Opphever flere utelukkelser: Oljefondet åpner døren for Walmart

Oljefondet åpner døren for investeringer i Walmart, som har vært utestengt siden 2006. Totalt slippes syv selskaper inn i varmen igjen, inkludert gruvekjempen Rio Tinto.

OPPHEVER UTELUKKELSER: Sentralbanksjef Øystein Olsen (t.h.) og resten av hovedstyret i Norges Bank har opphevet utelukkelsen av Walmart, Rio Tinto og flere andre selskaper, etter råd fra Etikkrådet. Dermed åpner de for at Oljefondets sjef Yngve Slyngstad igjen kan investere i disse selskapene.
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Det kommer frem i en melding tirsdag.

«Norges Bank har besluttet å oppheve utelukkelsene av selskapene Grupo Carso SAB de CV, General Dynamics Corp, Nutrien Ltd, Rio Tinto Ltd, Rio Tinto Plc, Walmart Inc og Wal-Mart de Mexico SAB de CV fra Statens pensjonsfond utland», skriver sentralbanken.

Tidligere var det Finansdepartementet som avgjorde hvilke selskaper som skulle utelukkes fra Oljefondets investeringer, men fra 1. januar 2015 er det styret i Norges Bank som bestemmer dette.

Opphevelsen av utelukkelsene er gjort etter råd fra Etikkrådet, som jevnlig vurderer om selskaper fortsatt driver med virksomhet som bryter med fondets retningslinjer.

Oljefondets retningslinjer åpner for å utelukke selskaper eller sette dem til observasjon, enten basert på produktene de lager eller på adferden deres.

Produkter som kan føre til utelukkelse er blant annet klasevåpen, atomvåpen, tobakk og kull. Adferd som kan føre til utelukkelse er blant annet barnearbeid, alvorlig miljøskade eller grov korrupsjon.

Har endret seg

Walmart Inc og selskapet Wal-Mart de Mexico SAB de CV ble utelukket fra Oljefondets investeringer i 2006, på grunn av risiko for grove eller systematiske krenkelser av menneskerettighetene.

Det skapte skarpe reaksjoner fra USA da Walmart ble kastet ut av finansminister Kristin Halvorsen. Men 13 år senere er selskapet inne i varmen igjen.

«Etikkrådet anser at grunnlaget for utelukkelse ikke lenger er til stede», skriver Norges Bank i meldingen tirsdag.

Finansdepartementet bestemte å utelukke gruvekjempen Rio Tinto Ltd og selskapet Rio Tinto Plc i en avgjørelse i 2008, grunnet risikoen for alvorlig miljøskade relatert til Grasberggruven i Indonesia.

«Selskapet har gjort det klart overfor Etikkrådet at de har undertegnet en avtale om salg av sine interesser i gruven», skriver Norges Bank.

Klasevåpen og tobakk

General Dynamics Corp er tatt inn igjen i varmen etter å ha gjort det klart at det ikke lenger produserer klasevåpen. Denne produksjonen var årsaken til at selskapet ble utelukket fra Oljefondet i 2005.

Selskapet Grupo Carso SAB de CV ble utelukket fra fondet i 2011 fordi det produserer tobakk, men ifølge Etikkrådet driver selskapet ikke lenger med dette.

Nutrien Ltd, som tidligere het Potash Corporation of Saskatchewan, ble utelukket fra fondet i 2011 på grunn av risiko for brudd på grunnleggende etiske normer i forbindelse med selskapets virksomhet i Vest-Sahara.

«Etikkrådet vurderer at denne virksomheten nå har opphørt», skriver Norges Bank.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Oljefondet
  2. Aksjer

Flere artikler

  1. KLP tar fem selskaper inn i varmen

  2. De lager bomber brukt mot Jemens sivile – nå har Oljefondet tatt selskapet inn i varmen

  3. Oljefondet utelukker Kina-selskaper: Bruker deler av pangolin

  4. Oljefondet tar grep etter korrupsjonsanklager mot Thyssenkrupp

  5. Oljefondet ser mindre korrupsjonsrisiko i Petrobras