Oppgang på Oslo Børs

Databrikkeselskapet er dagens børstaper etter å lagt frem kvartalsresultat. DNB falt også etter tallslipp, mens Yara og Nel klatret.

Publisert:

Resultatsesongen på Børsen er for alvor i gang torsdag, med flere tungvektere og kjente selskaper som har lagt frem resultater i morgentimene.

I det børsen stenger er hovedindeksen på Oslo Børs er opp 0,69 prosent.

Oljeprisen (brent spot) ligger på 94,21 dollar fatet. Dette er opp 1,78 prosent siden midnatt.

Utover de resultataktuelle selskapene er containerrederiet MPC Container Ships ned 9,54 prosent. Storeier Star Capital Partnership åpnet onsdag for å selge opptil 44 millioner aksjer for i overkant av 785 millioner kroner, til en kurs på 17,73 kroner per aksje.

Les på E24+

Investtech-analyse: Tre grønne aksjer du bør kvitte deg med

Nordic Semiconductor faller kraftig

Databrikkeselskapet Nordic Semiconductor slo forventningene til analytikerne og økte resultatet før skatt til 51,3 millioner dollar fra 19,5 millioner dollar året før. Det er over 15 millioner dollar eller 159,8 millioner kroner bedre enn forventet.

Aksjen er likevel blant dagens klare taper, med kraftig fall som en av de mest omsatte aksjene. Aksjen er ned 11,54 prosent like etter klokken 12.30.

Når børsen stengte var aksjen ned mer enn 4 prosent.

Analytiker Lars Devold i Kepler Cheuvreux viser til fortsatte forsyningsproblemertildeling av wafere (halvledere av silisium) som er en helt nødvendig innsatsfaktor, stort fall i ordrereserven, lavere enn ventet inntektsguiding for fjerde kvartal og skuffende totalresultat etter skatt, som forklaringer på børsfallet.

– Til tross for at selskapet gjorde det vesentlig bedre enn ventet på ebitdaBrutto driftsresultat, det vil si resultat før renter og skatt (earnings before interest and tax) -nivå, var utviklingen negativ i de fleste hovedvariablene som markedet fokuserer på (det nye vekstområdet Cellular IoTen måte å koble fysiske ting (som sensorer) til internett via mobiltelefonnettverket, ordrereserve, guidingveiledning, anslag og forsyningssituasjonen), skriver han i en analyse.

Sterkere dollar bidro til at resultatet etter skatt ble betydelig lavere enn ventet. Selskapet rapporterer i dollar, men skatter i norske kroner.

DNB slår forventningene

Før børsåpning torsdag kom DNB med tall som viser økte renteinntekter som var bedre enn analytikernes forventninger.

DNB legger frem et resultat etter skatt på 7,56 milliarder kroner i tredje kvartal, opp fra resultatet på 6,88 milliarder kroner i tilsvarende kvartal i fjor.

Samtidig steg netto renteinntekter til 12,25 milliarder kroner, sammenlignet med 9,76 milliarder i samme periode i fjor.

Resultatet er noe bedre enn ventet. Analytikerne hadde på forhånd ventet at DNB ville legge frem et resultat etter skatt på 7,3 milliarder kroner og renteinntekter på 12,2 milliarder kroner.

Analytikere har beregnet at bare det siste rentehoppet vil øke DNBs netto renteinntekter med 1,9 milliarder kroner, hvis man ser på effekten over et helt år.

DNB-aksjen faller 3,25 prosent ved børsslutt torsdag.

Nel-tall svakere enn ventet

Hydrogenselskapet Nel la også frem kvartalstall torsdag morgen, og leverte svakere enn analytikerne hadde ventet.

Nel reduserte underskuddet før skatt til 262 millioner i tredje kvartal, mot tap mot 509 millioner på samme tid i fjor. Omsetningen kom inn på 183 millioner kroner, også det under forventningen.

Nel-aksjen stiger 1,96 prosent klokken 12.30, etter å ha vært ned i nært 8 prosent før lunsjtiden.

– Hovedgrunnen bak aksjefallet er at i dag tallene kom inn ganske langt under forventningen. Særlig det man så på bruttomarginen var negativt. Tallene som kom i dag tilsier at forventninger og estimater må komme litt ned, sier Carnegie-analytiker Eivind Garvik til E24.

Les også

Nel tapte 262 millioner i tredje kvartal

Pareto Securities-analytiker Gard Aarvik trekker også frem de skuffende tallene som den viktigste forklaringen.

– Selv om selskapet kommer med mange positive kommentarer om fremtiden og om vekstmuligheter, er dette bakt inn i forventningene allerede, sier Aarvik.

– Det kom heller ikke noe spesielt håndfaste kommentarer på kontraktene man har fått. Noen hadde kanskje håpet på litt mer innsikt, men jeg skjønner at de ikke kommer med mer med tanke på konkurransesituasjonen og fremtidige kontrakter, sier Pareto-analytikeren videre.

Aarvik peker på at fyllestasjons-segmentet, som man var forberedt på at skulle var svak, kanskje var enda svakere enn man hadde trodd.

Fyllestasjon-delen trekkes også frem av Andreas Nibe Nygård, analytiker i Kepler Chevreux, selv om han som de to andre analytikerne mener de overraskende svake tallene generelt er det viktigste.

– Jeg tror mange kanskje stiller seg litt skeptiske til fyllestasjon-segmentet etter det som kom i dag. Selskapsledelsen var også ganske eksplisitte på at dette går litt seigt, og at de vurdere forskjellige måter å løse situasjonen på, sier Nygård til E24.

På den positive siden kommer økning i ordrereserven til over to milliarder kroner ved utgangen av kvartalet, og ordreinngang på 775 millioner i tredje kvartal, påpeker Garvik i Carnegie.

– Nå begynner vi å se tegn til at den virkelige veksten faktisk kommer.

Yara preget av skyhøye gasspriser

Gjødselprodusenten Yara leverer resultat etter skatt på 400 millioner dollar i tredje kvartal, fra minus 143 millioner dollar på samme tid året før. På forhånd ventet analytikerne et resultat på 371,4 millioner dollar.

Omsetningen i tredje kvartal ble på 6,22 milliarder dollar, fra 4,49 milliarder dollar på samme tid året før. Det var ventet en omsetning på 5,38 milliarder dollar, ifølge Bloomberg.

Selskapet varslet nylig om nye nedstenginger av anlegg i Europa, etter en periode med uvanlig høye gassregninger. Yara er en av Europas største industrielle forbrukere av naturgass, som blant annet brukes til produksjon av ammoniakk.

Aksjer er opp 6,61 prosent i det børsen stenger 16.30 torsdag kveld.

Publisert:
Gå til e24.no