737 Max-tester fullført: Dette må skje før ulykkesflyet kommer i lufta

Boeings 737 Max er ferdig testet, nå gjenstår en rekke prosedyrer før flyet kan komme i luften igjen.

SNART FLYKLAR: Det er fortsatt usikkert når 737 Max-flyene blir godkjent for kommersiell flytrafikk. Her fra første en av testflygingene som ble gjennomført mandag.
Publisert: Publisert:

Sent onsdag kveld bekreftet Det amerikanske luftfartstilsynet (FAA) at testflygingene av Boeing 737, som er gjennomført siden mandag, nå er ferdige.

Nå åpner FAA opp om hva som gjenstår før flymaskinen kan komme i luften igjen, men understreker samtidig at de vil «bruke den tiden som er nødvendig» på prosessen.

– Vi vil løfte flyforbudet etter at FAAs sikkerhetseksperter er fornøyd med hvordan flyet møter sertifiseringsstandarder, skriver tilsynet i en melding.

Flymodellen har stått på bakken siden mars 2019 da to fly hadde styrtet med fem måneders mellomrom. 346 mennesker mistet livet i de to ulykkene.

Les også

Boeing har startet testflygingene med 737 Max

Trening og gjennomgang

FAA opplyser at en av de tingene som nå gjenstår før flymodellen kan komme i drift igjen, er en gjennomgang av data som er samlet inn i løpet av den tre dager lange testperioden.

Flytypen har de siste dagene vært i luften gjentatte ganger, og har utført en rekke prosedyrer både knyttet til nødssituasjoner og annet.

I tillegg listes det opp syv punkter som må fullføres før flytypen er i luften igjen. Det er ikke kjent om dette er en utfyllende liste.

Blant annet skal FAAs «Flight Standardization»-styre og «Joint Operation Evaluation»-styre som inkluderer partnere fra Canada, Europa og Brasil vurdere hvor mye trening piloter trenger før de får fly 737 Max igjen.

FAA skal også gjennomgå og godkjenne treningsprogrammene til alle flyselskapene som skal fly maskinen.

Les også

Norwegian kansellerer kjøpet av 97 Boeing-fly og tar rettslige skritt

Ikke-leverte fly skal gjennomgås

I tillegg til dette skal flere rapporter skrives. Disse går blant annet på kommentarer man har fått fra offentligheten, og endringer Boeing har gjort knyttet til flytypen for at den skal kunne bli resertifisert.

Deretter skal flyselskapene varsles om endringer som må gjøres for at flyene skal få fly igjen. Dette innebærer at det sendes ut en såkalt «Airworthiness Directive» som adresserer de kjente problemene som førte til at flymodellen ble parkert.

Når dette skjer kan tilsynet formelt melde flyet klart til å settes inn i kommersiell trafikk. Dette er en midlertidig godkjennelse som står til flyselskapene har gjort de nødvendige oppdateringene av flyet og pilotenes trening er fullført.

Tidligere har det blitt anslått at prosessen rundt oppdatering av flyene og trening kan ta noen måneder, etter den første godkjenningen er gitt.

I tillegg til alt dette vil FAA beholde sin myndighet til å godkjenne alle flyene som har blitt produsert siden flytypen ble satt på bakken, samt utstede eksporteringsbevis for disse. Tilsynet opplyser at de vil utføre individuelle gjennomganger av disse flyene før de kan overleveres til sin nye eier.

Publisert: