Norwegian overrasket analytikerne

Analytikerne er positivt overrasket over flyselskapets trafikktall. Men én håper ikke folk har glemt at selskapet var svært nær stupet for få måneder siden.

PASSASJERREKORD: Norwegians trafikktall viser at selskapet økte marginene for andre gang i år.
Publisert: Publisert:

Norwegian la mandag morgen frem trafikktall som viser at selskapet fraktet 3,79 millioner passasjerer i juli.

Aldri tidligere har selskapet fraktet så mange passasjerer i løpet av en enkelt måned.

For andre gang i år, og første gang siden mars kunne selskapet også vise til at marginene øker. Ifølge analytiker Kenneth Sivertsen er det først og fremst utviklingen i yield som overrasker positivt.

Han hadde regnet med at yielden skulle falle med noe over to prosent, mens fasiten viste en positiv vekst på tre prosent.

– Det motvirker en noe svakere fyllingsgrad enn det vi la til grunn, sier Sivertsen til E24.

Les også

Passasjerrekord for Norwegian i juli

– Veldig sterk fyllingsgrad

Sivertsens tolkning er todelt:

– Med det fantastiske sommerværet vi har hatt i Norden er det kanskje flere som blir hjemme. Det er naturlig, og man har sett det tidligere.

– Men de har klart å løfte prisene. Og det er fortsatt en fyllingsgrad på 93 prosent som er veldig sterkt, sier flyanalytikeren.

Ifølge E24s beregninger økte billettinntektene til 4,42 milliarder kroner, opp fra 3,26 milliarder kroner i samme periode i fjor.

Selskapet inntekt per passasjerkilometer (yield) økte til 50 øre, et øre opp sammenlignet med samme periode i fjor.

Når det gjelder inntekter per setekilometer (rask) steg disse et øre til 47 øre mot juli 2017.

Norwegian-aksjen stiger 1,27 prosent til 239,80 kroner på Oslo Børs mandag formiddag, men var helt oppe i 244 kroner per aksje rett etter Børsen åpnet.

Les også

IAG-sjefen: Vil ikke være langsiktig aksjonær i Norwegian

Fornøyd konsernsjef

Konsernsjef Bjørn Kjos trekker også frem at fyllingsgraden er særlig positiv.

– Det er også positivt at selv med stor kapasitetsøkning fyller vi flyene godt i hele rutenettet. Kapasitetsveksten er fortsatt høy, men i tråd med strategien er den nå i ferd med å avta noe sammenlignet med tidligere måneder, sa Kjos i en kommentar.

KURSLØFT: Norwegian-aksjen steg umiddelbart da Børsen åpnet for handel mandag morgen

I en ukeoppdatering mandag morgen omtaler DNB Markets trafikktallene. Der opplyser meglerhuset at yielden var over deres estimater som var i tråd med fjorårets tall.

«Yieldveksten kommer på tross av negative valutaendringer og negativ effekt av mer langdistanse sammenlignet med juli i fjor,» skriver Ole-Andreas Krohn i DNB Markets i kommentaren.

Meglerhuset har en holdanbefaling på flyselskapet, med et kursmål på 240 kroner per aksje.

Les også:
Analytikernes 3 beste tips: Lær deg å måle tempen på flyselskapene

– På hengende håret

Ikke alle analytikere er like positive som Sivertsen. Analytiker Jacob Pedersen i Sydbank minner om at det ikke er mange måneder siden selskapet slet med gjelden.

– Inntil videre ser det ut til at satsingen på stor vekst har betalt seg. Men det har vært på hengende håret. Hadde man ikke fått penger i kassen i mars hadde man nok ikke fløyet nå, sier Jacobsen til Business.dk.

I midten av juli offentliggjorde selskapet et overskudd for andre kvartal, stikk i strid med analytikernes forventninger, men Jacobsen mener det må mer til enn et enkelt kvartal for å friskmelde selskapet.

– Det er ingen tvil om at oppbremsingen i veksten, som kommer nå vil være positivt for så godt som alle. Norwegian har vokst i et nær usannsynlig tempo, og det har gjort svært vondt økonomisk, sier Jacobsen til Business.dk.

Publisert:

Her kan du lese mer om