Oljefondet gjør leder-unntak for Warren Buffett

Oljefondet vil prinsipielt skille konsernsjef fra styreleder, men for Warren Buffett gjør fondet et unntak. Oljefond-ekspert og professor støtter avgjørelsen.

FULL KONTROLL: Berkshire Hathaways toppsjef, grunnlegger og styreleder Warren Buffett er verdens tredje rikeste person. Her fra generalforsamlingen i Omaha som ble holdt i mai måned.

Foto: Scott Morgan Reuters
  • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

For at Statens Pensjonsfond Utland skal oppfattes som en ansvarlig og god eier har fondet en rekke prinsipper man følger knyttet til selskapsstyring.

Fondet mener styreleders og administrerende direktør sin rolle er fundamentalt forskjellige, og at «en tydelig separasjon av disse rollene er nødvendig for å sikre effektiv oversikt og kontroll».

Men prinsipper er til for å brytes om grunnen er god nok, ettersom fondet valgte å avstå fra å stemme for at verdens tredje rikeste mann ifølge Forbes, Warren Buffett, skulle få fortsette som både styreleder og toppsjef i selskapet Berkshire Hathaway.

Kommunikasjonsdirektør i Oljefondet, Thomas Sevang, sier følgende om hvordan det er mulig å avvike fra prinsippene.

– I noen tilfeller, der for eksempel selskapets gründer er både styreleder og daglig leder, vil vi imidlertid ut fra en samlet vurdering av som er til selskapets beste gjøre unntak fra prinsippet, skriver Sevang i en melding til E24.

Les på E24+

The Economist: Facebooks planlagte nye valuta blir heller bitcoin 0.5 enn bitcoin 2.0

– Bør ikke skje ofte

Går man tilbake i tid har fondet stemt ulikt i spørsmålet om Buffett skal få inneha begge roller, og byttet på å avstå og stemme for dobbeltrollen, men aldri imot.

Ved utgangen av 2018 hadde Oljefondet aksjer verdt 33,4 milliarder kroner investert i Berkshire Hathaway, noe som tilsvarer 0,75 av selskapets utestående aksjer.

Professor og økonom ved Universitetet i Oslo, Steinar Holden, er godt kjent med Oljefondet, og var blant annet sentral i utredningen om fondet bør eie eller selge seg ut av oljeaksjer.

– Det er et fornuft prinsipp å skille mellom styreleder og administrerende direktør, slik at styreleder kan ha en mer overordnet kontrollfunksjon. Men i enkelttilfeller der et fungerer godt med samme person, kan det likevel være fornuftig å gjøre et unntak, sier Holden.

– Men er det et poeng å ha prinsipper, hvis man kan vike for dem når man ønsker?

– Det bør være sjeldent at man ikke holder seg til prinsippene, det bør ikke skje ofte. Samtidig er det greit å ha et pragmatisk forhold til dette, det er jo ikke snakk om et etisk prinsipp.

– Og Warren Buffett virker som et eksempel hvor det er greit å være litt pragmatisk?

– Ja, det synes jeg virker fornuftig. Han har jo gjort det utrolig bra over lang tid.

– Prinsipper er til for og brytes

Også NHH-professor Thore Johnsen støtter Oljefondets stemmegivning i Berkshire Hathaway.

– Prinsipper er jo til for å brytes med fornuft, sier han, og legger til:

– Warren Buffett er jo selve selskapet og verdiskaperen. Man kan jo ikke ha mange slike avgjørelser, men Buffett er spesiell, han er et eventyr hele personen, sier Johnsen.

NHH-professoren sier det for øvrig blir spennende å se hva som skjer når Buffett går av. Investoren er 88 år gammel, og har allerede pekt ut flere potensielle interne kandidater til topplederjobben.

– Vi får håpe han ikke gir seg med det første. Jeg tror ikke Oljefondet ville stemt på samme måte om det var en annen person som kom inn på toppen.

Buffett startet Berkshire Hathaway i 1969, og har i dag en markedsverdi på 502,4 milliarder dollar (4.351 milliarder kroner).

STØTTE: Professor i finans ved NHH, Thore Johnsen, støtter Oljefondets beslutning om å la Warren Buffet få være både administrerende direktør og styreleder.

Foto: Marit Hommedal NTB scanpix
Les også

Inngår kjempefusjon – oljefondet eier aksjer for 10,5 milliarder

Stoler mindre på Zuckerberg

Men det er ikke alle gründere Oljefondet stoler like mye på som Warren Buffett.

Facebooks Mark Zuckerberg er også både styreleder og daglig leder, og i år stemte Oljefondet sammen med en rekke andre aksjonærer ønsket å bytte ut Zuckerberg som styreleder.

Årsaken til at mange aksjonærer ønsket å få inn en uavhengig styreleder har vært skandalene som har preget selskapet de siste årene, deriblant Cambridge Analytica-saken, hvordan Russland brukte Facebook for påvirkning av det amerikanske valget og utbredt spredning av falske nyheter.

Forslaget ble imidlertid nedstemt, ettersom Zuckerberg gjennom b-aksjene i selskapet i praksis styrer 60 prosent av stemmene i Facebook.

Oljefondet stemte likevel for å beholde Zuckerberg i styret.

Ved utgangen av 2018 hadde fondet aksjer for 27,0 milliarder kroner i Facebook.

Les også

Oljefondet: Vi må være forberedt på fall på nær to tusen milliarder

Les også

Kraftig resultatvekst for Buffetts Berkshire

Les også

Oljefondet vil se på havvind i Nord-Europa

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Warren Buffett
  2. Oljefondet

Flere artikler

  1. Warren Buffett er verdt mer enn 100 milliarder dollar

  2. Warren Buffett kastet seg på gullrushet

  3. Betalt innhold

    Derfor elsker Buffett japanske selskaper

  4. Skrev bok om Tangens AKO Capital: – Et utmerket valg

  5. Tar grep for mer åpenhet fra Oljefondet