Missilsamarbeid med Tyskland gir norsk salg for 10 milliarder

Tyskland kan komme til å kjøpe norske NSM-missiler for over 10 milliarder kroner, ifølge regjeringen. Tyskernes handletur kommer i kjølvannet av at Norge skal kjøpe nye tyske ubåter.

KJØPER MISSILER: Norge og Tyskland samarbeider om anskaffelse av ubåter, og nå sier tyskerne at de vil anskaffe norske missiler, noe som kan gi oppdrag for opptil 10 milliarder kroner for norske selskaper, ifølge regjeringen. Her testes missilet Naval Strike Missile (NSM) fra det amerikanske krigsfartøyet USS Coronado den 23. september 2014.

Foto: Kongsberg Gruppen
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Marius Lorentzen
 • NTB
Publisert:

Etter at Norge har innledet et samarbeid med Tyskland om å kjøpe ubåter, skal norsk industri selge missiler til tyskerne for inntil 10 milliarder kroner.

Det skriver regjeringen i en melding.

Det er Kongsberg Gruppen som har utviklet missilet «Naval Strike Missile», eller NSM, men samarbeidet vil også føre til at det drypper på andre leverandører.

Kongsberg Gruppen vil sammen med et nettverk av om lag 100 små og store leverandører over hele Norge levere mye til de nye ubåtene.

Blant annet vil ubåtenes kampsystem bli levert av norsk industri, skriver selskapet i en melding.

For Kongsberg Gruppen er kontrakten en etterlengtet nyhet. Konsernets datterselskap Kongsberg Maritime er hardt rammet av oljebremsen, og effektene slo inn for fullt i fjor. Selskapet ser nå en vekst i forsvarsmarkedet, og håper det vil gi mer aktivitet i årene fremover.

Skal produseres i Norge

Konsernsjef Geir Håøy i Kongsberg Gruppen er tydelig fornøyd når E24 snakker med han mandag ettermiddag. Han ønsker imidlertid ikke å si om missilsalget vil komme på 10 milliarder eller ikke:

– Det må Statsministerens kontor kommentere, men det er ikke tvil om at det er betydelige muligheter i denne avtalen, både for Kongsberg og underleverandørene våre og norsk industri, sier Håøy til E24.

– Selv om Tyskland nå skal utstyre alle fregattene sine med NSM så vil antallet missiler avhenge av flere faktorer, legger han til.

Konsernsjef i Kongsberg Gruppen, Geir Håøy.

Foto: Marius Lorentzen E24

Kongsberg Gruppen har lenge jaktet på flere kunder til NSM-missilet, og Tyskland blir det tredje landet utenom Norge som skal ha missilet. Polen har allerede kjøpt, og Malaysia har besluttet å kjøpe missilet.

I tillegg prøver Kongsberg Gruppen lykken på missil-fronten i USA. Konsernet har allerede en tung tilstedeværelse, men gjennom å starte NSM-produksjon i USA i samarbeid med Raytheon prøver man nå å få solgt missilet til enda et land.

De tyske NSM-missilene vil imidlertid skape aktivitet på hjemmebane:

– I utgangspunktet skal dette i Norge. Det industrielle samarbeidet som ble annonsert i dag skal spesifiseres, men missilene skal produseres her i samarbeid med båre underleverandører, sier Håøy.

Ifølge Kongsberg-gruppen innebærer samarbeidet med Tyskland at missilet skal videreutvikles, og at den tyske marinen altså skal kjøpe inn et stort antall missiler til sine skip.

I tillegg vil det trolig også bli inngått et tett samarbeid mellom den norske og den tyske marinen om felles vedlikehold og logistikk.

– Tyskland blir det tredje landet utenom Norge som skal kjøpe missilet. Blir det flere land i den nærmeste fremtid?

– Det at Norge og Tyskland har inngått en avtale om å videreutvikle NSM er en veldig sterk referanse, og det vil nok styrke vår posisjon inn mot andre land, sier Håøy.

Les også

Søreide: Norge skal kjøpe ubåter fra Tyskland

Politisk innsalg

Det er tyske ThyssenKrupp Marine Systems som skal levere ubåtene, til en pris som ennå ikke er oppgitt, men regningen kommer trolig opp i rundt 25 milliarder kroner.

Samarbeidet med Tyskland kan også føre til norske milliardkontrakter på andre områder, som kampledelsessystem for ubåter hvor Kongsberg er langt fremme, ifølge forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

– Også her ligger det kontrakter for norsk industri i milliardklassen i årene fremover, sier forsvarsministeren.

Statsminister Erna Solberg ønsker at samarbeidet med Tyskland skal føre til like store kontrakter for norsk forsvarsindustri som det Norge bruker på å kjøpe tyske ubåter.

– Norsk forsvarsindustri har solide produkter med relevans for nye ubåter, og vi jobber hardt for å sikre internasjonal markedsadgang for disse og andre norske forsvarsprodukter, sier Solberg.

Les også

Kongsberg og Raytheon starter norsk missilproduksjon i USA

Hun mener avtalene vil sikre norske arbeidsplasser i lang tid, ikke bare i Kongsberg-gruppen men også hos en rekke små og mellomstore industribedrifter i Norge.

Kongsberg Gruppen og andre norske forsvarsleverandører har i lang tid jobbet både opp mot franske og tyske industriaktører i påvente av Forsvarets ubåtvalg. Når det ble klart at Norge skulle kjøpe tyske ubåter var mye av grunnarbeidet allerede gjort.

– Betyr dagens nyhet at ubåtkontraktene blir så mye mindre enn prisen på ubåtene, slik at tyskerne måtte kjøpe missiler for å oppfylle gjenkjøpsavtalen?

– Dette er en del av industrisamarbeidet Norge og Tyskland har inngått, og er i henhold til Stortingets intensjon om at norsk industri sikres kontrakter tilsvarende det ubåtkjøpet som skal komme. Ubåt- og kampsystemene blir viktige kontrakter for industrien i Norge, sier Håøy og fortsetter:

– Det er betydelige beløp både for oss og underleverandørene våre, men det er for tidlig å si noe spesifikt tall, sier Håøy, som mener ubåtkjøpet og samarbeidet innebærer langsiktige muligheter for norsk industri.

Les også

Oljen svikter Kongsberg Gruppen, men våpensalg kan gi økning: – Det er klart vi har store forhåpninger

– Viktig å sikre forspranget

Norge anerkjenner at Tyskland er dyktige til å lage ubåter, mens Tyskland anerkjenner at Norge er dyktige til å lage missiler og missilteknologi, ifølge det norske forsvarsdepartementet.

– Tyskland planlegger å anskaffe et betydelig antall missiler til sin marine. Dette gir store muligheter for norsk industri, både for Kongsberg og for norske underleverandører, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

– Det er viktig å sikre det teknologiske forspranget som norsk missilteknologi gir, og vi vil i årene fremover, sammen med Tyskland, videreutvikle det norske NSM-missilet mot fremtidige trusler, sier hun.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kongsberg Gruppen
 2. Erna Solberg
 3. Ine Marie Eriksen Søreide
 4. Tyskland
 5. Forsvaret

Flere artikler

 1. Håper på 15 mrd. i norske ubåtkontrakter

 2. Landet milliardavtale i Malaysia

 3. Søreide: Norge skal kjøpe ubåter fra Tyskland

 4. Annonsørinnhold

 5. – Vi forventer og ha tatt missilvalget innen sommeren

 6. Norsk missilgjennombrudd i Japan