FN vil etterforske Saudi-prins etter anklager om Bezos-hacking

FN-eksperter mener at de har informasjon som tyder på at Amazon-sjef Jeff Bezos’ telefon ble hacket etter at han mottok en melding fra Whatsapp-kontoen til Saudi-Arabias kronprins.

MANDEL NGAN / AFP
  • Amalie Frøystad Nærø
Publisert:

Den angivelige hackingen av Washington Post-eierens telefon skjedde i 2018.

– Informasjonen vi har mottatt tyder på en mulig involvering fra kronprinsen i overvåkningen av Bezos, i et forsøk på å påvirke, om ikke å true Washington Posts rapportering om Saudi-Arabia til taushet, heter det i uttalelsen ifølge CNBC.

FN ber derfor om at USA og «andre relevante myndigheter» setter i gang en «umiddelbar etterforskning» av kronprins Mohammed bin Salman.

Har avvist anklagene

Saudi-Arabia har tidligere nektet for at de er knyttet til hendelsen. Onsdag kalte landets ambassade i Washington de siste dagenes medieoppslag «absurde».

– Vi ber om en etterforskning av disse påstandene, slik at vi kan få alle fakta på bordet, skriver ambassaden på Twitter.

Den angivelige hackingen skal ha skjedd fem måneder før det brutale drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi. Han jobbet for Washington Post da han ble drept etter å ha gått inn på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul i Tyrkia i oktober i 2018.

WhatsApp-melding skal ha infiltrert telefon

The Guardian er blant avisene som de siste dagene har koblet hackingen til et sikkerhetsbrudd på en WhatsApp-melding fra en av kontoene til kronprinsen.

Ifølge avisen ble telefonen hacket etter at Bezos mottok en melding fra ham på den krypterte meldingstjenesten. Ifølge en digital rettsanalyse skal meldingen ha inneholdt en video som infiltrerte telefonen, skriver den britiske avisen.

Hackingen førte blant annet til at intime bilder av Bezos, som er verdens rikeste mann, kom på avveie.

The Guardian understreker at de ikke har kunnskap om hva som faktisk ble hentet ut av telefonen, og hvordan filene eventuelt ble brukt.

Les også

Saudi-Arabia avviser at de står bak hacking av Bezos

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Jeff Bezos
  2. Mohammed bin Salman
  3. Saudi-Arabia
  4. Hacking

Flere artikler

  1. Saudi-Arabia avviser at de står bak hacking av Bezos

  2. Saudi-Arabia beskyldes for hacking av flyktning i Norge

  3. Twitter-spioner knyttes til Saudi-arrestasjoner

  4. Twitter utsatt for «koordinert angrep»: Fikk tilgang til kontoene til politikere og mediemoguler

  5. Kjendis-hacker dømt til tre års fengsel etter bitcoinsvindel