Børsnoteringen av Sparebank 1 Østlandet ga aksjonærboom i Hedmark

Fylket har fått tusen nye private aksjonærer siden i fjor, viser ny statistikk fra AksjeNorge. Verdien av privatpersoners aksjeporteføljer fortsetter samtidig å vokse til rekordnivåer.

PÅ BØRS: 13. juni i år gikk Sparebank 1 Østlandet på børs. Her i forbindelse med seremonien, fra venstre: Siri J. Strømmevold, Bjørn-Erik Orskaug, Bente A. Landsnes, Geir-Egil Bolstad, Richard Heiberg, Elin Ørbekk og Siv Stenseth.

Foto: Thomas Brun NTB scanpix
  • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

På ett år har Hedmark gått fra å ha 8.907 private aksjonærer til nå å ha 9.902 aksjonærer, viser stiftelsen AksjeNorges aksjestatistikk for andre kvartal 2017.

Det skyldes antagelig i all hovedsak børsnoteringen av Sparebank 1 Østlandet i juni, ifølge daglig leder Lene Refvik i AksjeNorge.

– Nærmere tusen nye privatpersoner eier aksjer i fylket. Det er ikke utenkelig at de fleste av dem ble med på noteringen, og at det er det som har sendt fylket oppover på fylkesrangeringen, sier Refvik.

SpareBank 1 Østlandet bekrefter AksjeNorges antagelser. Ifølge banken selv samsvarer økningen på 1.000 nye aksjonærer godt med bankens egen registrering av antall privatpersoner fra Hedmark som valgte å kjøpe egenkapitalbevis i forbindelse med børsnoteringen.

– Det var en uvanlig stor interesse fra privatpersoner for egenkapitalbevisene, både fra kunder og andre, forteller konserndirektør kommunikasjon Siv Stenseth i SpareBank 1 Østlandet.

Eneste børsnoterte selskap i Hedmark

Egenkapitalbevis er et aksjelignende verdipapir i norske sparebanker som kan omsettes på Oslo Børs. Da SpareBank 1 Østlandet ble børsnotert 13. juni, var det handel i egenkapitalbevis det ble åpnet for.

– Vi synes det er veldig hyggelig at kundene våre og andre investorer vil bli medeiere i banken vår og ta del i verdiskapingen fremover, sier Stenseth.

Les også

Flere aksjonærer eier flere aksjer: Derfor er det en positiv utvikling

SpareBank 1 Østlandet er det eneste børsnoterte selskapet i Hedmark.

Stenseth tror det store engasjementet blant annet kommer av at banken har hatt gode resultater over mange år, med lang lokal tilstedeværelse og en stor markedsandel i regionen.

I tillegg prioriterte banken å holde lokale informasjonsmøter under det såkalte «road showet» i forbindelse med børsnoteringen, forklarer hun.

– Vi har dessuten fortsatt et godt utbygd kontornett i forhold til mange andre banker. Den sterke lokale interessen for egenkapitalbeviset i Hedmark kan også ha sammenheng med at Sparebanken Hedmark (nå SpareBank 1 Østlandet) som en sterk regional aktør valgte å innfusjonere en bank og beholde sitt hovedsete i regionen, fremfor å flagge ut. Det gjør at vi kanskje oppleves som litt kjerringa mot strømmen, sier Stenseth.

– Nå som vi er børsnotert er det også hyggelig å se at egenkapitalbeviset gir god avkastning og fortsatt er populært blant investorer. Det har hatt en god prisutvikling med god omsetning på Oslo Børs til tross for sommer og ferietid, avslutter hun.

Sparebank 1 SR-Bank også populær

Hvilke aksjer privatpersoner ønsker å eie henger ofte sammen med hvilke selskaper fra nærområdet som er notert på Oslo Børs, forklarer Refvik.

– De fleste av oss eier kun én aksje. På denne måten slår enkeltselskaper som kommer til eller går av børs ut på statistikken, sier hun.

Private investorer i Stavanger dem som har økt sin gjennomsnittsportefølje mest siden samme periode i fjor, ifølge statistikken. Det henger sammen med at Sparebank 1 SR-Bank har hatt en formidabel utvikling på Børsen det siste året, forklarer Refvik.

HÅPER PÅ ENDA FLERE AKSJONÆRER: Daglig leder Lene Refvik i stiftelsen AksjeNorge.

Foto: AFO2

– Det gjør at selskapet er en nykommer blant topp ti selskaper i verdi i nordmenns porteføljer, forteller hun.

Aksjen er opp over 100 prosent år til år, etter å ha hentet inn kursfallet etter oljenedturen. Nå er gjennomsnittsporteføljen i Stavanger på 329.898 kroner, opp fra 272.360 kroner på samme tid i fjor.

Selskapet med høyest verdi blant private aksjonærer er Statoil, fulgt av DNB og Orkla. Statoil og DNB har hatt den største verdiøkningen i nordmenns porteføljer fra andre kvartal i fjor til i år. Sparebank 1 SR-Bank er altså for første gang inne på topp-ti-listen, og overtar 10.-plassen etter Yara.

Vi eier aksjer for rekordverdier

Aksjestatistikken fra AksjeNorge publiseres kvartalsvis med bakgrunn i tall fra Verdipapirsentralen i Norge.

Les også

Nordmenn har aldri før eid aksjer til større verdier

Statistikken viser at ikke siden 2011 har flere privatpersoner eid aksjer på Oslo Børs. I andre kvartal 2017 eide nærmere 361.000 privatpersoner aksjer i Norge. Samtidig har verdiene av det vi eier aldri vært høyere. Privatpersoner eier nå aksjer for nærmere 92 milliarder kroner.

– Det er veldig spennende å se at antall privatpersoner som eier enkeltaksjer fortsetter å øke, sier Refvik.

– Vi håper og tror nå at aksjesparekontoen som går live for alle nordmenn i september vil føre til at enda flere får øynene opp for å spare og investere i aksjene notert på Oslo Børs, sier hun.

Oslo er det fylket med flest private aksjonærer, med et tall på 53.647 personer. Deretter følger Akershus og så Rogaland. Ved sammenligning av kommunene er det Oslo som har flest aksjonærer. Deretter kommer Bergen, Bærum og Stavanger.

Les også

Oslo Børs stenger med ny rekord

Les også

Norwegian-aksjen fikk juling på grønn børs

Les også

Regjeringen vedtok regler for aksjesparekonto

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Aksjer

Flere artikler

  1. Aksjesparekonto på 1-2-3

  2. Norske privataksjonærer rømmer fra XXL-aksjen

  3. Derfor er sparebanker særlig opptatt av børssalget

  4. Mer enn to av tre norske aksjonærer er fortsatt menn

  5. Småinvestorer stormer til børs: 37.800 nye privatpersoner ble aksjeeiere i første kvartal