Økte utlånstap for DNB

DNBs resultat falt med en halv milliard kroner, hovedsaklig fordi banken tar økte oljetap i garanti- og låneporteføljen.

DRIVER BILLIGERE: DNB og konsernsjef Rune Bjerke klarte å redusere driftskostnadene med 2,6 prosent, tilsvarende 142 millioner, i andre kvartal. Det var ikke nok til å holde resultatene oppe. Arkivbilde.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
  • Marius Lorentzen
  • Johan Hammerstrøm
Publisert:,

DNB hadde i andre kvartal et resultat på 4,57 milliarder kroner, ned 512 millioner fra samme periode året før. Netto renteinntekter endte på 8,54 milliarder, ned fra 8,73.

Analytikerne hadde i forkant et konsensusestimat på at netto renteinntekter ville ende på 8,78 milliarder og et resultat på 4,88 milliarder, ifølge SME Direkt.

– Vi er fornøyde med dette resultatet, til tross for at både historisk lav rente og en økning i tap påvirker tallene. Norsk økonomi er solid, selv om deler av næringslivet knyttet til oljesektoren fortsatt er i omstilling, sier Rune Bjerke, konsernsjef i DNB, i en børsmelding.

DNB økte samtidig sin rene kjernekapital fra 13 til 15,2 prosent i perioden, målt etter overgangsreglene.

DNB-aksjen åpnet først ned 4,5 prosent da Oslo Børs åpnet tirsdag Etter et kvarter var aksjen ned 6,5 prosent. Få siste nytt om markedet i E24 Aksjelive.

Oljetapene kommer tidligere enn ventet

DNB skrev i andre kvartal ned lån og garantier for 2,32 milliarder kroner. Det er en saftig økning på 1,65 milliarder fra de 667 millionene som ble skrevet ned ett år tidligere.

Dermed har den totale mengden lån som anses som misligholdt eller tvilsomme økt fra 13,1 til 20,69 milliarder kroner fra utgangen av juni 2015 til utgangen av juni i år.

Dette betyr at andelen misligholdte eller tvilsomme lån har økt fra 0,77 til 1,19 prosent av DNBs portefølje på ett år.

Banken, som er tungt eksponert mot blant annet olje- og shippingbransjene, skriver at de økte nedskrivningene «skyldes en krevende situasjon for mange selskaper knyttet til oljeindustrien».

– Vi holder fortsatt på at totale nedskrivninger for 2016, 2017 og 2018 vil ligge under 18 milliarder kroner. For 2016 har vi tidligere sagt at våre totale nedskrivninger vil være under 6 milliarder kroner. Slik det ser ut nå er det imidlertid sannsynlig at tallet blir over dette nivået fordi en del av tapene knyttet til oljenedturen kommer tidligere enn vi trodde, sier Bjerke.

Les også

Kraftig DNB-fall: – Utlendingene selger

Solide privatkunder

DNBs samlede netto nedskrivninger mot selskaper innen olje og gass økte fra null ved utgangen av juni i fjor til til 3,62 milliarder kroner ved utgangen av juni i år.

I andre kvartal økte man nedskrivningene for olje og gass med 329 millioner.

Innen sjøtransport, konstruksjon og rørlegging (offshoretjenester) økte mengden misligholdte lån med nesten 500 millioner fra 1,64 til 2,08 milliarder på ett år, hvorav 330 millioner i andre kvartal.

Innenfor transport og kommunikasjon har mengden vokst med over en milliard fra 433 millioner til 1,64 milliarder, hvorav 351 millioner kom i andre kvartal.

Den aller største økingen i misligholdte eller tvilsomme lån finner vi i kategorien industriproduksjon: Der har beløpet eksplodert fra 808 millioner kroner i fjor til 3,7 milliarder kroner i år. 442 millioner kom i andre kvartal.

Samtidig kan DNB glede seg over at privatkundene fortsatt ser svært solide ut.

Det totale beløpet misligholdte lån ved utgangen av juni hadde nemlig falt fra 2,95 til 2,55 milliarder kroner. Det er blant annet fordi DNB kunne flytte 106 millioner kroner i private lån fra misligholdt-kategorien og tilbake i utestående lån.

Les også

Resultatsesongen: Derfor tror ekspertene på positive overraskelser

Les også

Norske verft taper markedsandeler til Asia

Les også

Wall Street-indeks satte rekord:
– Jeg har forventet rekordavslutning lenge

Her kan du lese mer om

  1. DNB
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. DNB-tallene overrasker

  2. DNBs overskudd har krympet

  3. Kraftig resultatfall for DNB - tar lånetap i milliardklassen

  4. Annonsørinnhold

  5. DNB øker overskuddet - drysser 13,2 milliarder utbyttekroner over aksjonærene

  6. Lavere lånetap øker DNBs milliardoverskudd