GC Rieber og Rasmussengruppen, aristokratiske milliardærfamilier: Satser sammen i kriserammet bransje

GC Rieber og Rasmussen-familiene går motstrøms og skyter inn en halv milliard i håp om et nytt norsk seismikkeventyr. Satsningen skjer etter det som har vært et historisk dårlig marked i 2016.

NYSATSNING: Båtene som tidligere var leid ut til Dolphin, seismikkselskapet som gikk konkurs på tampen av fjoråret, tas over av nye Shearwater. Et nystartet selskap eid av GC Rieber og Rasmussengruppen, her represnetert ved adm.dir Irene Waage Basili og Dag Rasmussen.

Foto: Foto: Dolphin Group/Asgeir Aga Nilsen
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:,

Båtene som tidligere var leid ut til Dolphin, seismikkselskapet som gikk konkurs på tampen av fjoråret, har nå fått et nytt hjem.

Det skjer etter at GC Rieber Shipping og Rasmussengruppen går sammen om å danne et nytt felleseid selskap.

Det er to av norsk næringslivs mest «aristokratiske» familier som nå slår seg i hop om å etablere Shearwater Geo Services, og satse i en bransje som har vært knallhardt rammet av oljebremsen.

– Vi tente på bransjen

Målet er å bygge det de håper skal bli en «ledende aktør i industrien».

Les også

Kjetil Holta satser på oljeservice-gründere hjemme på Notododden

– Vi er en aktiv investor og ser på flere muligheter som dukker opp, sier Dag Rasmussen, sjef i Rasmussengruppen, til E24.

– Vi tente på bransjen. Det er en syklisk bransje som har vært, og fremdeles er, ute i hardt vær. Vi mener vi kommer inn på veldig attraktive vilkår. Når investeringene i oljeservice løsner er seismikk et av segmentene som beveger seg først.

Han forteller at avtalen ble spikret etter seks lange måneder med forhandlinger, der de siste detaljene først kom på plass onsdag kveld.

– Dette har tatt langt tid, spesielt forhandlingene med bankene. Siste punkt falt på plass i går kveld på telefon.

GC Rieber Shipping-sjef Irene Waage Basili sier kompleksiteten er stor når restene av et konkursbo skal kjøpes.

– Det er ulike prisforventninger fra forskjellige parter. Og i den perioden vi forhandlet har ikke markedet akkurat bedret seg, før kanskje helt på slutten, sier hun.

Får navnet Shearwater

Det nye selskapet får navnet Shearwater GeoServices, og starter ut med en flåte bestående av fire seismikkskip som overtas fra GC Rieber Shipping.

Mens GC Rieber Shipping skyter inn 15 millioner dollar i egenkapital vil Rasmussengruppen bidra med 45 millioner dollar.

Total investeres dermed nær en halv milliard i norske kroner.

Med bankene til de fire skipene er det forhandlet frem en 75 prosent reduksjon i avdragsbetalinger frem til 2019, og avdragsperioden er forlenget frem til utgangen av 2022.

– Det har nok sittet langt inne hos bankene, men det har også sittet langt inne hos oss. Vi krever gode vilkår for å gå inn med så mye egenkapital. Dette er en løsning som skal bære helt hjem, sier Rasmussen.

(saken fortsetter under bildet)

SATSER HALV MRD.: GC Rieber Shipping-sjef Irene Waage Basili og Dag Rasmussen i Rasmussengruppen håper på opptur i seismikk.

Foto: Asgeir Aga Nilsen/E24

– Risikabelt grep

Fra analytikerhold uttrykkes en viss skepsis.

I et notat anslår Nordea at det nye oppsettet vil ha en kvartalsvis kostnadsbase på rundt 40 millioner dollar.

Det vil kreve høy utnyttelse av fartøyene noe som har vist seg krevende i dagens marked.

– Vi vurderer at dette er et risikabelt grep fra Rasmussengruppen og for at dette skal være en god investering må seismikkmarkedet virkelig bedres i 2017, heter det i notatet.

Les også

PGS overrasker med sterke tall - analysesjef tror bunnen er nådd

– Er dette et høyrisikoprosjekt?

– Jeg mener det ikke er det nå. Med den finansieringen som er på plass mener vi dette skal bære helt hjem med god margin. Dette er selskapet som er best rustet til å møte en vanskelig tid fremover, sier Rasmussen.

Tror bunnen er nådd

Det nye selskapet skal også være rigget for å utnytte såkalte «strategiske muligheter», noe som kan oversettes til sammenslåinger og oppkjøp.

– Vi tror at det vil komme konsolideringsmuligheter innenfor dette segmentet de neste seks til 12 månedene. Vi er selvfølgelig åpen for å vurdere disse, gitt at det ser fornuftig ut for aksjonærene. Vi har ikke noe konkret på tapetet, men er rigget slik at vi kan gå inn i muligheter som måtte komme, sier Basili.

Den siste uken har seismikkselskapene PGS og TGS overrasket med positive resultatvarsler. Etter noen tøffe år i kjølvannet av at oljeprisen ble halvert tror Basili at bunnen er nådd.

– Jeg tror det. Det har vært et historisk dårlig marked i 2016. Jeg tror det vil komme en viss oppdrift i dette markedet når vi går inn i 2017.

Les også

Nå er dette landet verdens største oljeimportør 

Les også

Mener SAS står svekket igjen etter statens aksjesalg

Les også

Resultatvekst på 174 prosent for Norwegian Property

Her kan du lese mer om

 1. GC Rieber Shipping
 2. Oslo Børs

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Nå vil hun bruke krisen til å utvide seismikkflåten

 2. Betalt innhold

  Nå vil hun bruke krisen til å utvide seismikkflåten

 3. Betalt innhold

  Forlater GC Rieber midlertidig for å satse på nykommeren

 4. Annonsørinnhold

 5. Norske Shearwater gjør milliardkjøp innen seismikk: – Naturlig å børsnotere

 6. Betalt innhold

  Norske aktører kjøper seismikkvirksomhet av Schlumberger for 5 milliarder