Norges fremste bitcoin-ekspert: – Det som fremstår som en boble, viser seg å være en liten ert

Bitcoin har klatret mot dollaren i flere år, men etter nyttår har digitalvalutaen gått helt av skaftet. Hva er det som foregår?

ELLEVILLE RALLY-DAGER: Analytiker Torbjørn Bull Jenssen i Menon Economics sier bitcoin-kursutviklingen har mye til felles med enkelte teknologiaksjer. Og han tror det kan bli turbulent fremover.
Publisert: Publisert:

For å finne et fullgodt svar, tror analytiker Torbjørn Bull Jenssen i Menon Economics – kanskje Norges fremste bitcoin-ekspert – at vi må spole oss tilbake i kryptovalutaens unge og volatile historie:

Tilbake til bitcoin-krakket i 2013 og tillitskrisen som oppsto da handleplassen Mt. Gox gikk over ende.

– Når du studerer bitcoins prishistorikk, ser du at historien gjentar seg igjen og igjen, sier Bull Jenssen til E24.

Men først: Etter flere måneder med ellevill vekst – ja, selv til bitcoin å være – nådde bitcoin-verdien en historisk bestenotering over 3.000 dollar forrige søndag.

Det er en kjapp tredobling. Rett etter nyttår kostet en bitcoin knapt 1.000 dollar, i sin tid også en milepæl.

Les også

Putin satser på Bitcoin-konkurrent

På'n igjen – og igjen

På få dager kom en skikkelig korreksjon. Denne uken har digitalvalutaen falt til rett over 2.000 dollar.

– I januar nådde bitcoin en topp. Det roet seg ned, ble fulgt av en liten korreksjon, før vi fikk dette voldsomme rallyet – fulgt av en ny korreksjon, oppsummerer eksperten.

Men heller ikke det skulle vare, for nå har bitcoin startet klatringen tilbake. I skrivende stund ligger prisen rett over 2.500 dollar.

– Bitcoin oppfører seg som en teknologiaksje, hvor dagens kurs prises basert på troen om at det blir noe stort i fremtiden. Omsider strekkes strikken litt langt, og vi får en korreksjon. Mange på sidelinjen tenker at det da er et godt tidspunkt å hoppe på toget, det skytes inn mer kapital, og så er det på’n igjen, sier Bull Jenssen.

– Og det som først fremstår som en boble, viser seg å være en liten ert når den neste toppen kommer.

Les også

Analytiker: Én bitcoin vil koste 840.000 kroner om 10 år

Mt. Gox-krisen

Det forrige store bitcoin-rallyet var i 2013, og ble også fulgt av et kraftig fall – ifølge Bull Jenssen det eneste egentlige krakket siden bitcoin-nettverket kom til verden i januar 2009.

Mt. Gox – den eneste handleplassen for bitcoin på den tiden – gikk over ende.

Utad ble det forklart som et dataangrep, men blant bitcoin-investorer ble det mistenkt at personene bak tradingplattformen hadde urent mel i posen.

Uansett: Bitcoin stupte 70 prosent mot dollaren.

– Det utløste en tillitskrise til hele betalingsplattformen, sier Bull Jenssen.

– Det tok langt tid for bitcoin å hente seg inn etter fallet, kanskje kunstig lenge.

Medvirkende til tillitskrisen var en svært negativ mediedekning om kriminelles muligheter til å utnytte seg av anonyme transaksjoner, mener han.

– Det minner meg litt om internetts barndom: Det var lenge noe skummelt som var uglesett. Den brede anerkjennelsen kom sakte. Og denne anerkjennelsen er nå i ferd med å komme for bitcoin.

Les også

Analytiker: Én bitcoin vil koste 840.000 kroner om 10 år

Putin og Japan

Sent, men desto sterkere, mener eksperten.

Han tror årets elleville rally er tuftet på en tillits-forløsning som ikke bare kommer innenfor miljøet, men også på verdensarenaen. Blant annet:

  • Russlands president Vladimir Putin har sagt at blokkjede-teknologien bitcoin bruker har stort potensial.
  • Myndighetene i Japan har tatt et positivt standpunkt til å tillate bitcoin som betalingsmiddel.
  • Og flere store selskaper og profesjonelle aktører har fått øynene opp for teknologien bitcoin bruker.

– Det er på vei til å bli en robust betalingsplattform. Det er langt ifra den mest effektive formen for kassebetaling, men det er den mest robuste desentraliserte fellesvalutaen vi har, mener Bull Jenssen.

Skjær i sjøen

Det kan imidlertid gå mot urolige tider i bitcoin-markedet.

Eksperten forklarer at det nå vurderes ulike løsninger for hvordan den underliggende teknologien i bitcoin skal få en etterlengtet oppgradering.

– Det ligger nervøsitet i en slik endring, for det gir en risiko for at plattformen fragmenteres: At bitcoin splittes til to valutaer. Det vil være veldig uheldig, for det vil undergrave tilliten til hele systemet. Hvis oppgraderingene derimot går etter planen, tror jeg vi kan få en ekstrem oppgang.

– Hva tror du om veien videre?

– Min beste gjetning er at vi har en periode med nervøsitet og utflating, før vi får en ny runde med folk som kjøper seg inn, sier Bull Jenssen.

– Året kan godt avsluttes tilbake på 3000-tallet.

Les også

Analytiker: Én bitcoin vil koste 840.000 kroner om 10 år

Les også

– Det har bredt seg en følelse av eufori

Les også

Ny kraftig bitcoin-oppgang gir prisrekord

Publisert: