Gjensidige-sjefen vil åpne utbyttekranen igjen: – Veldig viktig for oss

Gjensidige trakk forslaget om milliardutbytter da coronauroen herjet som verst. Nå ser Gjensidige-sjefen tegn til økt optimisme, og forsikringskjempen vil betale ut utbytter i løpet av andre halvår.

STERKE TALL: Gjensidige-sjef Helge Leiro Baastad la tirsdag frem solide resultater for andre kvartal. Her ved en tidligere anledning.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

– Både intensjonen og ambisjonen til styret vårt er at vi skal betale ut utbytte i 2020, for 2019, i andre halvår, sier konsernsjef Helge Leiro Baastad til E24.

– Utover det er det vanskelig å gi noen flere kommentarer, fordi dette er dialog og prosesser som må skje når vi kommer tilbake fra sommerferie, sier han.

Finanstilsynet ba i vår banker og forsikringsselskaper om å holde tilbake på utbytter, da coronauroen herjet som verst.

Gjensidige trakk i likhet med andre finanskonsern forslaget om utdeling til aksjonærene, men forsikringskonsernet har likevel ikke droppet utbytteplanene.

Les på E24+

Børskommentar: Gjensidige er kanskje «kjedelig», men tallene på tirsdag kan bli spenstige

– Er veldig viktig for oss

Beskjeden i tirsdagens kvartalsrapport er at utdelingen av deler av 2019-overskuddet vil skje, «så snart situasjonen tillater det».

Den opprinnelige planen var å betale ut drøye seks milliarder kroner til eierne.

Baastad sier at utbyttene er viktig for investorene i Gjensidige, ikke minst for største eier Gjensidigestiftelsen som betaler pengene videre til Gjensidige-kunder som et kundeutbytte.

– Dette er en tydelig ambisjon vi har hatt i alle år vi har vært børsnotert. Hovedaksjonæren vår videredistribuerer sitt utbytte, og derfor er dette veldig viktig for oss.

– Gjensidiges verdiforslag til investorer er lønnsomhet, stabilitet og forutsigbarhet – og så er det høyt stabilt utbytte. I perioder med vekst også stigende utbytte, sier Baastad.

Les også

Rekordresultat for Gjensidige i andre kvartal

Ser økt optimisme

Gjensidige-sjefen peker på lyspunkter i det siste, deriblant et mer optimistisk scenario fra SSB om den økonomiske utviklingen.

– Hovedscenarioet som de fleste opererer med nå – det er vesentlig mer optimistisk enn det vi så i mars og april.

– Det er klart av hvis verden går fullstendig i lås i oktober – alt lukkes ned, så er vi i en annen situasjon. Men det er ikke hovedscenarioet de fleste opererer med, sier han.

Baastad sier Gjensidige har regelmessige møter med Finanstilsynet, men vil ikke kommentere om det er satt opp et konkret møte om utbytteambisjonene.

– Vi har regelmessig dialog og da er det selvfølgelig naturlig at vi snakker om dette også.

– Vi må sette oss ned når vi kommer tilbake fra sommerferie og diskutere dette internt med styret og Finanstilsynet, sier han.

Les også

Aksjonærutbytte på 514 milliarder kroner i 2019

Har ekstra kapital

Baastad viser også til den finansielle situasjonen i konsernet. Den såkalte solvensgraden, som viser hvor mye kapital Gjensidige sitter med, er nå langt over både kapitalkravet og Gjensidiges egne mål.

I regnestykket hvor 80 prosent av resultatet i første halvår er satt av, lander solvensgraden på 283 prosent.

Gjensidige-styrets målsetting er at solvensgraden skal ligge mellom 150 og 200 prosent.

– Hvis vi ikke gjør den justeringen på 80 prosent av resultatet i første halvår er vi på 295 prosent – altså vi nærmer oss 300 prosent solvensgrad, sier Gjensidige-sjefen.

– Med andre ord, kapitalstyrken til Gjensidige er enorm, sier han.

Les også

Finanstilsynet: Coronakrisen kan gi store banktap

Sterke resultater i kvartalet

Baastad presenterte onsdag et rekordresultat for andre kvartal, etter at årets tre første måneder endte med et stort underskudd som følge av coronauroen i finansmarkedene.

På Oslo Børs reagerte investorene med å sende Gjensidige-kursen opp da handelen startet, men aksjen har utover dagen snudd og er omtrent uendret fra dagen før.

Den kraftige oppgangen på børsene etter krasjet i februar og mars, og lavere renter, bidro til at Gjensidige fikk en avkastning på 1,16 milliarder kroner på plasseringene av kapital i markedet i andre kvartal.

Investeringsporteføljen på 63 milliarder kroner er for det meste plassert i rentepapirer, men også i blant annet aksjer og eiendom.

– Finansresultatet i første kvartal ble riktig dårlig. Så har vi har fått en skikkelig gjeninnhenting i alle aktivaklasser i andre kvartal. Det har vært en ekstremt sterk utvikling, sier Bastad.

Resultatet fra forsikringsvirksomheten økte også, og landet på 1,34 milliarder kroner.

– Den underliggende forretningen vår utvikler seg sterkt, fordi vi har jobbet med mange nødvendige justeringer og tiltak på produkter, vilkår og priser, over tid, sier Baastad.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Gjensidige
  2. Utbytte
  3. Resultatrushet
  4. Forsiking

Flere artikler

  1. Gjensidige vedtar utbytte: Betaler ut 6,1 milliarder kroner

  2. Kraftig resultathopp for Gjensidige – tjente 1,6 milliarder

  3. Går mot Finanstilsynet: Åpner for utbytter i forsikring - aksjene stiger

  4. Rekordresultat for Gjensidige i andre kvartal

  5. Gjensidige vil dele ut 4,9 milliarder kroner til aksjonærene