Påskesmell på Oslo Børs: – Oljeprisen er én av de desidert største driverne

Oslo Børs faller markant etter påsken. Men etter en lang ferie hadde man mye å ta igjen, mener aksjemegler.

Illustrasjonsbilde

Stian Lysberg Solum NTB scanpix
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Da Oslo Børs åpnet tirsdag morgen, etter å ha hatt påskeferie siden klokken 12:00 forrige onsdag, begynte Hovedindeksen å falle.

Utover dagen har det bare blitt verre, og ved stengetid er Hovedindeksen ned 2,81 prosent.

Aksjemegler Ole Marius Lauritzen i Handelsbanken Capital Markets forklarer at Oslo Børs hadde mye å ta igjen, siden den har tatt lenger påskefri enn andre børser rundt i verden.

Han trekker frem at oljeprisen har falt et godt stykke siden forrige uke.

– Brent (Nordsjøoljen, journ.anm.) er rundt to dollar lavere i dag enn den var onsdag klokken 12:00, sier han til E24.

– Veldig mye av forklaringen bak dagens fall ligger i oljeprisen, og oljeprisen er én av de desidert største driverne i dagens marked, legger han til.

Han sier at man allerede før Oslo Børs åpnet fikk en god indikasjon på at blant andre Statoil ville falle, siden den hadde falt omtrent tre prosent på New York-børsen i perioden Oslo Børs holdt stengt. Tirsdag endte Statoil ned 4,7 prosent.

Oljeprisfallet har tatt med seg flere aksjer her hjemme, inkludert Seadrill (ned 10,1 prosent) og Subsea 7 (ned 4,5 prosent).

Andre aksjer, som ikke er direkte oljerelatert, endte også ned. Her finner vi aksjer som DNB (ned 4,8 prosent), Yara (ned 3,5 prosent), Frontline (ned 3,7 prosent), Rec (ned 8,7 prosent) og Storebrand (ned 2,9 prosent).

– Det smitter generelt over i hele markedet, og ikke bare i Norge, men også ute, sier Lauritzen i Handelsbanken om oljeprisens effekt på aksjemarkedene om dagen.

Solid årsstart for oljen

Oljeprisen har de siste dagene begynt å falle etter en relativt saftig oppgang de siste månedene.

Oljeprisen var nede på nivåer under 30-tallet, og har steget til over 42 dollar på det meste. I skrivende stund ligger prisen på 39,02 dollar fatet.

– Mengden verbal intervensjon, som helt klart har hjulpet markedet betydelig over de siste par månedene, kombinert med en produksjonsbremsing i USA, har trolig tatt oljen så langt den kan gå. Det markedet nå venter på er konkret handling, sier Ole Hansen i Saxo Bank, til CNBC.

Han refererer til all praten blant toppene i en rekke oljeproduserende land om villigheten til å kutte i produksjonen for å imøtekomme overfloden av olje i markedet. Ifølge CNBC skal Opec-landene, samt Russland og andre nøkkelland, møtes i Doha den 17. april for å diskutere produksjonsnivået i verden, men det gjenstår å se om det kommer noe kutt.

Sjefanalytiker for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, sendte tirsdag ut en oppdatering der han viser til at selv om den amerikanske oljeproduksjonen har falt med 176.000 fat per dag siden januar, antallet aktive rigger faller og lageroppbyggingen er på vei ned, så er det fortsatt sånn at oljelagrene fortsetter å fylles stadig mer.

– Alt i alt, så er det en rebalansering på vei, men vi ser fortsatt et overskudd i markedet og lagrene bygges opp så langt vi kan se. Det er derfor en tydelig risiko for en tilbakegang i brentoljen (nordsjøoljen, journ.anm.), skriver Schieldrop om prisene fremover.

– Det er også en risiko for en renteøkning i USA heller før enn senere, og dermed potensial for en dollarstyrkelse, legger han til.

Isolert sett pleier dollarkursen og oljeprisen og ha et omvendt forhold, slik at en sterkere (dyrere) dollar gjør at oljeprisen, som er i dollar, blir presset nedover.

Les også

Ser større sannsynlighet for Telenor-exit i India

Les også

Microsoft snuser på Yahoo

Les også

Alle venter på Yellen etter treg påske

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Børs og marked
  2. Olje og gass

Flere artikler

  1. – Akkurat nå ser det ganske surt ut

  2. Aksjesjef om Børsens berg-og-dalbanetur: – Må regne med volatilitet frem til «brexit»-valget

  3. Børsfallet fortsetter i Asia:
    – Stille før stormen

  4. Kraftig fall på Oslo Børs

  5. Nytt, kraftig prisfall tirsdag: Laveste oljepris siden mars