Eksperter mener Kinas kryptoforbud kan være begynnelsen på større reguleringer

Både Kina og Sør-Korea forbyr spekulasjon i ny kryptovaluta. Ekspertene tror dette betyr at flere reguleringer er på vei.

FORBUD: Det er ikke lenger lov til å hente penger til nye typer digitale valutaer i Kina og Sør-Korea.
 • Sindre Hopland
Publisert:

Mandag ble det kjent at Kina forbyr såkalt Inital Coin Offerings (ICO), med andre ord investeringer i nye alternative kryptovalutaer. Også Sør-Korea uttalte at de vil slå hardt ned på ICOs.

En ICO er det nærmeste man kommer en børsnotering i verdenen for digital valuta, og har vært svært utbredt i Kina.

Forbudet omtaler ikke de to største kryptovalutaene bitcoin og Ethereum.

Blokkjede-ekspert og grunnlegger av Blockchangers Jon Ramvi har fulgt med på forbudene de siste dagene.

– Dette er jo spennende, for det er den første reguleringen man ser av ICOs. Men det er jo også skummelt, ettersom vi i miljøet håper at reguleringer faktisk skaper lovlige måter å investere på, ikke bare forbud, sier han til E24.

Frem til nå er det investert nærmere 400 millioner dollar i kinesiske ICO's. Penger som kinesiske myndigheter mener må bli levert tilbake.

Jon Ramvi i Blockchangers.

Begynnelsen på en større regulering

Kina er det første landet i verden som forbyr ICOs, og føyer seg inn i rekken av forbud kinesiske myndigheter har lagt på digitale tjenester i landet, slik som Facebook, Google og Twitter.

Økokrim publiserte nylig en rapport der de ser på digital valuta og kryptovalutaer som en stor trussel motetatenes bekjempelse av økonomisk kriminalitet fremover.

I EUs forslag til endringer i fjerde hvitvaskingsdirektiv i mai, ble det foreslått at tilbydere av vekslingstjenester mellom virtuelle penger og fysiske penger, såkalte wallet-providers, skal omfattes av direktivet, og gjøres rapporteringspliktige etter hvitvaskingsregelverket.

Det amerikanske tilsynet for verdipapirhandel, Securities and Exchange Commission (SEC), har tidligere advart mot at ICOs kan bli underlagt loven, men til nå har dette kun vært advarsler.

E24 har snakket med den kanadiske blokkjedeinvestoren og forfatter av boken The Business Blockchain William Mougayar. Han tror dette er begynnelsen på en større regulering.

– Myndigheter forsøker nå å skape en riktig regulering av systemet, og dette utfallet fra Kina er noe ekstremt, og vil bli balansert med ny regulering i fremtiden, mener Mougayar.

Han tror at når støvet legger seg og mange av de tvilsomme selskapene har blitt luket bort er det fremdeles rom for nye kryptovalutaer.

– Dette første skrittet er en måte for kineserne å begynne med blanke ark og bygge noe mer betydelig i fremtiden, sier Mougayar.

En av verdens fremste krypto-investorer Naval Ravikant, som også er deleier i krypto-hedgefondet Polymath, har snakket om farene for regulering i lang tid, og uttalte mandag på Twitter at Kinas forbud er en gavepakke til Silicon Valley.

Positivt forbud

Det har både vært positive og negative reaksjoner på forbudene.

Mange peker på den store andelen svindelsaker knyttet til ICOs.

– Forbudet er positivt på grunn av den høye omsetningen av kryptovaluta av lav kvalitet og muligens tilfeller av svindel, sier Emad Mostaque i investeringsselskapet Capricon Fund Managers til Bloomberg.

Jon Ramvi sier til E24 at han håper at ICOs kan reguleres, ikke forbys.

– Det morsomste hadde vært om det ble regulert som en høyrisiko investering, og samtidig hadde prøvd å luke ut svindeltilfellene, sier han og legger til at det antageligvis ikke er sannsynlig at det skjer med første.

Les også

Johan (26) sluttet i Google for å satse på bitcoin

Les også

Dette er kryptovalutaene du må vite om

Les også

Norsk krypto-markedsplass vil hente 400 mill.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Bitcoin
 2. Digital valuta
 3. Digitalisering
 4. Kina
 5. Teknologi
 6. Valuta

Flere artikler

 1. – Det er som å spille lotto

 2. – Fare for svindel og hvitvasking

 3. – Risikoen er for stor

 4. Kryptovalutaen startet som en spøk – nå er den verdt 16 milliarder

 5. Kryptomarkedet fortsetter nedover – stor valuta kollapset fullstendig