Hagen om Orkla-kritikerne: - Promille-gjengen

En etter en har kritikerne stått frem de siste dagene. De har slaktet Stein Erik Hagen for overstyring i Orkla og at han er vinglete og uforutsigbar. Nå slår Hagen tilbake.

KRITISERER KRITIKERNE: Promille-gjengen er et passende uttrykk, fordi de representer promiller. Hvis det er Orkla de ønsker vel, kunne de tatt kontakt med meg eller bedriftsforsamlingens ordfører. Min dør er åpen. De har heller ikke tatt opp kritikken på generalforsamlingen, men i stedet tar de ut kritikken i mediene, sier Stein Erik Hagen.
Publisert:

- Jeg lytter til alle og mye kunne sikkert vært gjort bedre i Orkla, men når jeg ser hvem disse kritikerne er, så tar jeg det ikke personlig. De representerer fortiden og ikke Orkla-fremtiden, sier Hagen.

Han tar imot i villaen i Holmenkollen og serverer kaffe og kjeks.

Med «disse kritikerne» mener han de tidligere Orkla-sjefene Finn Jebsen, Jens P. Heyerdahl og de tidligere Orkla-direktørene Halvor Stenstadvold og Jan Lindh.

- Heldigvis mister jeg ikke nattesøvnen. Strategien Orkla har lagt, står et enstemmig styre bak, både tillistvalgte og aksjonærvalgte. De fire representerer bare promiller av aksjekapitalen.

Du kaller dem promille-gjengen?

- Ja, promille-gjengen er et passende uttrykk, fordi de representer promiller. Hvis det er Orkla de ønsker vel, kunne de tatt kontakt med meg eller bedriftsforsamlingens ordfører. Min dør er åpen. De har heller ikke tatt opp kritikken på generalforsamlingen, men i stedet tar de ut kritikken i mediene.

Men det utløses av stadig utsalg av Orkla-selskaper og sist av at Bjørn Wiggen fikk sparken?

- Det vil jeg ikke mene noe om.

Hva tror du er motivet?

- Det vil jeg ikke spekulere i.

Kan det ha noe å gjøre med at din høyre hånd, Peter Ruzicka, er fremste favoritt til å bli ny Orkla-sjef?

- Det vil jeg ikke ha noe mening om.

Når Folketrygdfondets leder, Olaug Svarva, nå kritiseres for å være for ukritisk mot deg, tror du motivet igjen er å hindre at Ruzicka blir Orkla-sjef?

- Jeg kjenner ikke motivene deres, men de vil utvilsomt ikke Orklas beste. Markedene har forandret seg radikalt de siste 25 årene og er meget mer kompetitive og krevende enn for 25 år siden. Det er naivt å tro at det som ga suksess for 25 år siden automatisk gir suksess i dag. Verden er i stadig endring og vi må tilpasse oss, sier Hagen.

- Det Jens P. Heyerdahl d.y. bygde opp var fantastisk, en solid samling av gode selskaper. Men konglomeratenes tid er dessverre over. Investorene vil ikke ha det, de vil ha rendyrkede selskaper, sier Hagen engasjert.

- Orkla er i realiteten det eneste store konglomeratet igjen på Oslo Børs. Se hva staten gjør: Hydro er strukturert til et rent aluminiumsselskap, Statoil selger bensinstasjonene sine. Det er en global trend som Orkla også må gå i retning av, for å bli attraktive for investorer.

De fire kritikerne er ikke alene. Også andre røster er kritiske; blant annet investor Håvard Nesheim, som sier markedet reagerer på at du med 24,3 prosent av aksjene styrer selskapet etter eget forgodtbefinnende?

- Hvordan vet han det? Jeg blir fremstilt som konsernsjef og enestyre i ett. Det er selvfølgelig helt feil. Tror noen at for eksempel Jesper Ovesen, som er direktør i TDC og styremedlem i SEB, eller advokat Bjørg Ven eller Åse Aulie Michelet er nikkedukker eller mine nyttige idioter i styret? De er selvsagt ikke det. Og det vet alle. Sannheten er at jeg faktisk flere ganger erfarer at styrets flertall har et annet syn enn meg. Nei, det er absolutt ikke slik at jeg får viljen min.

Er et slikt eksempel at det ikke var du som foreslo at Åge Korsvold skulle bli konstituert som Orkla-sjef?

- Det vil jeg ikke si noe om, men flere ble diskutert.

Det blir hevdet at du snakker usant når du sier du ikke visste at Orkla Brands-sjefen Torkild Nordberg måtte gå av?

- Nei, den dagen var jeg i Larvik til behandlinger.

Noen må ha gitt Korsvold innputt; Nordberg måtte gå bare et par dager etter Korsvold tiltrådte?

- Det vil jeg ikke spekulere i. Korsvold og undertegnede har bedt om å få orientere bedriftsforsamlingen om disse prosessene. Vi vil redegjøre for Orklas strategiske ståsted og utfordringer, samt de tunge prosessene som pågår. Omsetningen har stått stille i fem år.

Jebsen sier du er vinglete og uforutsigbar. Hvis du ser bort fra det nedlatende i den påstanden: Du har sagt at du ofte tviler deg frem i viktige beslutninger?

- Ja, jeg synes det er en god egenskap. Selv om jeg kan ha en bestemt oppfatning, er jeg åpen for andres synspunkter og innspill og kan meget vel endre syn hvis argumentene er gode.

Folketrygdfondets leder, Olaug Svarva, sa til VG tirsdag at uroen bekymrer og hun kritiserte aksjekursutviklingen?

- Jeg er hundre prosent enig med Svarva. Derfor har styret tatt noen nødvendige grep. Vi er opptatt av tempo og kraft i gjennomføringen av selskapets strategi.

Nyheten om Wiggens avgang og Korsvolds inntreden lekket til DN få timer etter styremøtet fredag 27. april og Nordbergs mulige avgang lekket uken etter. Hva gjør dere for å finne ut hvem som lakk?

- Artiklene i DN inneholder noe informasjon som ligger tett opp til diskusjoner i styret. Det kan være grunn til å anta at det har lekket informasjon fra styremøtet. Styret har fattet vedtak om at administrasjonen skal undersøke omstendighetene rundt dette. Dersom det viser seg at det er lekkasjer fra styremøtet er det meget beklagelig og alvorlig.

Det er en del som mistenker deg?

- Det overrasker meg ikke at noen anfører det.

Hagen sier at den dårlige kursutviklingen i Orkla i stor grad skyldes den dramatiske nedgangen i verdensøkonomien siden 2008, samt REC, hvor Orkla eier 39,7 prosent.

- Ja, verdien av REC har falt med 90 prosent og det er selvsagt den viktigste årsaken til den dårlige kursutviklingen.

Flere solgte seg ut i tide, mens Orkla ble sittende og tapte?

- Dette har jeg omtalt tidligere. Selv om jeg var blant de som ønsket å redusere posisjonen i REC, har jeg forståelse for at det ville ført til en voldsom kritikk om Orkla hadde solgt ut et norsk industrieventyr. Og ingen kunne vel forutse et så voldsomt verdifall som vi har vært vitne til.

- Men sett i ettertid hadde det vært fornuftig å gjøre det kommunalt dominerte Hafslund gjorde - de solgte.

LES OGSÅ:

Publisert:

Her kan du lese mer om