Vurderer Frankfurt som nytt finanssentrum

Tysklands finanshovedstad står klare til å ta imot opp til 10.000 finansfolk fra London når Brexit settes i gang for alvor. Flere store banker sies å vurdere byen. 

STÅR KLARE: En lobbygruppe i Frankfurt forventer at opp mot 10.000 finansfolk fra London flytter til byen som en konsekvens av Brexit.

Foto: Kai Pfaffenbach Reuters Creative
 • Nina Tuv
Publisert:

Som en direkte konsekvens av brexit forventer lobbygruppen Frankfurt Main Finance at så mange som 10.000 finansfolk fra London kommer løpende over til den tyske finanshovedstaden.

– Vi kommer til å dra de største fordelen av dette, sier Hubertus Vath, administrerende leder for lobbygruppen, ifølge CNBC.

– Innenfor eurosonen må du være i Frankfurt for å betjene området, legger han til.

Og de er ikke de eneste som ser lyst på fremtiden uten Storbritannia i EU. Tidlig i januar meldte lobbygruppen Europlace at de forventer en strøm på opp mot 20.000 finansfolk til Paris av samme grunn.

Formelt sett har ikke britenes utmelding fra EU begynt ennå. Regjeringen i landet har som mål å få vedtatt Brexit-vedtaket innen utgangen av mars, og deretter starte på de to år lange forhandlingene med EU. Lobbygruppen FMF forventer at britiske bankmenn og -damer vil starte flukten om bare noen uker.

I mellomtiden kjemper de europeiske storbyene om å lokke til seg de beste finanshodene.

Vurderes som ny EU-«hub»

Med om lag 730.000 innbyggere er Frankfurt en relativt sett liten by. I tillegg har den et rykte på seg for å være lite spennende. Og selv om Paris er hovedkonkurrenten, er også andre byer som Amsterdam, Dublin og Luxembourg på listen over potensielle nye finansbyer.

Les også

UiO-forsker om Mays brexitplan: – Hun får det til å høres forbløffende enkelt ut

Likevel har Frankfurt, som blant annet huser Den europeiske sentralbanken, blitt utpekt som et mulig hotspot i forkant av den forventede bankflukten.

Ifølge Bloomberg tilbød Tysklands finansielle regulatorer seg å la bankene som eventuelt flytter hovedkontorene sine til Frankfurt beholde sine nåværende modeller for å sette kapitalkrav. Dette skal gjelde så lenge som to år.

I tillegg holdt BaFin et lukket møte forrige mandag hvor de inviterte rundt 50 representanter fra utenlandske banker for å besvare spørsmål knyttet til Tysklands regelverk.

Lobbygruppeleder Vath ble spurt om hva som er Frankfurts største ulempe. Han svarte at det er «oppfatningen av den tyske arbeidsloven». Han la imidlertid til at politikerne i landet er innstilt på å være litt greie i starten omkring dette.

– Det koster faktisk det samme si opp folk i Frankfurt som det gjør i London, sa Vath.

– Men prosessen er mer tungvint.

Bankene som sies å vurdere Frankfurt som sin nye EU-base etter Brexit er blant annet Citigroup, Goldman Sachs Group og UBS Group AG.

Foto: Daniel Roland AFP

Allerede før folkeavstemningen gikk finansinstitusjoner som HSBC Holdings og Citigroup ut med uttalelser om at en Brexit ville kunne føre til flytting av tusenvis av arbeidsplasser fra London til andre finansbyer som Paris og Frankfurt.

I mai i fjor skrev E24 at analytikere trodde en brexit kunne føre til bankflukt fra London.

Les også

Dette er Le Pens plan for Frankrike

Les også

Norge og Island samkjører brexit-strategien

Les også

– Usikkerheten er tilbake

Her kan du lese mer om

 1. Bank
 2. Brexit
 3. EU
 4. Storbritannia
 5. Citigroup
 6. Goldman Sachs
 7. Tyskland

Flere artikler

 1. Brexit kan føre til finansflukt fra London til Paris

 2. Goldman Sachs flytter hundrevis ut av London

 3. Kilder: Storbank flytter handelsvirksomheten fra London

 4. Annonsørinnhold

 5. Brexit: Bankflukt kan bli smertefullt for London

 6. Bloomberg: Deutsche Bank forbereder flytting fra London til Frankfurt