Mer lån kan sette fart på Telenor-aksjen - analytiker venter pengedryss over aksjonærene

Analytiker Henriette Trondsen er enig med aktivistinvestoren som mener Telenor bør øke gjelden for å få fart på aksjen. Nå venter hun at det drysser mer penger på aksjonærene fremover. 

Telenors hovedkontor på Fornebu i Bærum.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
 • Anders Nybakken Kvale
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Det norske fondet Constructive Capital, som ledes av tidligere McKinsey-konsulent Lars Odin Mellemseter, mener Telenor bør øke gjelden sin og skille ut virksomheten for mobilmaster.

Det kommer frem i et brev investeringsselskapet har sendt til Telenors styre, skriver Financial Times.

Telia har allerede skilt ut en egen virksomhet for mobilmaster i Norge, slik Inside Telecom omtalte i desember (krever innlogging).

Dermed er Telenor nå den siste i rekken av europeiske telekomoperatører som er blitt målskive for en aktivistinvestor, definert som en investor som ønsker å være en aktiv eier og styre selskapene i en bestemt retning.

Skulle Telenor velge en høyere gjeldsgrad vil selskapet i større grad basere finansieringen sin på lån enn kontanter og andre eiendeler.

Pengene som da frigis kan enten brukes til å gjøre oppkjøp eller returnere verdier til aksjonærene, som regel i form av mer utbytte eller tilbakekjøp av aksjer.

Telenor har i senere år både økt utbyttene og gjennomført tilbakekjøp av aksjer, men flere mener at selskapet har mer å gå på og at gjeldsgraden er for lav.

I fjor økte selskapet utbyttenivået fra 7,80 til 8,10 kroner per aksje, og betalte i tillegg et ekstraordinært utbytte på 4,4 kroner pr. aksje etter salget av virksomheten i Øst-Europa.

På toppen av dette kjøpte selskapet i fjor tilbake 29 millioner aksjer fra staten og de andre aksjonærene til en verdi av 4,6 milliarder kroner.

Telenor-sjef Sigve Brekke og finansdirektør Jørgen A. Rostrup har tidligere avvist utbyttepresset, og har pekt på at de har lagt en langsiktig strategi om å styrke balansen og øke utbyttene over tid.

Les også: Telenor-datter i Thailand gikk på milliardsmell

Venter mer penger til aksjonærene

Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities har lenge ment at Telenor har en for sterk balanse og lav gjeldsgrad, og hun støtter Constructive Capitals beskjed til Telenor:

– Jeg er enig i at Telenor bør øke gjeldsgraden sin, sier hun til E24.

Trondsen forklarer det med at Telenor er mindre belånt enn flere av sine europeiske konkurrenter, med en langt lavere gjeldsgrad (netto gjeld mot brutto driftsresultat, journ.anm.).

Dette mener hun har en kostnad:

– I dag har Telenor en indirekte kostnad på å sitte på alle kontantene sammenlignet med andre i samme sektor fordi egenkapital er dyrere enn gjeld, sier hun.

Trondsen mener Telenor allerede ved fremleggelsen av rapporten for fjerde kvartal onsdag kommer til å kunngjøre et mål om en høyere gjeldsgrad enn dagens nivå.

Hun forventer derfor at Telenor øker utbyttet til aksjonærene og kjøper tilbake flere egne aksjer i år.

– Det virker som at Telenor-ledelsen i større grad anerkjenner avstanden mellom gjeldsgraden og Telenors tak på gjeldsgrad, sier hun.

En viktig faktor som har blitt avklart de siste månedene er frekvenssituasjonen i Thailand.

I oktober ble det kjent at Telenor-selskapet dtac blar opp 9,6 milliarder for frekvensene og dermed er usikkerheten rundt hva prislappen blir nå avklart.

Ser massiv oppside i aksjen

Dersom Telenor, som har en markedsverdi på 244 milliarder kroner, gjennomfører begge tiltakene, mener Constructive Capital at kursen kan skyte til himmels.

Aktivistinvestoren ser en oppside på 84 prosent til en kurs på opptil 304 kroner.

– Det er litt aggressivt, sier Trondsen, som har et kursmål på 176 kroner per aksje.

Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities mener Telenors gjeldsgrad er for lav.

Foto: Privat

Constructive Capital mener Telenors styre nå har en «unik mulighet til å både legge til rette for vekstmuligheter og på samme tid skape langvarige verdier for Telenors aksjonærer»:

«En høyere aksjekurs vil skape nye vekstmuligheter for Telenor ved å muliggjøre oppkjøp med Telenors aksje som valuta, noe som ved dagens kurs muligens ikke er attraktivt», fremgår det av brevet som Financial Times har fått innsyn i.

Telenor bekrefter overfor avisen at brevet er mottatt, men ønsker ikke kommentere innholdet.

Constructive Capital skal eie en indirekte andel i Telenor som er under flaggegrensen på fem prosent, ifølge Financial Times.

Det har tidligere rettet seg mot bildelprodusenten Kongsberg Automotive, der det fremmet et ønske om at alle de aksjonærvalgte styremedlemmene ble skiftet ut.

SVAK AKSJEUTVIKLING FOR TELENOR: Grafen sammenligner utviklingen i aksjekursene til Telenor (grønt) mot andre utvalgte teleselskaper det siste året. Mens Telenor-kursen er ned nesten 10 prosent (før utbytter er regnet med) er britiske Vodafone (i rødt) den store taperen med et fall på drøye 41 prosent. Telia er ned drøyt en prosent, mens både Verizon og Tele2 er opp nesten 13 prosent.

Foto: InFront/E24
Les også

Slik rigger Telia og Get seg for å møte konkurrentene

Les også

– Forberedelsene av 5G-utrullingen går foreløpig som planlagt

Les også

Telenor-datter inngår milliardforlik

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Telenor
 2. Telekom
 3. Oslo Børs

Flere artikler

 1. Resultatmiss senker Telenor-aksjen: – Fair, sier analytiker

 2. Forbereder neste sparepakke: Mobilmaster kan bli solgt

 3. Betalt innhold

  Koranbrenning er ikke det største problemet til Telenor i Pakistan

 4. Annonsørinnhold

 5. Asia-fusjon kan gi enda mer Telenor-utbytte

 6. Vil øke utbyttet, men avventer tilbakekjøp