroner i garanti.

Samme dag har det også kommet frem at Norwegians tidligere lederduo Bjørn Kjos og Bjørn Kises selskap HBK Holding nå eier mindre enn ti prosent av aksjene i selskapet.

Les også

Norwegian: Tilfredstiller krav for 300 millioner i garanti

Les også

Norwegian har ikke betalt leien på to Dreamliner-fly

Les også

Asia-børsene klatrer høyt etter internasjonale krisegrep

Kraftig løft i Japan

Til tross for gårsdagens amerikanske nedtur, er de asiatiske børsene på vei tydelig oppover tirsdag morgen. Her leder børsen i Tokyo an oppgangen, med et hopp på mer enn syv prosent.

– Feds «ubegrensede» obligasjonsprogram ga positive utslag på børsene i Asia i natt. Det er naturlig å anta at denne stemningen vil videreføres til Europa-børsene i dag, i alle fall i åpningsminuttene, sier Berntsen.

Publisert: