Høyere energi- og lavere gjødselpriser tynger Yara

Milliardnedgang i kunstgjødselgigantens resultat for andre kvartal.

LEGGER FREM TALL: Konsernsjef Svein Tore Holsether (t.h.) og finansdirektør Torgeir Kvidal i Yara melder om tøffere markedsforhold i andre kvartal.

Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Kunstgjødselgiganten Yara har opplevd økt motvind gjennom vårmånedene. Selskapet melder om utfordringer på tilbudssiden i flere av sine markeder, hvilket preger regnskapstallene for perioden.

– Yara rapporterer et svakere resultat enn året før, hovedsakelig på grunn av lavere råvaremarginer, sier konsernsjef Svein Tore Holsether i en kommentar.

Resultatet for perioden ble 699 millioner, et fall fra 3.072 millioner kroner i samme kvartal året i forveien. Selskapets brutto driftsresultat eksklusive spesielle poster var 2.873 millioner kroner, ned 27 prosent år over år.

Inntektene i perioden ble 23.471 millioner, hvilket er en nedgang fra 25.866 millioner kroner i andre kvartal 2016.

Det var på forhånd ventet at Yara ville fremvise et justert brutto driftsresultat på 3.357 millioner av inntekter på 24.642 millioner kroner, ifølge SME Direkt for TDN Finans.

Lavere leveranser

– Industrien vår står overfor en sterk overforsyning av urea og andre «commodity- nitrogenprodukter», en utviklingen vi har forventet en stund. Vi fokuserer derfor på å forbedre driften vår, og å gjøre vekstinvesteringer hovedsakelig innen premiumgjødsel og industriprodukter hvor marginene er mer stabile, opplyser Holsether.

Konsernsjefen trekker ellers frem at selskapets forbedringsprogram og ekspansjonsprosjekter er i rute til å levere minimum 17 kroner per aksje i årlig økt inntjening innen 2020.

I andre kvartal var gjødselleveransene tre prosent lavere enn på samme tid året før. Salget av industriprodukter økte imidlertid med åtte prosent justert for salg av virksomhet.

Marginene i perioden ble påvirket av høyere gasskostnader og lavere realiserte salgspriser. Prisen på urea var ned syv prosent, mens prisene på nitrat og NPK-gjødsel falt med henholdsvis én og fem prosent.

Samtidig var gasskostnadene 24 prosent høyere.

Ser høyere gasspriser

Yara venter at økningen i gasskostnader vil vedvare, og disse guides til 150 og 75 millioner kroner over fjoråret i tredje og fjerde kvartal.

Når det kommer til markedene for øvrig venter Yara at sterk og økende urea-kapasitet utenfor Kina fortsatt vil kunne tynge prisene. Selskapet ser ellers et normalisert nitrogen-marked.

«Utsiktene for bondens margin og incentiver for bruk av gjødsel er globalt sett fortsatt gode, og prisutviklingen på korn, kjøtt og meieriprodukter har så langt i år vært positiv. I Europa opplever Yara en normal ordreinngang ved starten på den nye gjødselsesongen, til høyere priser enn for ett år siden, og forventer et uendret europeisk nitrogenforbruk for 2017/18 sesongen», skriver selskapet i kvartalsrapporten.

Les også

Disse statsselskapene slipper ut mest CO₂

Les også

Staten gjorde en real børskule i 2016

Les også

Her er Yaras teknodingser

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Yara

Flere artikler

  1. Resultathopp for Yara – tjener mer enn ventet

  2. Høyere kostnader og svakere dollar senker Yaras resultat

  3. Yara sparer milliarder på gasspris-kollaps

  4. Annonsørinnhold

  5. Yara-smell i første kvartal

  6. Yara foreslår tilleggsutbytte etter sterkere resultat