Staten selger seg helt ut av SAS

Næringsdepartementet vil selge alle Norges 38 millioner aksjer i flyselskapet.

STATEN SELGER: SAS skal ikke lenger være eid av den norske staten.
Publisert:

Det er Nærings- og fiskeridepartementet som lanserer salg av Statens gjenværende 37,8 millioner aksjer i Scandinavian Airlines (SAS).

Aksjene staten besitter tilsvarer omtrent 9,88 prosent av det totale antallet ordinære aksjer i SAS, ifølge en børsmelding sendt ut tirsdag ettermiddag.

Transaksjonen følger statens tidligere salg av aksjer i flyselskapet, og dersom alle aksjene selges nå, vil dette fullføre statens nedsalg av eierandelen i SAS.

Regjeringen har tidligere kommunisert at de ikke skulle være en langsiktig eier av SAS. Stortinget fornyet sist fullmakten til å selge aksjer i nasjonalbudsjettet for 2018.

Ifølge meldingen er minimumsordren satt til det antallet aksjer som tilsvarer en samlet kjøpesum i svenske kroner tilsvarende 100.000 euro.

Salget er strukturert som en «accelerated bookbuilding» mot institusjonelle investorer. Bokbyggingen starter umiddelbart.

Staten har hyret Nordea, Pareto og UBS som tilretteleggere.

SAS: – Ikke overraskende

Regjeringen har siden 2011 hatt fullmakt fra Stortinget til å selge seg helt ut av SAS. Hittil har ikke regjeringen vist hastverk med å selge, men har lenge vært tydelig på at de ikke er en langsiktig eier av flyselskapet:

Les også

Tror SAS-aksjer må selges med rabatt

– Stortinget har i flere omganger gitt regjeringen fullmakt til å selge seg ut av selskapet. Den fullmakten planlegger vi nå å benytte oss av. Fordi prosessen pågår nå, kan vi ikke kommentere saken utover det som kommer fram i børsmeldingen, skriver næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i en kommentar.

SAS ønsker ikke kommentere nyheten.

– Med referanse til det som også tidligere er meddelt så er det ikke overraskende, skriver informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS i en sms til E24.

Spekulasjoner også om svensk nedsalg

Rykter om statlig nedsalg har versert i flere omganger. Høsten 2016 solgte både den norske og svenske staten større eierposter i SAS.

Jokeren på eiersiden er den danske staten, per i dag nest største aksjonær i selskapet etter svenskene.

Det er allment ansett at det danske eierskapet er av større strategisk betydning, ettersom danskene ønsker at flyplassen i København skal være et knutepunkt for selskapets virksomhet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om