DNB om Seadrill: – Ikke overraskende at det har kommet konkurrerende tilbud

Riggselskapet Seadrill bekrefter at det har kommet to alternative forslag til restrukturering fra usikrede kreditorer. DNB vil avvente videre forhandlinger før de tar stilling til forslagene.

TAR FINANSIELLE GREP: Riggselskapet Seadrill er for tiden under konkursbeskyttelse i USA i forbindelse med at selskapets balanse restruktureres.

Foto: Reuters File Photo Reuters
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Tidligere denne uken meldte nyhetsbyrået Reuters at en gruppe usikrede obligasjonseiere har lagt frem et konkurrerende forslag til John Fredriksens restruktureringsplan for Seadrill.

Nå bekrefter selskapet overfor samme byrå at det har kommet to alternative forslag.

«Vi evaluerer disse tilbudene og er i aktiv dialog med budgiverne», skriver selskapet i en epost.

Det «alle» lurer på, er nøyaktig hva de nye forslagene innebærer.

I den opprinnelige planen vil de usikrede kreditorene få en eierandel på omtrent 14,3 prosent i det restrukturerte selskapet.

Det som er kjent, er at de usikrede kreditorene ønsker en større del av kaken – ikke usannsynlig på bekostning av Fredriksen og hans partnere. Konsortiet Fredriksen leder skal blant annet tilføre rundt 1,06 milliarder dollar i ny kapital i henhold til planen.

«Generelt har forslagene som formål å erstatte, delvis eller helt, yterne av nye penger i den eksisterende restruktureringsavtalen, men de replikerer den overordnede konstruksjonen i den eksisterende planen», opplyser Seadrill.

Ikke overrasket

Blant de usikrede kreditorene er det én kjent, norsk aktør.

DNB bekrefter at DNB Asset Management eier usikrede Seadrill-obligasjoner med en nominell verdi på rundt 20 millioner dollar, tilsvarende omtrent 165 millioner kroner.

– Det er ikke overraskende at det har kommet et konkurrerende tilbud. Vi følger med og avventer videre forhandlinger før vi tar stilling til dette, sier konserndirektør Kristin Holth i DNB i en kommentar til E24.

Saken fortsetter under bildet ...

IKKE OVERRASKET: Kristin Holth, leder for utlån til havnæringene i DNB.

Foto: Marius Lorentzen E24

Det er fondene DNB High Yield, DNB High Yield Sicav og Nordic High Income Bond Fund som sitter på de usikrede obligasjonene.

DNBs eksponering er størst i Seadrill-lånet med forfall i 2017, men de sitter også på 2020-obligasjoner og et svensk lån med forfall i 2019.

Det har tidligere blitt meldt at DNB også er en del av gruppen med sikrede kreditorer, der 97 prosent støttet Fredriksen-forslaget. Denne investeringen er antatt å være betydelig større for DNB enn de usikrede obligasjonene.

Les også

Staten er involvert i Seadrill-lån på nær 50 milliarder kroner

Enheter i DNB-konsernet risikerer således å sitte på begge sider av bordet i forhandlinger mellom sikrede og usikrede kreditorer, men de anser selv ikke dette som problematisk.

– Fondene i regi DNB Asset Management opererer totalt uavhengig av banken. Deres jobb er å sikre høyest mulig avkastning for sine kunder, så her er det ingen sammenheng, sier kommunikasjonsrådgiver Andreas Nyheim.

Søker pusterom

Seadrill, som har søkt konkursbeskyttelse etter amerikansk lovgivning, opplyser at det venter at en rettshøring i sakens anledning skal avholdes den 10. januar.

Selskapets restruktureringsbehov ble først meldt i slutten av februar i fjor.

Siden den gang har en rekke sikrede og usikrede kreditorer, samt potensielle investorer, kjempet om kontrollen over Seadrill. Planen har blitt utsatt en rekke ganger.

Bakgrunnen for restruktureringen er flere år med elendige forhold i riggmarkedet, kombinert med høy gjeld og betydelige forpliktelser.

Målet med restruktureringen er å kjøpe selskapet finansielt «pusterom» i fem år, ikke minst gjennom utsettelser av to betydelige obligasjonslån-forfall, hvorav ett falt i september i år og et i mars neste år.

Les også

Nyhetsbyrå: Seadrill-kreditorer vil ha bedre vilkår

Les også

Slik avgjøres Seadrills skjebne

Les også

DN: Seadrill betaler advokater 14.000 kroner i timen

Her kan du lese mer om

  1. Seadrill

Flere artikler

  1. Nyhetsbyrå: Seadrill-kreditorer vil ha bedre vilkår

  2. Obligasjonsinvestor om Seadrills nye gjeldspakke: – En bedre deal

  3. Seadrill-kreditor til nyhetsbyrå: – Dette er en mye bedre avtale

  4. Annonsørinnhold

  5. Seadrills obligasjonseiere vil skyte inn mer penger i selskapet

  6. Disse aktørene kan avgjøre Norske Skogs skjebne