Kristian Røkke mot nye oppgaver i Aker
Slutter som konsernsjef ved verftet i Philadelphia, men skal snart over i ny stilling i Aker-konsernet.
Etter å ha ledet skipsverftet Aker Philadelphia (AKPS) gjennom en kraftig snuoperasjon siden han tok over lederrollen i april 2011, er det nå klart at Kristian Røkke (31) snart får nye oppgaver i Aker.
Røkke er nå utpekt til å bli arbeidende styreleder ved verftet i forbindelse med at han slutter som toppsjef.
Samtidig er viseadministrerende direktør Steinar Nerbøvik utpekt til å lede selskapet videre.
Ifølge en melding fra konsernet skal Kristian Røkke fortsatt ha en aktiv rolle som arbeidende styreformann ved AKPS, og at han vil arbeide fulltid ved verftet frem til slutten av året.
Aker opplyser at Kristian Røkke vil bli være i Philadelphia på heltid frem til nyttår.
- Ønsker han å flytte hjem til Norge?
- Det ligger ikke noen planer om det i dag, sier kommunikasjonsdirektør Atle Kigen i Aker ASA til E24.
- Kristian har ledet verftet i tre år og vært med på et eventyr der. Han kom inn på et tidspunkt der det så svart ut. Verftet har vært gjennom en stor prosess, bygget to skip på egen regning og fått bestillinger på flere. Verftet har en veldig sterk posisjon i dag med en høy ordrereserve, sier Kigen videre.
I børsmeldingen skriver Aker at Kristian Røkke etter hvert vil innta en annen posisjon i Aker-systemet.
På spørsmål om det er snakk om en jobb i selve Aker-konsernet eller et av selskapene i Aker-systemet, svarer Kigen at det ikke foreligger noen plan for det på nåværende tidspunkt.
En ny æra
I en melding sier Kristian Røkke at det har vært en ære å lede selskapet, og at han ser frem til å bidra til veksten i AKPS i en ny rolle.
- Selskapet tar nå fatt på en ny æra, og Steinar, som har internasjonal erfaring med skipsbygging og meget god kjenskap til selskapet, er den rette til å lede skipsverftet gjennom den nye fasen med en rekordhøy ordrereserve, sier Røkke videre.
- Markedet er fortsatt sterkt, og jeg vil fokusere primært på å maksimere mulighetene vi har, mens Steinar vil lede den daglige operasjonen, som han har gjort i det siste året, sier han.
Det nye styret som er nominert før generalforsamlingen 9. april, består, foruten Røkke, av; Audun Stensvold, Amy Humphreys og Elin Karfjell.
Samtidig er det klart at dagens styreleder Jim Miller og styremedlem Manuel Stamatakis går ut av styret.
- Jeg vil takke Jim Miller for alt han har gjort for denne organisasjonen gjennom en årrekke. Han er en leder av det høyeste kaliber og har vært helt essensiell for utviklingen av verftskonsernet, sier Røkke.
Feiret med Clinton
Da Kjell Inge Røkkes Aker overtok det skadeskutte Kværner sent på høsten 2001, var noe av det første Røkke gjorde å fly til Philadelphia for å berolige de lokale myndighetene.
Men selv om verftet etterhvert klarte å levere skipene de var forpliktet til å bygge, tapte det fortsatt store penger.
Først i 2005 kom verftet på fast grunn. Da feiret Røkke verftets første storkontrakt med eks-president Bill Clinton som æresgjest.
Men utover i 2010 og 2011 begynte verftet å vakle stygt igjen.
Ordrebøkene var tomme og markedet dødt. Byen forberedte seg på stengning.
Uvanlig løsning
Delstaten Pennsylvania gikk høsten 2010 inn med uvanlig løsning sammen med Aker.
Staten kjøpte eiendeler av verftet for 250 millioner kroner. Samtidig ga Aker en garanti for levering på tid og et lån på 180 millioner kroner. Det var nok for å holde hjulene i gang - og to skip kunne bygges for egen risiko og regning.
I august i forfjor kunne Røkke junior endelig melde til aksjemarkedet at de to skipene er solgt.
Akers kursrakett
Siden høsten 2012 har Aker Philadelphia-aksjen hatt en eventyrlig utvikling på Oslo Børs.
Fra en kurs på snaue fire kroner omsettes aksjen til en kurs på 177 kroner tirsdag. De siste to årene har aksjen steget 2.850 prosent.
Skipsverftet har spesialisert seg på det såkalte Jones Act-markedet i USA. Amerikansk lov krever nemlig at all intern skipstrafikk i USA må foregå med amerikanske skip som opereres av amerikanske selskaper, og dette refereres til som Jones Act-markedet etter loven.
Aker Philadelphia har kontrakter på fire nye produkttankere som skal bygges i samarbeid med amerikanske Crowley, samt en kontrakt på to containerskip som skal ferdigstilles i 2018. I tillegg har oljeselskapet Exxon Mobil en kontrakt med Aker Philadelphia for to skip.
Aker er også storeier i American Shipping Company som har spesialisert seg på å drive med skipstransport i Jones Act-markedet.
Les også: