Da Finanstilsynet stengte konkurrenten strømmet investorene til Monner

Monner så flere lån ble fulltegnet på få dager av ivrige investorer da Kameos lånedører ble lukket av Finanstilsynet forrige fredag.

MONNER: Opplevde stor pågang i etterkant av et Finanstilsynets påla konkurrenten Kameo å stoppe driften. Fra venstre: Styreleder og gründer David Baum, markedsdirektør Marie Moxnes Harfjeld og gründer og daglig leder Jarle Holm.
Publisert:

– Så kraftig var tilstrømningen av nye kunder at to lån som lå til tegning på plattformen ble fulltegnet på et par dager. Spesielt ett eiendomslån, som har vært Kameos spesialitet, gikk som varmt hvetebrød, sier gründer og styreleder David Baum.

Selskapet er blant de første og som driver med folkefinansiering eller crowdfunding registrert i Finanstilsynets konsensjonsregister som låneformidlere. En annen norsk aktør er Perx, som driver med låneformidling mellom privatpersoner.

Konkurrenten Kameo har drevet med konsesjon fra det danske finanstilsynet, men fikk pålegg om stans i driften.

Årsaken er at det Finanstilsynet i Norge, i motsetning til i Sverige ikke godtar at låneformidlere selv er sikkerhetsagent.

Det har Monner løst med å ha et eksternt selskap som sikkerhetsagent der det er nødvendig.

– Vi er en låneformidler og skal ikke ta pant i låneavtalene, og derfor bruker vi en ekstern sikkerhetsagent.

Les også

Finanstilsynet pålegger Kameo å stenge virksomheten

Vanskelig å få konsesjon

Kameo uttalte til E24 i etterkant av pålegget fra Finanstilsynet at de hadde håpet på en felles nordisk lovgivning for folkefinansiering, og at årsaken til at selskapet ikke hadde tilpasset seg norsk lov var i vente på en avklaring på nye reguleringer.

Monner mener på sin side det er mulig å drive fint med dagens lovverk.

– Den nye loven både Kameo og Fundingpartner venter på er ikke nødvendig for å drive finansiell folkefinansiering i Norge, sier styreleder Baum.

Fundingpartner er en annen konkurrent som har søkt om konsesjon fra Finanstilsynet.

– Man behøver regulatorisk kompetanse og en fleksibel teknologiplattform, og man må tilpasse seg Finanstilsynets rundskriv om saken, men det er fullt mulig å få til.

Daglig leder i Monner Jarle Holm mener mange av problemene bransjen har snart vil forsvinne.

– Jeg tror PSD2 vil komme til å løse mye av det som i dag oppleves som friksjon i bransjen.

Fundingpartner er et annet selskap som har søkt om konsesjon fra Finanstilsynet.

– Var det vanskelig for dere å få konsesjon?

Les også

Nå kommer crowdfunding for alvor til Norge: Vil åpne kapitalslusene for små bedrifter

– Ja, sier Holm nesten før spørsmålet er stilt.

– Det tok litt lengre tid enn hva vi hadde håpet. Det tok åtte måneder før vi hadde konsesjonen vår, noe som er krevende for et lite selskap, fortsetter han.

Styreleder Baum skyter inn fra siden:

– Det endte med at Finanstilsynet skrev et helt nytt rundskriv, og det illustrerer litt de store endringene som skjer i bransjen. For en bank går det greit at slike prosesser tar åtte måneder, når man tjener gode penger på andre deler av driften.

Denne uken var 13 selskaper som driver med folkefinansiering samlet for å etablere sin egen bransjeorganisasjon.

Lånt ut 12 millioner

Siden oppstarten i januar, har Monner finansiert 12 prosjekter og samlet inn 12 millioner kroner fra hundrevis av investorer.

De har rundt 6.500 investorer registrert på plattformen, men mange av disse har enda ikke investert i noe.

Men Monner er fremdeles bare en mygg sammenlignet med konkurrenten Kameo som i mars meldte om utlån på 150 millioner kroner på under ett år, ifølge Finansavisen.

Selskapet har holdt på siden 2014, og har SR Bank med seg på laget som hovedinvestor, men gründerne eier fremdeles største aksjonærer.

SR Bank bidro gjennom sitt program Finstart Nordic med 24 millioner kroner i første investeringsrunde, og nå sikter selskapet på sin første store kapitalinnhenting i løpet av 2018.

Selve konseptet folkefinansiering har tatt av en del steder i utlandet, blant annet i Storbritannia, men nå er det altså kommet til Norge. I Storbritannia har aktører som FundingCircle og Zopa bidratt til å skape et marked verdt milliarder av pund.

Les også

Bruken av kontanter faller kraftig i Norge

Les også

Deutsche Bank skal kutte over 7.000 stillinger

Les også

Verdane begynner nedsalget i Boozt – vil selge for 275 millioner

Publisert: