Norwegian-sjefen om mulig kjøpsplan: – Har ikke vurdert det

Norwegian-sjef Bjørn Kjos sier han ikke en gang har vurdert å selge, etter nyheten om at IAG vurderer å kjøpe flyselskapet. – Jeg syns det har vært for billig, sier han.

MØTTE PRESSEN: Fredag møtte Norwegian-sjef Bjørn Kjos pressen, dagen etter at britisk-spanske IAG sa at det har kjøpt 4,61 prosent av selskapet og vurderer å legge inn bud på hele Norwegian.

Foto: Trond Solberg/VG
Publisert:,

FORNEBU (E24): – Jeg har ikke vurdert det, for å være helt ærlig, sier Norwegian-sjef Bjørn Kjos.

Det sier han i et pressemøte om et mulig salg av Norwegian, etter en ekstraordinær generalforsamling i selskapets kontorer på Fornebu utenfor Oslo.

Der har aksjonærene godkjent at Norwegian utsteder nye aksjer for å hente inn mer penger, for å sikre en økonomisk buffer som reduserer faren for mislighold.

Men dette overskygges av nyheten om at Norwegian har fått en beiler.

Torsdag ble det kjent at British Airways’ britisk-spanske eier International Airlines Group (IAG) har kjøpt 4,61 prosent av Norwegian og vurderer å legge inn et bud på hele selskapet, som skal verdsette selskapet til rundt tre milliarder dollar.

Les mer: British Airways-eier bekrefter: Vurderer å legge inn bud på hele Norwegian

– Jeg var i New York og fikk vite dette da jeg gikk fra flyet. Da haglet det inn beskjeder. Det var det eneste jeg visste, sier Kjos.

Vil ikke selge

På vei inn i generalforsamlingen sa Kjos at han ikke ønsker å selge. På pressemøtet etterpå forklarer han hvorfor:

– Jeg syns det har vært for billig. Jeg syns Norwegian har fantastisk potensiale, sier Kjos.

Norwegian-sjefen sier at flere flyselskap har vist interesse for Norwegian. Konsernsjefen mener at aksjekursen ikke reflekterer de underliggende verdiene, og har heller ikke tenkt på hvilken pris han ønsker.

– Det fins et ordtak om at til den rette prisen er alt til salgs, men det har jeg faktisk aldri vurdert. Min ambisjon har vært å drive Norwegian og få frem de verdiene så aksjonærene skal ha noe igjen for å satse på Norwegian, sier han.

MØTTE PRESSEN: Norwegian-sjef Bjørn Kjos på Norwegians midlertidige kontorer på Fornebu i Oslo. Hovedkvarteret er under oppussing.

Foto: Trond Solberg/VG

– Ikke overraskende

Også styreleder Bjørn Kise i Norwegian reagerte da aksjekursen ruset i været torsdag.

– Da jeg så aksjekursen gikk voldsomt i går så dro jeg rett til administrasjonen og spurte hva dette dreier seg om. Det hadde ikke vært noen kontakt eller noe initiativ fra vår side om dette, sier Kise.

– At noen kan være interessert i Norwegian er ikke overraskende, men det var overraskende da det skjedde, sier han.

Han sier at Norwegian ikke vet noe mer enn at IAG har kjøpt 4,6 prosent av aksjene og at de har sendt ut en melding om at de vurderer å gi et bud på hele selskapet.

– Det er kjempepositivt, det. Så må jo styret håndtere dette på vanlig måte med sine rådgivere hvis et sånt bud kommer, sier han.

Han sier at det har vært mange friere som Norwegian har sett på utsiden av døren, uten at noe konkret har kommet ut av det. Selskapet har også en plan hvis det skulle komme et bud, og vil ta vare på aksjonærenes interesser, sier styrelederen.

– Vi syns det er hyggelig og morsomt at et av de største og mest profesjonelle og mest veldrevne flyselskapene i Europa og verden setter seg i en posisjon hvor de sier at de gjerne vil inn på eiersiden i Norwegian, sier Kise.

Kraftig aksjestigning

Norwegian-aksjen steg kraftig etter nyheten om IAGs interesse, og endte torsdagen opp 47 prosent til 264 kroner. Fredag fortsatte aksjen ferden oppover. Rundt middag er den opp 3,15 prosent.

Flyselskapets børsverdi er fredag på nær 11 milliarder kroner.

Les mer: Norwegian stiger videre etter rakettoppgangen

IAG skal også vurdere andre muligheter. Det kan muligens inkludere et samarbeid på langdistanseruter, et område hvor Norwegian har ekspandert kraftig de siste årene.

På spørsmål om luftrommet over Russland kan åpne seg dersom Norwegian får en ny eier, svarer Kjos kort:

– Det har jeg overhodet ikke tenkt på.

Les også

Norwegian stiger videre etter rakettoppgangen

Derfor møttes generalforsamlingen

Norwegian henter nå til sammen 1,5 milliarder kroner gjennom en emisjon, og fredagens ekstraordinære generalforsamling ble avholdt for å godkjenne den siste delen av denne emisjonen.

Les mer: Milliardemisjon overtegnet – Norwegian henter 200 millioner til

Målet med å hente inn penger er å sikre at flyselskapet har nok kapital til å klare å dekke utgiftene sine og ha en buffer til å kunne betale ned gjeld.

Norwegian har i sine lånevilkår et krav om å ha minst 1,5 milliarder kroner i bokført egenkapital til enhver tid, for å unngå å misligholde gjelden sin.

Les mer: Norwegian varsler emisjon og kjempetap

Ved å hente penger er selskapet også bedre rustet til å håndtere en sterkere euro og dyrere drivstoff, som har hatt negativ effekt på kostnadene. Dette er ventet å redusere selskapets lønnsomhet i første kvartal.

Selskapet skal også fortsette å selge fly for å sikre seg mer penger i kassa, og er i diskusjoner for å selge opp til fem fly av typen Airbus 320neo.

Her kan du lese mer om