Svakere første kvartal fra Lerøy

Lerøys første kvartal kom inn svakere enn i fjor, og svakere enn analytikerne ventet på forhånd.

Foto: Clodagh Kilcoyne Reuters
  • Eirik Amb Nysveen
  • Eivind Bøe
Publisert:,

Lerøy Seafood Group fikk et operasjonelt driftsresultat på 691 millioner kroner i første kvartal. Det er litt ned fra samme periode i fjor, da oppdretteren rapporterte om 960 millioner kroner.

På forhånd var det ventet at Lerøy ville rapportere et operasjonelt driftsresultat på 855 millioner kroner, ifølge estimater fra Infront Data
Omsetningen kom inn på 4,75 milliarder kroner, hvilket er ned 5 milliarder kroner i samme periode i fjor, men bedre enn ventede 4,48 milliarder kroner.

Slaktevolumet var på 32.300 tonn sløyd vekt av laks og ørret, mot 37.600 tonn i samme periode i fjor.

Lavt slaktevolum

– Første kvartal er preget av et lavt slaktevolum av laks og ørret som også påvirker uttakskostnadene negativt, samtidig som vi har hatt god produksjon i sjø. Innenfor hvitfisk har god etterspørsel og fallende kvoter gitt høye priser, som har vært en utfordring for landindustrien. I sum er første kvartal et greit kvartal, men vi har potensial til å gjøre det bedre, sier konsernleder Henning Beltestad.

Resultat før skatt og før verdijusteringer knyttet til biologiske eiendeler endte på 748 millioner kroner, mot 1,02 milliarder i samme periode i 2018.

Les også

Mowi opprettholder guiding, ser tøff konkurranse

I første kvartal ble slaktevolumet av rødfisk 14 prosent lavere enn i første kvartal 2018.

Dette påvirker uttakskostnaden i kvartalet negativt, samtidig var stående biomasse ved utgangen av kvartalet sekst prosent høyere enn i samme periode i fjor.

Planlagt slaktevolum for konsernet i andre kvartal er 36.000 tonn, og selskapet holder på guidet slaktevolum av rødfisk for 2019 på 190.000 tonn.

Påvirket av brann

Selskapet opplyser at brannen i smoltanlegget Lerøy Aurora førte til et tap av 2,6 millioner smolt, og at arbeidet med gjenoppbyggingen er godt i gang. Brannen, sammen med begrenset slaktevolum er viktige årsaker til at uttakskostnaden er høyere enn i første kvartal i fjor, opplyser selskapet.

– Brannen vil også påvirke kostnadsbildet i andre kvartal. Utsatt utsettstidspunkt av smolten medfører at konsernet, avhengig av markedet, vil kunne redusere uttaket i 2019 for å gi grobunn for vekst i 2020. Per i dag forventes høyere kostnader enn normalt i Lerøy Aurora i andre kvartal 2019, skriver Lerøy.

Les også

Bakkafrost skuffer i første kvartal, venter bedring fra 2020

Lerøy opplyser a de implementerte regnskapsstandarden IFRS 16, vedrørende leieavtaler, fra og med 1. januar 2019. Leiekostnadene presenteres nå etter den nye standarden som avskrivinger og rente, disse kostnadene inngår ikke, slik leiekostnader gjorde tidligere, i EBITDA. EBITDA, avskrivinger, EBIT og netto finanskostnader vil derfor ikke være direkte sammenlignbare med tilsvarende regnskapsstørrelser fra tidligere perioder.

Ifølge selskapet ville det operasjonelle driftsresultatet kommet inn på 677 millioner kroner dersom tallene ble rapportert etter IAS 17.

Her kan du lese mer om

  1. Lerøy Seafood Group
  2. Oppdrettsnæring
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Kraftig laksefall på svake Lerøy-tall

  2. Status for lakseselskapene etter første kvartal: Høyere kostnader, bedre utsikter

  3. Mulig algedød i Troms: Fant død laks i Lerøy-anlegg

  4. Annonsørinnhold

  5. Chile rammet av verste lusebølge på fem år. Kan presse opp lakseprisene

  6. Martin Mølsæter kjøper seg inn i Hydro og Lerøy