Northzone har sittet i Spotify i 10 år: – Hadde ikke drømt om at det skulle bli så enormt

Ti år etter at de satset penger på Daniel Ek og Spotify kan delvis norske Northzone fryde seg over børsnoteringen.

Tellef Thorleifsson, partner og grunnlegger av Northzone
Publisert:

– Jeg skal innrømme at jeg har fulgt med i kveld, sier partner i Northzone, Tellef Thorleifsson til E24 tirsdag kveld.

Venture Capital-fondet han var med på å etablere i 1996 har gjort gigantsuksess med sin investering i Spotify. Northzone har vært stor aksjonær i streaminggiganten siden 2008, men eier mindre nå enn i den tidlige fasen.

Tirsdag ble Spotify-aksjen børsnotert på New York-børsen, dog uten at det ble utstedt noen nye aksjer. Dermed fikk man først en offisiell børskurs når noen faktisk solgte noen av Spotify-aksjene sine.

Aksjen åpnet på 165,9 dollar og var oppe i 169 dollar før den etter hvert har falt tilbake til 149,6 dollar, noe som tilsvarer en oppgang på 13 prosent, ifølge Yahoo Finance.

Les også: Wall Street slo tilbake tirsdag

På spørsmål om Northzone nå vurderer å selge aksjene sine, sier Thorleifsson at fondet foreløpig ikke kommenterer eventuelle planer offentlig. Inntektene fra et eventuelt nedsalg vil bli utbetalt til aksjonærene i det NorthZone-fondet som sitter på aksjene og ikke reinvestert i noe nytt.

– Vi har vært med i Spotify i over 10 år, og det har vært en lang og ikke minst spennende reise. Spotify har et fantastisk team som har turt å satse internasjonalt, sier Thorleifsson og fortsetter:

– Det er mye fokus på at Spotify taper penger, men husk at alle investeringer går over resultatregnskapet. Det hadde ikke vært noe problem å bremse veksten og levere et overskudd, men man har valgt vekst.

Les også

Spotify verdsettes til 232 mrd.

– Ingen enkel beslutning

– Hva tenker du om Spotifys posisjon nå som Apple, Amazon og andre satser så tungt på musikkstreaming?

– Det må du nesten spørre selskapet om, men på et overordnet nivå var vi mer bekymret over konkurransen for noen år siden. Nå har de en så sterk posisjon at de kommer til å være en ledende, om ikke den ledende, spilleren i markedet. Men selskapet kan ikke stå stille og må fortsette å innovere, sier Thorleifsson.

– Og jeg mener det også er viktig å huske at de store IT-gigantene ikke kan gjøre alt, og de kan heller ikke gjøre alt bra. Spotify er veldig fokusert på å gjøre én ting bra og det lykkes de med.

At Northzone faktisk gikk inn i Spotify var ingen selvfølge. Thorleifsson forteller at flere andre potensielle investorer takket nei da Spotify-sjef Daniel Ek og teamet dro rundt på pengejakt.

– Trodde dere det skulle gå så bra?

– Å investere i Spotify var ingen enkel beslutning å ta. Man hadde et musikkmarked i fritt fall og mye piratkopiering på den tiden. Vi diskuterte det mye internt, men trodde på teamet og at de hadde en løsning som det burde være mulig å få folk til å betale for, sier Thorleifsson og fortsetter:

– Men vi hadde ikke drømt om at det skulle bli så enormt som det har blitt.

– Hva er det neste store, sitter dere investert i et selskap nå som dere tror kan forandre en bransje like mye som Spotify?– Vi er inne i et 40-talls selskaper og har investert i 130 totalt siden Northzone ble startet. Flere av selskapene vi har investert i har et betydelig potensial, men det er ingen som jeg i dag tør å spå kan bli «det neste Spotify».

Publisert:

Her kan du lese mer om