EU etterforsker gigantavtalen mellom Bayer og Monsanto

EU skal etterforske Bayers oppkjøp av Monsanto som ble gjort i fjor høst. Avtalen er verdt rundt 66 milliarder dollar. 

ETTERFORSKES: Bayer kjøpte i fjor høst Monsanto i en avtale som er verdt rundt 66 milliarder dollar. Nå skal EU etterforske avtalen.
Publisert:

Det var på høsten i fjor det ble kjent at Bayer kjøper Monsanto i en storhandel verdt rundt 66 milliarder dollar.

De europeiske myndighetene er bekymret for at avtalen kan føre til høyere priser, lavere kvalitet, mindre valgmuligheter og svakere innovasjon. Det sammenslåtte selskapet vil være nummer én innen sprøytemidler og dessuten ha verdens sterkeste posisjon innen frø.

EU-kommissær Margrethe Vestager.

Etterforskningen skal pågå frem til 8. januar, hvilket betyr at det tidligere annonserte tidspunktet for sluttføringen av avtalen sprekker.

– Avgjørende

Bayer sier at EUs gjennomgang ikke er overraskende, gitt størrelsen på avtalen. Selskapet vil samarbeide med myndighetene.

– Frø og plantevernmidler er avgjørende for bønder og til slutt forbrukere. Vi må sikre effektiv konkurranse slik at bønder kan få tilgang til innovative produkter, bedre kvalitet og også kjøpe produkter til konkurransedyktige priser. Og samtidig opprettholde et miljø der bedrifter kan innovere og investere i forbedrede produkter, sier EU-kommissær Margrethe Vestager i en pressemelding.

GMO-utvikling

Tyske Bayer driver med alt fra kjemikalier og frø til legemidler, mens Monsanto er desidert størst innenfor utvikling av genmodifiserte frø i verden. Selskapet har også verdens mestselgende ugressmiddel under sine vinger.

I fjor høst snakket E24 med professor Ole Gjølberg ved Senter for råvaremarkedsanalyse ved NMBU. Han mente at norske forbrukere og bønder sannsynligvis vil merke lite til en fusjonen.

Han mente at oppkjøpet blant annet var tenkt langsiktig inn mot GMO-utvikling i landbruket i Europa.

– Jeg tror at Bayer ser for seg at også europeiske bønder vil få lov til å bruke det om noen år, sier Gjølberg.

Les også

Brexit: Bankflukt kan bli smertefullt for London

Publisert:

Her kan du lese mer om