Borr kjøper Transocean-rigger

Borr Drilling overtar 15 rigger fra Transocean, og seiler dermed opp som en av de større aktørene i markedet for oppjekkbare rigger.

PÅ VENT: Borr Drilling kjøper nå en rekke oppjekkbare rigger fra Transocean, til en pris på over 11 milliarder kroner. Bildet viser Transocean-riggen GSF Galaxy III (t.h.), som i fjor lå og ventet på oppdrag i skotske Cromaty Firth sammen med riggene Ocean Princess (t.v.) og Ocean Nomad.

Foto: Andy Buchanan AFP
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Tor Olav Trøims Borr Drilling har skrevet under en intensjonsavtale om å kjøpe 15 Transocean-rigger, ti eksisterende og fem som er under bygging.

Dermed seiler selskapet opp som et av de største innen oppjekkbare rigger, og blir en sentral aktør i markedet, kort tid etter at det startet opp.

Flere aktører har forsøkt å snappe opp billige rigger i det siste, etter en periode med overkapasitet i markedet, skrumpende ordrebøker og flere restruktureringer.

Shipping-magnaten John Fredriksen har blant annet kjøpt riggen West Mira, og vurderer å børsnotere riggselskapet Northern Drilling.

Prisen for Transocean-riggene er anslått til 1,35 milliarder dollar, eller 11,4 milliarder kroner. Summen inkluderer eksisterende ordrer og nedbetalinger til Keppel-verftet som bygger de siste fem riggene.

Henter inn penger

For å finansiere kjøpet henter Borr Drilling inn 800 millioner dollar eller nær 6,8 milliarder kroner gjennom å utstede 228.600 aksjer til 3,5 dollar per stykk.

Kjøpet skjer en uke etter at bransjebladet Upstream meldte at det var nær.

Les mer: Upstream: Trøims riggselskap nær milliardkjøp av Transocean-rigger

Borr Drilling har sikret seg solid kompetanse fra riggmarkedet, ved å hente inn tidligere Seadrill-finansdirektør Rune Magnus Lundetræ som konsernsjef. Lundetræ jobbet inntil nylig i DNB Markets.

Les også

Upstream: Trøims riggselskap nær milliardkjøp av Transocean-rigger

I tillegg har Borr hentet Svend Anton Maier inn i ledelsen. Maier jobbet i Seadrill fra 2007 til i fjor.

Transocean har fortsatt rundt 40 rigger igjen etter å ha solgt jackup-riggene til Borr. Ifølge egne nettsider har Transocean 30 rigger for ultradypt vann, 7 rigger for tøft miljø, samt tre halvt nedsenkbare rigger for dypt vann og seks for mellomdypt vann.

Fortsatt har Borr et stykke igjen til å matche Seadrills flåte, som er på 64 rigger, halvparten av dem oppjekkbare.

KJØPER RIGGER: Flere aktører jakter på billige rigger i et svakt marked. Nå skal Tor Olav Trøim-selskapet Borr Drilling kjøpe 15 oppjekkbare borerigger fra Transocean. Her er Trøim (t.h.) avbildet sammen med skipsreder John Fredriksen.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Verdt 2,5 milliarder

Borr Drilling ble i desember notert på OTC-markedet på Oslo Børs, og selskapet har nå en markedsverdi på 2,5 milliarder kroner.

Til sammenligning har storebror Seadrill, som er børsnotert i Oslo og New York, en markedsverdi på 6,3 milliarder kroner.

Les også

John Fredriksen og Seadrill-sjefen: Har måttet rydde opp etter Trøim og «den gjengen»

Transoceans flåte av oppjekkbare rigger er listet opp på selskapets nettsider:

 • GSF Consellation I
 • GSF Consellation II
 • GSF Galaxy I
 • GSF Galaxy II
 • GSF Galaxy III
 • GSF Monarch
 • Transocean Andaman
 • Transocean Ao Thai
 • Transocean Honor
 • Transocean Siam Driller
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Borr Drilling
 2. John Fredriksen
 3. Oslo Børs
 4. Seadrill
 5. Shipping

Flere artikler

 1. Upstream: Trøims riggselskap nær milliardkjøp av Transocean-rigger

 2. Kriger i et fortsatt svakt riggmarked

 3. Trøims riggsatsing har handlet for 22 milliarder: – Vi skal ikke vokse bare for å vokse

 4. Analysesjef: Får Schlumberger-hjelp i kontraktjakt

 5. TradeWinds: Fredriksen vil børsnotere riggsatsing