Storsmell for skandalebanken Danske Bank

Det ble et tøft år for Danske Bank. Hvitvaskingsskandalen, milliardsmell og færre kunder er bare noen av ingrediensene i selskapets årsrapport.

Foto: Ints Kalnins Reuters
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:,

Danske Bank leverer et resultat etter skatt på 15 milliarder danske kroner i 2018, noe som er 5,9 milliarder danske kroner mindre enn året før. Det viser selskapets kvartalsrapport som ble lagt frem fredag morgen.

– 2018 var et utfordrende år for Danske Bank. Den alvorlige og krevende saken om den avsluttede porteføljen av utenlandske kunder i Estland utløste berettiget kritikk fra våre interessenter og førte til et antall endringer i vår ledelse, sier Jesper Nielsen, selskapets midlertidige administrerende direktør i en uttalelse.

Nielsen trekker frem at finansmarkedene hadde et vanskelig år noe som også påvirket selskapet.

– Dette påvirket inntektene, kombinert med en økning i kostnader blant annet knytte til saken i Estland og donasjonen på 1,5 milliarder danske kroner førte til at resultatet for 2018 er noe lavere enn hva man forventet i inngangen av året, sier Nielsen.

Les på E24+ (for abonnenter)

Dette er skandalen som felte den norske Danske Bank-sjefen

Mistet 11.000 kunder

Totalt havnet inntektene på 44,4 milliarder danske kroner, ned fra 48,15 milliarder året før. Banken opplyser at 11.000 kunder forlot banken i løpet av året.

Den kriserammede banken varsler samtidig at de senker utbyttet til 8,5 danske kroner per aksje, ned fra 10 danske kroner i 2017.

Samtidig blir det kjent at den tidligere toppsjefen, Thomas Borgen, fikk med seg 15 millioner danske kroner i etterlønn.

Med en fastlønn på 9,3 og pensjonsopptjening på 1,6 millioner kroner, fikk Borgen med seg 26 millioner danske kroner i skandaleåret.

For inneværende år varsler selskapet at de forventer et resultat på 14–16 milliarder danske kroner. Samtidig forventer de at inntektene forventes å bli på linje med fjoråret.

Les også

Pensjonsfond saksøker Thomas Borgen og tre andre Danske Bank-topper

Les også

Setter ned renten for 200.000 kunder

Her kan du lese mer om

  1. Danske Bank

Flere artikler

  1. Swedbank anklages for hvitvasking i Baltikum

  2. Løfven truer med strengere regler

  3. Pensjonsfond saksøker Thomas Borgen og tre andre Danske Bank-topper

  4. Annonsørinnhold

  5. Danske Banks grufulle år

  6. DNB trekker seg fra nordisk banksamarbeid