PDVSA krever svar – Equinor fortsetter i Venezuela

Kilder Reuters har snakket med sier det statseide oljeselskapet i landet har presset partnere om status for veien videre. Equinor har ingen planer om å stoppe prosjektene sine i Venezuela.

OLJESAMARBEID: Equinor og det statlige oljeselskapet PDVSA samarbeider om flere prosjekter i Venezuela. Bildet er hentet fra et annet oljefelt i Venezuela Equinor ikke er en del av.

Foto: Carlos Garcia Rawlins Reuters
  • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

Prosjektet saken gjelder er det som kalles Petrocedeño, hvor man henter opp tung råolje fra Orinoco-beltet, et innenlands felt i landet.

Sammen med statseide PDVSA, som eier 60 prosent av prosjektet har franske Total (30,33 prosent) og Equinor (9,67 prosent) også eierandeler.

Reuters har snakket med kilder tett på saken som sier PDVSA har «presset partnere» til og formelt bestemme seg for om de vil gå videre med prosjektet.

PDVSA har også bestemt at opphenting av tungolje i Petrocedeño-prosjektet skal settes på pause på grunn av mangel på nafta, som brukes for å produsere høyoktan bensin.

I juni 2017 stoppet Equinor å inkludere produksjon og reserver fra feltet, da de omklassifiserte prosjektet.

Les på E24+

Hvor er det blitt av Norges 60 millioner fat med manglende olje?

Equinor: Vi fortsetter som planlagt

Det var i 2008 at Equinor innledet et samarbeid om Petrocedeño-prosjektet med PDVSA som på papiret varer i 25 år, frem til 2033.

Kommunikasjonssjef for internasjonale operasjoner i Equinor, Erik Haaland, sier at selskapet ikke har tenkt på å endre sine planer i Venezuela.

– Vi har ingen planer om å gjøre endringer i dette prosjektet, og forholder oss til den tidshorisonten som ble lagt da avtalen ble inngått, sier Haaland til E24.

Han sier Equinor er i jevnlig dialog med partnerne i prosjektet, og at man jobber sammen innenfor de rammene som er lagt.

– Er det slik at PDVSA har kontaktet dere om status på Equinors forpliktelser i prosjektet?

– Jeg vil ikke gi noen beskrivelse av den kommunikasjonen vi har hatt.

Equinor har vært i Venezuela siden 1994. I tillegg har selskapet 51 prosent eierskap i en offshorelisens, men den er det for øyeblikket ikke aktivitet i.

– Vi har fremdeles vår eierandel Petrocedeño-prosjektet, så det er ingen endringer der, sier, sier Haaland.

Les også

DNO varsler nye oppkjøp på norsk sokkel

Sanksjoner

I slutten av januar ble det klart at det amerikanske finansdepartementet legger sanksjoner på PDVSA som har store deler av driften i USA.

Departementet har siden 28. januar blokkert alle transaksjoner mellom amerikanske selskaper og PDVSA.


Årsaken er anklager om at Maduro har brukt inntektene fra oljeselskapet til å betale landets militære ledere for støtte, og til å berike seg selv og sin familie.
Eksperter Axios har snakket med, mener dette betyr trøbbel for president Nicolas Maduros kontantstrøm, ettersom det er utfordrende å finne andre raffinerier for landets olje.
PDVVA er en av Venezuelas største kilder til inntekt i utenlandsk valuta.
Det har de siste ukene vært store demonstrasjoner mot regimet i landet og uro i mange av de større byene.
Equinor har for tiden 26 ansatte i Venezuela, og selskapet gjør løpende vurderinger på situasjonen.
– Det er klart at Venezuela er i en krevende situasjon. Vi følger situasjonen tett, og gjør jevnlig vurderinger. Det viktigste for oss er at sikkerheten til våre ansatte opprettholdes, sier Haaland.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Equinor
  2. Venezuela

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Equinor følger situasjonen i Venezuela tett

  2. USA sanksjonerer Venezuelas statlige oljeselskap

  3. USAs strupetak kan kvele Venezuelas økonomi

  4. USA med nye sanksjoner mot Venezuela

  5. Equinor har vært på forskningssenter-befaring i Angola