Analysesjef om Trøims riggsatsing: Får Schlumberger-hjelp i kontraktjakt

I et fortsatt tøft marked jakter Borr Drilling på arbeid til den nykjøpte flåten.

RIGGSATSING: Gjennom Borr Drilling har investor Tor Olav Trøim satset på kjøp av billige rigger.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Med kjøpet av 15 rigger fra Transocean i boks, jakter Tor Olav Trøims riggsatsing Borr Drilling på jobb til de nye riggene. Det skjer i det som de siste årene har vært et kriserammet marked.

Arbeidet er allerede godt i gang, ifølge en melding fra Borr.

Der skriver riggselskapet at det «allerede deltar i anbudsaktiviteter med potensielle kunder».

I Transocean-kjøpet overtar Borr 10 oppjekkbare rigger (jackups) og fem tilsvarende rigger som er under bygging ved verftet Keppel i Singapore for en total pris på 1,35 milliarder dollar.

Tror på Schlumberger-hjelp

Analytikere som følger riggmarkedet mener det fortsatt er tøffe tider, men tror Borr vil dra nytte av at markedet for oppjekkbare rigger er i bedring, og at det har et samarbeid med oljeservicekjempen Schlumberger.

– Jeg tror markedene er utfordrende for absolutt alle aktører, men Borr sitt samarbeid med Schlumberger vil være en differensierende faktor som vi tror vil spille positivt inn, sier analysesjef Anders Bergland i Clarkson Platou til E24.

I samarbeidet skal neste generasjon borerigger og boretjenester utvikles.

Selv venter styret i Borr at partnerskapet vil gi selskapet et konkurransefortrinn, ifølge resultatrapporten for første kvartal.

– Schlumberger har en kundebredde som overgår ethvert annet oljeserviceselskap og vi har sett tidligere at Schlumberger har gitt drillingkontrakter til andre riggaktører, sier Bergland.

Les også

Trøim: – Sammenlignet med Seadrill er Borr en liten spiller

– De mest aktive regionene

I kvartalsrapporten påpekes det at industrien fortsatt plages av overkapasitet og et historisk lavt aktivitetsnivå. Men Borr ser økt kontraktaktivitet i jackup og viser til at antallet tildelte kontrakter hittil i år er nesten 40 prosent høyere enn i samme periode i fjor.

Medregnet kjøpet av Transocean-riggene har Borre en flåte på 12 rigger, pluss de fem som er under bygging som skal leveres i perioden fra første kvartal 2018 til fjerde kvartal 2020.

Fem av riggene som kjøpes fra Transocean var per april i opplag, mens kontraktene var i ferd med å løpe ut på flere andre, ifølge en flåterapport.

Størst sjanse for napp tror Bergland at Borr har i Vest-Afrika.

– De mest aktive regionene slik vi ser det vil være Midtøsten og Vest-Afrika. De har tre rigger i Vest-Afrika og vi tror at det er mest nærliggende at de kan få en kontrakt her.

– Midtøsten har holdt seg relativt greit. Det er selvfølgelig hard konkurranse, utnyttelsen er på kun i overkant av 50 prosent, sier rigganalytiker Magnus Olsvik i Swedbank.

Les også

Analytiker ser bunnen i kriserammet riggmarked

– Helt klart bedring

Målet til Borr er at flere rigger får kontrakt i løpet av andre halvår av 2017.

– Det stemmer godt overens med det vi ser, at jackup-markedet er det som rører på seg først når det kommer til etterspørsel. Det er gjerne grunnere vann, kortere ledetid og mindre investeringer som skal til i forhold til dypvann. Da gjør oljeselskapene gjerne det først, sier Olsvik.

Bergland i Platou sier jackup-markedet helt klart er i bedring.

– Vi ser at det sluttes flere rigger, både i antall kontrakter og i antall riggår, sier han.

Swedbank-analytikeren viser til at kontraktmengden har økt gradvis siden midten av 2016.

– Det bunnet egentlig på slutten av fjoråret. Det er et tegn på at aktiviteten på jackup-siden er på vei opp. De siste to årene har det tikket gradvis nedover, men nå har det vært et brudd i den trenden de siste 4–6 månedene, sier han.

Det er imidlertid et betydelig antall jackup-rigger under bygging, påpeker Swedbank-analytikeren, som mener dette tilbudsoverhenget vil føre til en tregere innhenting enn i enkelte andre segmenter, som for eksempel flyterigger på mellomdypt vann.

Les også

Kjøpte aksjer for over 1,8 mrd. i Trøims nye riggkjempe

Les også

Tidligere Fredriksen-favoritter gjør det sylskarpt på «billigsalg»

Les også

Borr kjøper Transocean-rigger

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Borr Drilling
  2. Schlumberger

Flere artikler

  1. Borr Drillings rigghandel med Transocean i boks

  2. Trøims riggsatsing har handlet for 22 milliarder: – Vi skal ikke vokse bare for å vokse

  3. Rigger seg for opptur

  4. Flere kansellerte kontrakter for Borr Drilling – smell på 165 mill.

  5. – Prisen vi har betalt er attraktiv