Kvartalsrapporter

EasyJet har tapt 6,8 milliarder kroner i år

Det britiske flyselskapet fikk virkelig kjenne pandemien på lommeboken. Til tross for et omsetningsfall av de sjeldne øker selskapet nå kapasiteten på vei ut av pandemien.

TAR IKKE AV: Det er røde tall i årsrapporten for britiske easyJet, men selskapet ser positivt på den kommende tiden. Nå nærmer selskapet seg kapasiteten det hadde før pandemien.
 • Joachim Birger Nilsen
Publisert: Publisert:

Det internasjonale flyselskapet EasyJet slapp tirsdag en fersk halvårsrapport, i tillegg til en løypemelding for tredje kvartal.

EasyJet skriver at det siste halvåret «har vært det tøffeste i bransjens historie», men understreker at det er «godt posisjonert for tiden etter pandemien».

Selskapet er den største operatøren på Gatwick.

Dette er høydepunktene:

 • Omsetningen falt fra 2,38 milliarder euro til 240 millioner.
 • Totalt har selskapet tapt 645 millioner euro så langt i år, en forverring fra negative 353 millioner euro på samme tidspunkt i fjor. Det tilsvarer et tap på over 6,8 milliarder kroner etter dagens valutakurser.
 • En kraftig nedgang i antall passasjerer fra 38,6 millioner i fjor til 4,1 millioner så langt i år. Det er en nedgang på 89,4 prosent.
 • Flyselskapet tjente mindre per sete med en nedgang på 33,6 prosent. I euro falt seteinntektene fra 55,6 millioner til 36,93 millioner euro.

Øker kapasiteten

I rapporten skriver selskapet at det nå vil fly på rundt 60 prosent av kapasiteten det hadde før pandemien i perioden juli-september i fjor.

Det er et betydelig hopp fra 17 prosent av kapasiteten i forrige kvartal. Utviklingen kommer i takt med stadige lettelser og økt etterspørsel etter reiser på tvers av Europa, fremgår det.

Videre står det at selskapet er «trygge på god etterspørsel etter reiser i sommer og til høsten», og understreker at det nå ruster seg opp til å møte stigende etterspørsel i hele Europa.

Samtidig skriver selskapet at reisende bestiller senere nå i takt med økende frykt for fremferden til deltaviruset.

Tør ikke spå fremtiden

Til tross for milliardtapet skriver selskapet at det er godt rustet finansielt. EasyJet viser til at det har hentet over 5,5 milliarder euro, eller rundt 58 milliarder kroner, i frisk kapital i løpet av pandemien.

Samtidig innebærer det at selskapet har gjeldsforpliktelser på to milliarder euro, tilsvarende 21,1 milliarder kroner. Det er et hopp fra en netto gjeld på 467 millioner euro på samme tidspunkt i fjor, tilsvarende 4,93 milliarder kroner i gjeld.

Flyselskapet har satt i gang kostnadsbesparende tiltak, og anslår at det vil spare rundt 500 millioner euro, eller 5,22 milliarder kroner, totalt i løpet av regnskapsåret 2021.

Det kommer imidlertid frem at selskapet har «betydelig fleksibilitet» til å møte et eventuelt hopp i etterspørsel, og at det tar sikte på å møte kundebehov fortløpende. Samtidig vil dette innebære en betydelig økning i variable kostnader, fremgår det av rapporten.

Selskapet estimerer en omsetning per sete på 45,89 euro i tredje kvartal. Videre forventes det å ha en likviditetsreserve på 2,9 milliarder euro og en uforandret gjeldssituasjon i forhold til halvårsrapporten.

– På grunn av den fortsatt usikre situasjonen på kort sikt vil det ikke være passende å komme med noen ytterligere guiding for regnskapsåret 2021, skriver selskapet avslutningsvis.

Les også

EasyJet har sikret seg «slots» fra Norwegian: – Kan øke Gatwick-flåten med fire fly

Les på E24+

Mener flyselskapenes klimagrep ikke er en varig strategi

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kvartalsrapporter
 2. Easyjet
 3. Regnskap og resultater
 4. Resultatrushet

Flere artikler

 1. Sterk vekst for Zalando - solgte for 40 mrd. kroner

 2. Delta brøt tapsrekken med milliardoverskudd

 3. McDonald’s slo forventningene - igjen

 4. Kraftig vekst for H&M: – Snart tilbake på nivået før pandemien

 5. Betalt innhold

  Nye reiseråd setter billettprisene under press