Nel leverer til Shell
Norske Nel skal levere syv hydrogenstasjoner til Shell og Toyota i California, en kontrakt som potensielt kan være verdt 140 millioner kroner.
Det norske hydrogenselskapet Nel avslører tirsdag at det er Shell som er selskapets tidligere ukjente kunde i California.
Dette er selskapets største enkeltordre, og den kan være selskapets gjennombrudd i USA, sa konsernsjef Jon André Løkke til E24 mandag.
Les også: Gjennombrudd for Nel i California
Nel sier at avtalen potensielt kan være verdt over 140 millioner kroner, avhengig av antall påfyllingsstasjoner på hver lokasjon og antall tjenester.
Selskapet skal levere, installere og vedlikeholde hydrogenstasjoner på syv steder i delstaten, i et samarbeid med Toyota. Nel har tidligere levert en hydrogenstasjon til Shell i tyske Hamburg i 2014.
Dette vil bidra til Californias mål om å sette opp 100 fyllestasjoner for hydrogenbiler innen 2020. Så langt har delstaten gitt støtte til 48 stasjoner, og 25 er i drift, ifølge California Energy Commission.
– Dette er bare starten slik vi ser det, sa Løkke til E24 mandag.
Se kartet over Californias hydrogenstasjoner her
Nel-aksjen steg 29,56 prosent etter at nyheten ble presentert mandag, til 2,63 kroner.
Norne Securities oppgraderte mandag Nel-aksjen fra «salg» til «kjøp», og satte opp sitt kursmål til 5 kroner aksjen, fra tidligere 2,75 kroner. Det nye kursmålet tilsvarer Nel-aksjens toppnivå fra desember 2015.
– Det er viktig at det er en stor kontrakt, men det er enda viktigere at kjøperne er det ledende olje- og gasselskapet for hydrogen i Europa og den ledende produsenten av hydrogenbiler globalt, skriver Norne-analytiker Karl-Johan Molnes i et notat tirsdag.
Han mener Nel Hydrogen nå er anerkjent som et toppselskap innen hydrogenstasjoner. Molnes noterer seg også at den potensielle verdien av Shell-kontrakten er 26 prosent høyere enn Nels årlige omsetning i 2016.
Spetalen-selskapet Nel investerer millionbeløp i ny hydrogenfabrikk
California støtter hydrogen
Mandag ble det kjent at Nel hadde sikret gjennombruddet de hadde ventet på i USA, i forbindelse med at delstatsmyndighetene delte ut den første runden med tildelinger for å få bygget opp infrastruktur for hydrogenbiler.
I første omgang skal det deles ut 33 millioner dollar (tilsvarende 277 millioner kroner med dagens kurs), og et datterselskap til Shell var blant de to aktørene som ble tildelt det aller meste. 16,4 millioner dollar skal tildeles Shell og Toyotas prosjekt.
Nel meldte mandag at de hadde en tentativ leveranseavtale med én av vinnerne, men ville da ikke si hvilken.
– Å bli valgt eksklusivt av Shell og Toyota for denne rammeavtalen er en stor ære og beviser at vår teknologi er ledende, sier direktør for forretningsutvikling i Nel i en børsmelding.
Lager stasjon i Sandvika: Spetalen-selskap med på hydrogen-verdensnyhet
Selskapet melder at de etter myndighetenes tildeling fredag har blitt enige om de siste detaljene i avtalen.
Sammenligner med vind
– Nå er hydrogen der vindindustrien var for 20 år siden, skriver Molnes i Norne Securities.
Han viser til at mange lo av danske Vestas Wind Systems for 20 år siden, da de ville selge vindturbiner globalt. I fjor signerte norske selskaper med Statkraft i spissen en kontrakt på over 10 milliarder kroner for turbiner fra nettopp Vestas.
– Ting forandrer seg med tiden, sier Molnes.
Nel introduserte sin første elektrolysator i 2001, og åpnet sin første offentlig tilgjengelige fyllestasjon for hydrogen i Reykjavik to år senere, ifølge selskapets nettsider.
Selskapet ble børsnotert i Oslo i 2014.
I fjor begynte Nel å bygge verdens største produksjonsanlegg for fyllestasjoner i Danmark, som skal ha en kapasitet på 300 enheter hvert år.
Leverer til Island
Nel fikk i forrige uke kontrakt på en elektrolysemaskin i Nel C-serien og tre fyllestasjoner på Island, til en verdi av mer enn fire millioner euro (35,6 millioner kroner). Nel skal drive stasjonene sammen med drivstoffselskapet Skeljungur.
Island har god tilgang på fornybar energi som kan brukes til å produsere hydrogen til en lav kostnad, sier Skeljungur. Dette vil også redusere Islands importkostnader, siden landet ikke produserer olje selv, sier selskapet.
Selskapet har allerede en samarbeidsavtale med bensinstasjonskjeden Uno-X om å levere stasjoner i Norge. Den første stasjonen åpnet i Sandvika i Bærum i fjor.