Oppgang i boligprisene i USA

Prisene på eneboliger i amerikanske storbyer klatret i juni.

OPP FRA BUNNEN: Boligbyggingen tar seg opp, men gjeninnhentingen går tregere enn ekspertene ventet.
Publisert:

Eneboliger i 20 amerikanske storbyer ble dyrere i juni måned, ifølge Case-Shillers boligprisindeks, som ble publisert tirsdag ettermiddag av Standard & Poor's.

Denne viste en prisoppgang på 1,0 prosent i juni, justert for sesongsvingninger. Dermed har boligprisene steget for tredje måned på rad, etter seks måneder med sammenhengende fall.

I løpet av det siste året har prisene ifølge indeksen hentet seg inn og klatret 4,2 prosent. I forkant ventet ekspertene en årsvekst på 3,5 prosent.

Prisene steg i 17 av de 20 storbyene som inngår i indeksen, sammenlignet med måneden før.

Bratt nedtur

Prisoppgangen målt ved Case Shiller-indeksen står i kontrast til en rekke boligtall fra juli, som har vært svært skuffende.

Senest 25. august viste ny statistikk at salget av nye boliger falt til det laveste nivået som noen gang er registrert i juli.

Dagen før ble investorene skremt av tall som viste at salget av brukte boliger stupte 27,2 prosent i juli. Det var den største negative månedsvise endringen som noensinne var målt.

Før rabattslutt

Den kraftige nedturen i både brukt- og nyboligmarkedet knyttes i stor grad til amerikanske myndigheters skatterabatt ved boligkjøp, som ble igangsatt for å støtte opp om USAs økonomi.

Dette bidro til å øke omsetningen i to runder: Først kom ordningen med skatterabatt til førstegangskjøpere i november, og deretter ble markedet oppblåst på nytt av ordningen som gikk ut i april. Da ordningen løp ut, ga det kraftige fall i boligomsetningen.

At Case Shiller-indeksen viser prisoppgang, kan delvis forklares ved at prisene måles når salget avsluttes, og at indeksen måler utviklingen måneden før omsetningstallene viser bratt fall.

- Målingen får dermed med seg salg inngått før skatterabatten ble avsluttet, påpeker sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets i en rapport som kom før tallene.

Det var derfor ventet en forsiktig oppgang i prisene fra måneden før.

Varsler prisfall

- Men når effekten av bortfallet av skatterabatten kommer, vil prisene trolig falle, skriver Bruce.

Han får støtte av David Sloan, seniorøkonom ved 4Cast Inc. i New York.

- Tallene ble blåst opp av skatterabatten for boligkjøpere. Tallene vil gå ned i løpet av de kommende månedene. Vi kan se en betydelig nedgang.

Les flere nyheter hos E24.

Publisert: