Ble varslet om Brasil-krisen først etter ti dager

Hydro-sjef Svein Richard Brandzæg var lykkelig uvitende om krisen ved selskapets aluminaraffineri i Alunorte over en uke etter saken sprakk internt.

UVITENDE: Hydros konsernsjef Svein Richard Brandzæg visste ikke om krisen i Brasil før etter ti dager. Her fra selskapets presentasjon av rapporten om skandalen i starten av april.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix
Publisert:

Først ti dager etter at oversvømmelsene rammet Hydro aluminaraffineriet Alunorte i Brasil, ble Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg varslet om krisen, skriver Dagens Næringsliv.

– Alunorte hadde meldt fra til miljømyndighetene, og i kampens hete mente de vel at de hadde kontroll på dette, svarer Brandtzæg på spørsmål om hvorfor han ble varslet etter så lang tid.

E24 har tidligere fått bekreftet fra Hydro at konsernsjefen fikk beskjed om utslippene 2. mars. Dette var ni dager før saken sprakk i media.

To dager etter at Hydro-sjefen ble varslet, kom pålegget om å kutte produksjonen ved anlegget med 50 prosent. Allerede dagen før var Brandtzæg på plass ved Alunorte-anlegget hvor han fikk en gjennomgang av hendelsesforløpet.

– Fått bedre nattesøvn

Mandag 9. april la Hydro frem en intern og en ekstern granskingsrapport der begge slo fast at det ikke fantes bevis for at utslippene ved Alunorte førte til miljøskader eller forurensning.

Les også

Venter alumina-smell for Hydro etter Brasil-trøbbel

– Jeg har jo vært relativt trygg på at det ikke har vært alvorlige utslipp, fordi alle meldinger har tydet på dette, sier Hydro-sjefen til DN, og vedkjenner at rapportene har gitt ham bedre nattesøvn.

Det var et utslipp i forbindelse med kraftig regnvær 16. og 17. februar som førte til de skjebnesvangre utslippene som har blitt kraftig kritisert av brasilianske myndigheter de siste månedene.

I løpet av perioden har Hydro blant annet valgt å sende 600 ansatte på ferie, og varslet en investering på 500 millioner kroner i vannrenseanlegget for å styrke kapasiteten og evnen til å takle ekstremvær.

Alunorte-anlegget har også blitt tvunget til å måtte stenge ned halvparten av aluminakapasiteten en periode, som følge av saken.

Les også

Bratteste prisoppgang siden 1987

Les også

NRK: Nye krav mot Hydro

Les også

– De har ikke noe annet valg

Her kan du lese mer om