Sjømatanalytiker spår historisk dypt lakseprisfall: – Fallet kan bli brutalt

Norsk laks har blitt omsatt for hele 85 kroner per kilo i det siste. Men nå kan festen gå på en kraftig smell, skal vi tro Nordea Markets.

HISTORISK FALL: Nordea Markets advarer om storstilt prisfall på laks etter sommeren.

Foto: Terje Bendiksby NTB Scanpix
 • Marius Lorentzen
 • John Thomas Aarø
Publisert:,

– Fallet kan bli brutalt, sier senioranalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets om lakseprisene til E24.
Sjømatanalytikeren publiserer fredag en ny analyse der han skriver at langt mer laks i markedet etter sommeren kan senke prisene massivt.

Rapporten ble først omtalt av TDN Finans. I rapporten skriver Giskeødegård at Nordea anslår at det vil komme 10.000 tonn ekstra fisk på markedet ukentlig fra september.

ANBEFALER GEVINSTSIKRING: Senioranalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets mener det kan være lurt å siker gevinster på sjømataksjer nå, og heller kjøpe seg inn igjen på lavere kurser senere på høsten. Arkivbilde.

Foto: Gorm Kallestad NTB Scanpix

– Ettersom volumene har vært så tynne og prisene har gått så høyt, er det en overhengende risiko for at det vil komme et historisk dypt prisfall på laks, sier han.

Årsaken er kort og godt at det har vært svært lite laks på markedet i det siste, noe som har bidratt til å løfte lakseprisene til rekordnivåer.

Giskeødegaard opplyser at det denne uken har blitt solgt laks opp mot svimlende 85 kroner per kilo.

– Erfaringsmessig kan det falle mye etter sommeren når markedet må venne seg til høyere volum. Når strikken er strukket så høyt, kan det falle mer enn normalt, sier han.

I verste fall kan lakseprisene falle så mye som 50 prosent, tror Giskeødegård.

– Tilgangen på fisk blir bedre

Giskeødegård før støtte i sitt sin av Carnegie-analytiker Lage Bøhren:

– Vi forventer at det kommer en korreksjon ned fra prisnivået på 85 kroner som vi har sett, sier han til E24.

Børen sier at Carnegie anslår en snittpris på 56 kroner per kilo i andre halvår, mens markedet implisitt forventer en pris på 63 kroner, basert på forwardprisene.

Analytiker Lage Bøhren i Carnegie

Foto: Carnegie

– Tilgangen på fisk vil bli bedre i andre halvår, mot samme periode i fjor. Derfor forventer vi at prisene skal ned, men at de fortsatt vil ligge på et høyt nivå, sier Bøhren.

Samlet sett tror Bøhren fortsatt at det vil være et lavere laksetilbud i år enn i fjor, men at «den største stramheten er forbi». Han tror at slaktingen vil ta seg særlig opp i fjerde kvartal.

– Det var høye sjøtemperaturer og god tilvekst på våren, sier han og legger til at den nye fleksible kvoteordningen som norske myndigheter annonserte vil hjelpe på markedsbalansen.

Hvis man ser utenfor Norge, tror Bøhren at USA vil etterspørre mer europeisk fisk og dermed bidra positivt til prisene. Det er fordi laksen som gikk tapt til lus i Chile i vinter og våres var tiltenkt slakting fra nå og utover. Når den uteblir blir det lite laks å få i USA fra den kanten, og de blir tvunget til å lete andre steder.

Selv om den erfarne fiskeanalytikeren nå advarer mot et prisfall, er Giskeødegård tydelig på at prisfallet vil være av forbigående karakter:

– Vi er fundamentalt veldig positiv til sektoren, og vi har fortsatt kjøpsanbefaling på sektoren. Prisene vil begynne å klatre igjen inn mot jul, sier han.

Nordea Markets har i sine prognoser en snittpris på 56 kroner kiloet i annet halvår.

Nesten alltid et sommerfall

Nettstedet iLaks, som følger næringen tett, skriver fredag at prisene har falt mellom 8 og 13 kroner de siste fem av seks årene fra juli og inn i august måned. Det eneste unntaket skal ha vært 2012, det svakeste året i perioden.

– Det at Europa går inn i feriemodus, og Norge samtidig øker slaktevolumene, er aldri noen god kombinasjon, kommenterer en lakseeksportør til iLaks.

Ifølge data fra nettstedet har prisene så langt i år ligget skyhøyt over tidligere år. I 2013–2015 lå prisene i området 35 til 45 kroner på denne tiden av året.

Kraftig kursoppgang

Lakseaksjene har steget kraftig på Oslo Børs i en god periode nå, og i Carnegie tror de fortsatt at det er mer å gå på:

– Vi ser at noen aksjer stikker seg frem som billigere enn andre. Vi har hatt både Marine Harvest og Norway Royal Salmon som toppvalg de siste månedene, og særlig Marine Harvest peker seg ut som en relativt rimelig aksje, sier Bøhren.

Oslo Børs lanserte den 14. april en ny sjømatindeks (OBSFX) som følger sjømataksjene på Børsen. Det har i tillegg blitt lansert ETNer (Electronically Traded Notes) som gjør det mulig å handle i indeksen, og dermed få en generell eksponering mot sektoren.

Fredag er sjømatindeksen ned 2,5 prosent like før klokken 12:00, og det er Bakkafrost og Salmar som er de viktigste negative driverne. Indeksen har steget 6,4 prosent den siste måneden og 15,4 prosent de siste tre månedene.

KURSFEST: Her ser du utviklingen i et utvalg sjømataksjer fra nyttår og frem til 15. juli. Grieg (i lyseblått) leder an med en oppgang på hele 82 prosent, mens Marine Harvest har steget minst i utvalget (opp 21 prosent, i lysegrønt). De andre aksjene som er med er Norway Royal Salmon (mørkeblått), Austevoll (mørkegrønt), Lerøy (gult) og Bakkafrost (oransj).

Foto: Illustrasjon: InFront/E24

Her kan du lese mer om

 1. Oppdrettsnæring
 2. Fiskeri
 3. Laks
 4. Sjømat

Flere artikler

 1. Disse lakseaksjene tror analytikerne mest på

 2. Laveste laksepris på 4 år: – Bunnen er nådd

 3. Fortsatt sprell i lakseaksjene: Venter gode tall

 4. Annonsørinnhold

 5. – Prisnivået representerer toppen

 6. Svak start på børsåret for norsk sjømat