Voldsom prisforskjell mellom Aker-babyene etter en uke på børs

Aksjemarkedet syntes de to siste børsbabyene til Aker var omtrent like vakre ved fødselen. Men etter bare en uke på børs så verdsettes Aker Carbon Capture til over 650 millioner kroner mer enn Aker Offshore Wind.

Aksjemarkedet synes å ha en klar preferanse for Aker Carbon Capture, under ledelse av Valborg Lundegaard (i midten), av Akers to nye børsbabyer.

Gorm Kallestad
 • Roar Valderhaug - Aftenposten
Publisert: Publisert:

De to tvillingselskapene Aker Carbon Capture og Aker Offshore Wind Holding ble begge skilt ut av moren Aker Solutions på samme dag i juli. Bare en drøy måned senere gikk de begge to på børs på Oslo Børs’ Merkur Market.

Aker Carbon Capture var alt da størst, med en prising på 962 millioner kroner etter en kapitalutvidelse rett i forkant av børsnoteringen. Aker Offshore Wind ble da samtidig priset til 900 millioner kroner. Det innebar en «vektforskjell» i Aker Carbon Captures favør på 62 millioner kroner.

Men nå, etter bare en uke på børs, har Aker Carbon Capture fetet seg opp langt mer enn søsterselskapet Aker Offshore Wind. Nå har forskjellen i prising dem imellom økt til over 650 millioner kroner.

Astrid Onsum leder Aker Offshore Wind, som er tatt godt imot i kapitalmarkedet. Men dog ikke så godt som Aker Carbon Capture.

Marius Lorentzen / E24

Karbonfangst mer unikt

Etter et kraftig kursfall for begge selskaper på tirsdag, så prises Aker Carbon Capture til 2,44 milliarder kroner, mens Aker Offshore Wind prises til 1,79 milliarder kroner. Tross kursfallet akkurat på tirsdag, så har altså begge to selskaper har lagt svært kraftig på seg siden deres respektive kapitalutvidelser i midten av august. Men mens de gikk på børs som nær jevnstore, så favoriserer aksjemarkedet nå den ene av dem voldsomt.

– Aker Carbon Capture er et mer unikt selskap enn Aker Offshore Wind. Det er meg bekjent ikke noe annet selskap som tilbyr en så rendyrket eksponering mot utvikling av karbonfangst som Aker Carbon Capture, og som samtidig er børsnotert, sier analytiker Haakon Amundsen i meglerhuset ABG Sundal Collier.

– I tillegg er teknologien Aker Carbon Capture jobber med mer skalerbar. Det betyr at om de lykkes med å bygge fullskala karbonfangst-anlegg, så kan de bygge mange flere anlegg nedover i Europa og resten av verden, fortsetter Amundsen.

NEL vs. Scatec Solar

Noen sammenligner Aker Carbon Capture med hydrogen-kometen NEL. Det vil si et selskap som utvikler ny teknologi for levering av hva som kalles EPC-kontrakter, men uten egen kapitalbinding. En EPC-kontrakt vil kort forklart si at Aker Carbon Capture står prosjektering, innkjøp og bygging av et karbonanlegg på vegne av en byggherre.

Aker Offshore Wind kan sammenlignes mer med solpark-leverandøren Scatec Solar. Aker Offshore Wind har fordelen av å operere i et alt stort og mer utviklet marked, men har samtidig behov for mer kapitalbinding i anleggene. Og dermed vil det for dagens investorer være nødvendig også å regne på mulige utvanningseffekter av sannsynlige fremtidige kapitalutvidelser.

Aker Carbon Capture ligger også trolig før i løypa med å få sine første inntekter, dersom det, som mange tror, blir gitt solid med penger i statsbudsjettet for 2021 til Norcems karbonfangst-anlegg i Brevik. Aker Carbon Capture har en av sine to kontrakter hittil på dette prosjektet.

Les på E24+

Akers grønne børssuksess er tynn suppe, men den slukes

Aker Carbon Capture og Aker Offshore Wind er ikke akkurat de to første børsbabyene til Aker-storeier Kjell Inge Røkke. Han har nå sendt veldig mange Aker-selskaper til børs.

Åserud, Lise / NTB scanpix

Priset på tro og håp

Amundsen i ABG Sundal Collier mener det i større grad finnes alternativer til Aker Offshore Wind.

– Aker Offshore Wind tilbyr også en rendyrket eksponering mot havvind. Men du kan som investor få en lignende eksponering ved å investere i norske Bonheur eller danske Ørsted, sier Amundsen.

Det er selvsagt ikke slik at Aker Offshore Wind har gått for lut og kaldt vann den første uken på børs. Selv etter kraftig kursfall tirsdag så er aksjekursen fortsatt opp over 99 prosent målt mot emisjonskursen i august. Men storebroren Aker Carbon Capture er altså opp mye mer, nærmere bestemt pluss 154 prosent målt mot emisjonskurs.

– Likheten mellom Aker Carbon Capture og Aker Offshore Wind er at begge selskaper er priset på en forventning om at de skal generere betydelig mer inntekter enn i dag, da de har begrenset inntjening nå, sier Amundsen.

Begge selskaper har forøvrig falt kraftig fra de mest euforiske nivåene i slutten av forrige uke. Aker Offshore Wind er ned 32 prosent siden foreløpig toppnotering, mens Aker Carbon Capture har slanket seg drøyt 24 prosent fra det feteste kursnivået.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Karbonfangst
 2. Aker Carbon Capture
 3. Aker Offshore Wind
 4. ABG Sundal Collier
 5. Aker
 6. Aker Solutions
 7. Ørsted

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Siste mulighet i dag: Slik kan du få «gratisbillett» i Røkkes grønne selskaper.

 2. Akers karbonselskap vil ha fangstkontrakter for 10 mill. tonn CO₂ i 2025

 3. Aker Solutions-aksjonærene skal få utbytteaksjer verdsatt til 862 mill.

 4. Akers fornybaraksjonærer kan juble: Over to milliarder i børsgevinst

 5. Betalt innhold

  Børskommentar: Røkke stokker kortene for det som kan bli et «grønt» og et «brunt» Aker