Sykehusstreiken trappes opp for åttende gang

Ytterligere 20 ledere og leger tas mandag ut i streik ved Helse Bergen og St. Olavs hospital, opplyser Akademikerne helse.

STREIKER: Ytterligere 20 ledere og leger tas mandag ut i streik ved Helse Bergen og St. Olavs hospital, opplyser Akademikerne helse.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Fra torsdag trappes streiken opp med 13 ledere ved Oslo universitetssykehus. Om konflikten fortsetter vil 628 leger, psykologer, ingeniører, jurister, økonomer, samfunnsvitere og tannleger på 15 sykehus være i streik.

595 medlemmer i Akademikerne er allerede tatt ut i streik.

Tvungen mekling

Onsdag går Norges lengste sykehusstreik inn i sin femte uke. Da møtes også partene til tvungen mekling hos Riksmekleren.

– Vi trapper opp streiken for å legge økt press på arbeidsgiver i forkant av meklingen. Akademikerne vil ha et kollektivt vern for den delen av legenes arbeidstid som strekker seg ut over Arbeidsmiljølovens grenser, mens Spekter er opptatt av at sykehusene skal kunne planlegge på lang sikt. Jeg mener det er mulig å finne en løsning som sikrer begge deler, sier Rune Frøyland, leder i Akademikerne helse.

– Vi håper på en konstruktiv mekling og på å få avsluttet denne konflikten, sier Gunnar Larsen, direktør for kommunikasjon og samfunnspolitikk i Spekter, til NTB.

– For hver dag som går er det flere som får utsatt behandlingen sin, og det er beklagelig, utdyper Larsen.

Streiker om arbeidsplaner

Striden handler om legenes arbeidstidsordninger. Legene krever at dagens praksis med «rullerende arbeidsplan» skal tariffestes. Spekter har avvist kravet fra legene og ønsker rom for å planlegge arbeidstid på forskjellige måter, slik de mener dagens avtale åpner for.

Etter at streiken startet har Spekter kommet med et tilbud til Akademikerne om å blant annet redusere det maksimale antallet arbeidstimer i løpet av en uke, men det førte ikke til en løsning.

Frøyland peker på at tillitskrisen mellom arbeidsgivere og arbeidstakere i sykehus har forverret seg for hver dag under streiken som i morgen har vart i 30 dager. (©NTB)

Les også

Lokførerne trapper opp streiken

Les også

Ingen streik blant funksjonærer

Les også

Varsler «langsiktige konsekvenser» av 1.700 oljestreik-permitteringer: – Propaganda

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Arbeidsmiljøloven
  2. Ledelse
  3. Arbeidsliv
  4. Helse

Flere artikler

  1. Over 2000 sykehustimer avlyst

  2. Sykehusstreiken trappet opp

  3. Sykehusleger går ut i streik

  4. Varsler opptrapping av sykehusstreiken

  5. Arbeidsministeren stanser sykehusstreiken