Wærsted ny Telenor-styreleder: – Helt sikkert ikke vært en ulempe for meg å være kvinne

Nyvalgt styreleder i Telenor, Gunn Wærsted, varsler at hun vil diskutere mangfold i Telenor-ledelsen med konsernsjef Sigve Brekke.

NY STYRELEDER: Nordea-topp Gunn Wærsted er valgt som ny styreleder i Telenor. Hun tiltrer 14. januar.

Berit Roald NTB scanpix
  • Ingvild Sagmoen
Publisert:,

– Jeg synes Telenor er et veldig spennende selskap. Det har hatt en fantastisk utvikling, sterk posisjon på hjemmemarkedet, sterk posisjon i Norden, sterk posisjon internasjonalt. Jeg tror å kunne være med å bidra til den videre utviklingen av selskapet, det er det som har gjort at jeg har lyst til å si ja til den oppgaven, sier Gunn Wærsted til E24.

Torsdag kveld er det klart at Wærsted blir ny styreleder i Telenor. Hun tiltrer den nye styrelederstillingen 14. januar, og går da av som administrerende direktør i Nordea Bank Norge.

Telenor-styret har den siste tiden fått massiv kritikk for at ingen kvinner ble innkalt til intervju da det skulle ansettes nye konsernsjef i Telenor. Men nå blir det altså kvinnelig styreleder i konsernet i stedet.

– Føler du at du har blitt kvotert inn?

– Det er valgkomiteen som egentlig bør svare på det spørsmålet. Det har helt sikkert ikke vært en ulempe for meg å være en kvinne, men jeg opplever ikke at jeg er kvotert inn. Det er kvalifikasjonene og kompetansen som er det avgjørende, sier Wærsted.

Kvinnedebatten blusset opp i kjølvannet av ansettelsen av Sigve Brekke som ny konsernsjef. Kun tre av 21 i hans nye konsernledelse er kvinner.

– Er dette noe du vil rydde opp i?

– Jeg er opptatt av mangfold. Jeg er opptatt av mangfold i form av kvinner og så videre, så det er helt klart noe jeg vil diskutere med konsernsjefen, sier Wærsted.

Les også

Mæland fornøyd med ny Telenor-styreleder

MÅTTE GÅ: Tidligere styreleder Svein Aaser hadde ikke lenger næringsminister Monica Mælands tillit.

Terje Pedersen NTB scanpix

– Alvorlig sak

Wærsted fyller hullet etter Svein Aaser som leder av Telenor-styret. Aaser trakk seg på tampen av oktober, etter å ha blitt kjent med at han ikke lenger hadde tillit hos næringsministeren. Dersom han ikke hadde gått, hadde han blitt «dyttet».

Den direkte foranledningen til at Monica Mæland i praksis sparket Aaser, var Telenors behandling av elementer i den såkalte Vimpelcom-saken. Telenor er nest største aksjonær i teleselskapet Vimpelcom, som er under korrupsjonsetterforskning i USA og Nederland.

Wærsted vil ikke gå inn på detaljer rundt hvordan hun som styreleder skal gripe an denne saken, men sier hun vil bruke tid på å sette seg grundig inn i den.

– Jeg tenker at det er en veldig alvorlig sak, og det er en av de problemstillingene som jeg nå vil bruke tid på å gå inn i. Det er klart det er en alvorlig sak, sier den nyvalgte styrelederen.

Les også

Gunn Wærsted blir ny Telenor-styreleder

– Tillit til Brekke

KONSERNSJEF: Sigve Brekke i Telenor.

Heiko Junge NTB scanpix

Wærsted får nok å henge fingrene i når hun tiltrer i januar.

I tillegg til den nevnte etterforskningen av Vimpelcom, har selskapet igangsatt en intern gransking.

Dette har ført til at flere Telenor-topper har blitt fristilt fra sine stillinger.

Konsernsjef Sigve Brekke har på sin side havnet midt i en CV-relatert storm, etter at det ble klart at han i presentasjonsmateriale fra sin tid som Asia-sjef fremstilles med utdanning han ikke har.

Dette, i kombinasjon med hans respons da CV-saken ble avslørt av Kapital, har gjort at flere har uttalt at Brekke bør gå av.

– Har du tillit til Brekke som konsernsjef i lys av dette?

– Det har vært en veldig grundig ansettelsesprosess, som styret har redegjort for. Det var et enstemmig styre som ansatte Sigve Brekke, og med det som grunnlag, så er svaret ja, sier Wærsted.

Les også

Aaser om toppledere etter Brekke-valget: – Kvinner må bli like kompetente

Mangler telekomerfaring

Det har tidligere kommet frem at styret i Telenor ikke hadde med noen kvinner i sluttrunden da ny konsernsjef skulle ansettes. Dette til tross for at blant andre næringsminister Monica Mæland hadde øvd press for at styret skulle finne en kvinne.

Anders Skjævestad, leder for Telenors bedriftsforsamling, sier til E24 at det ikke har hatt betydning for valget av ny styreleder at Wærsted er kvinne.

GRATULERER: Anders Skjævestad, leder av nominasjonskomiteen og bedriftsforsamlingen i Telenor, gratulerer Gunn Wærsted med det nye styreledervervet.

Berit Roald NTB scanpix

– Vi har vært opptatt av å finne den beste kandidaten til dette, og Wærsted var på våre lister fra første dag. Det er bare hennes kvalifikasjoner og erfaring som har vært avgjørende, sier Skjævestad.

Les også

– Gunn Wærsted sterk kandidat som ny Telenor-styreleder

Wærsted har tidligere blant annet vært administrerende direktør i Sparebank 1 Gruppen og konserndirektør i DNB. Hun er også styreleder i Petoro.

Wærsted har gjentatte ganger stått på Kapitals årlige liste over Norges mektigste kvinner, og ble i 2008 og 2009 kåret til Norges mektigste næringslivskvinne av VG.

Hun har imidlertid ikke erfaring fra telekomindustrien.

– Jeg har lang erfaring fra finans, og også både fra norsk næringsliv og internasjonal virksomhet. Faktisk så er det slik at den virksomheten som jeg nå leder i Nordea, ett av tre forretningsområder, der er ti prosent av virksomheten i Norge, og 90 prosent utenfor Norge, sier Wærsted.

– Telekom-erfaring har jeg ikke direkte, men jeg synes det er interessant å se på hva som er driverne for finans – det er digitaliseringen og det er regulering. Ser du på hva som er viktige drivere for telekom, er det også noe av det samme. Så det er flere fellesnevnere. Men selvfølgelig, nå må jeg bruke tid på å lære meg telekom som bransje, sier hun.

Les også

Gunn Wærsted blir ny Telenor-styreleder

Les også

Telenor: Utsettelsen av Vimpelcom-høringen kan være klargjørende

Les også

Fant feil Brekke-CV i børsprospekt

Her kan du lese mer om

  1. Telenor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Nordea-topp foreslås som ny styreleder i Telenor

  2. Gunn Wærsted blir ny Telenor-styreleder

  3. Telenor-bråket: Næringsministeren har visst om mistilliten til Brekke

  4. Annonsørinnhold

  5. Wærsted om Telenor-feiden: Jeg sørger for å ha ryggdekning i styret

  6. Telenor-aksjonær krever opprydning