Kongsberg Gruppen jekkes opp etter milliardavtale: En «døråpner» for nye missilkontrakter

DNB Markets tar opp anbefalingen og kursmålet på Kongsberg Gruppen etter gjennombrudd i USA. Meglerhuset ser inntektsmuligheter på 154 milliarder kroner.

STOR AVTALE: Kongsberg Gruppens skal levere Naval Strike Missile (NSM) til den amerikanske marinen.

Foto: Kongsberg Gruppen
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Tildelingen av kontrakt til Kongsberg Gruppen og partneren Raytheon for såkalte «Over-the-Horizon Weapon Systems» kan være starten på noe stort, tror DNB Markets.

Meglerhuset skriver i en analyse fra helgen at avtalen kan fungere som en «døråpner» for nye missil-kontrakter, eksempelvis for utskifting av det nåværende Harpoon-systemet eller til den amerikanske hæren.

Les også

Norske Kongsberg og Raytheon innkasserte missilseier i USA: Sikret kontrakt verdt opp til 6,9 milliarder

«Tildelingen åpner opp for et stort fremtidig potensial», skiver analytiker Eivind Sars Veddeng i analysen.

Han tar opp sin anbefaling på Kongsberg-aksjen til kjøp fra hold, og jekker opp kursmålet til 210 fra tidligere 200 kroner.

Milliardkontrakt

Det var på fredag at Pentagon meldte at Kongsberg Gruppen og Raytheon var valgt ut til å levere det nye våpensystemet til skip i LCS-klassen (Littoral Combat Ship). Våpensystemet det er snakk om er det norske missilet NSM (Naval Strike Missile), som amerikanerne har testet og vurdert over en lengre periode.

Kontrakten består av en fast del på 14,86 millioner dollar, men er med opsjoner verdt hele 847,61 millioner dollar (6,9 milliarder kroner).

Kongsberg Gruppen har foreløpig vært sparsomme med detaljer fra kontrakten. Hvor mye av kontraktssummen som tilfaller det norske selskapet er dermed ikke kjent ennå, men det er snakk om et milliardbeløp.

Missilet skal i hovedsak produseres i Norge.

Stort potensial

Avtalen medfører at DNB Markets løfter sitt anslag for Kongsberg Gruppens brutto driftsresultat (ebitda) i perioden 2019 til 2020 med mellom tre til fem prosent. Ordreinntaket estimeres til fem milliarder, men det anslås at kontraktene har noe lavere marginer enn snittet for Kongsberg Defence & Aerospace.

Det virkelig interessante er imidlertid hva avtalen kan bety i fremtiden.

«(...) Vi har identifisert 154 milliarder i inntektsmuligheter over det neste tiåret. Vi anser tildelingen som en åpning for mange nye potensielle kontrakter», skriver meglerhuset.

Utskiftingen av Harpoon-missilet er alene ventet å kunne gi inntekter på åtte milliarder dollar. I tillegg skal den amerikanske hæren teste NSM under en øvelse i sommer.

Oppside

Dersom man legger til grunn det forbedrede driftsresultatet, handles Kongsberg Gruppen til ni ganger estimert ebitda, mens snittet for sektoren er 11,6 ganger.

Dette etter at Kongsberg-aksjen har falt ti prosent siden rapporteringen av første kvartal.

DNB legger seg i den ferske analysen noe over sittet i analytikerkorpset, der median-anbefalingen er hold med kursmål 200 kroner per aksje.

Kongsberg-aksjen er mandag opp 1,53 prosent til 186,0 kroner per aksje.

Les også

Børsoppgang tross Trump-toll: Kongsberg til værs etter milliardavtale

Les også

Milliardkontrakt sikrer norsk missilgjennombrudd i USA

Les også

– For oss er det en milepæl at det snur

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kongsberg Gruppen

Flere artikler

  1. Milliardkontrakt sikrer norsk missilgjennombrudd i USA

  2. Landet milliardavtale i Malaysia

  3. Vekst og skyhøy ordreinngang etter Rolls-Royce-ekteskap

  4. Norsk missilgjennombrudd i Japan

  5. Qatar kjøper norsk luftvernsystem for 5,6 mrd.