Kraftig børsfall i Kina: – Frykten for et januar-stup er tilbake

Aksjemarkedet i Kina falt kraftig onsdag, før det hentet seg inn igjen. Årsaken til pessimismen er uklar. Internasjonale medier referer til uttalelser som går på at landets myndigheter frykter for stor gjeldsoppbygging.

BØRSFALL: I kjølvannet av bedre makroøkonomiske nøkkeltall kan myndighetene stramme inn på stimulerende tiltak for den kinesiske økonomien.
Publisert:

Aksjemarkedet i Kina falt på et tidspunkt kraftig onsdag.

På det meste har Shanghai-børsen vært ned 4,5 prosent, og endte dagen ned 2,31 prosent.

Ikke siden februar har Shanghai-børsen vært like mye ned på en dag.

– Frykten for et januar-stup er tilbake, sier Wei Wei, analytiker i Huaxi Securities Co. i Shanghai til Bloomberg.

I starten av året raste aksjeverdiene i Kina så mye at handelen på Shanghai- og Shenzen-børsen ble pauset opptil flere ganger etter kursfall på over syv prosent.

– Vi har ikke hørt noe særlig som tilsier denne nedgangen, og det er rart og overraskende at markedet dropper såpass fort og mye, sier han videre til den internasjonale finansavisen.

Les også

Kina knytter gullprisen til yuan

Økt vekst kan gi mindre stimuli

Børsfallet kommer i kjølvannet av at bedre makroøkonomiske nøkkeltall vil føre til at myndighetene ikke vil stimulere økonomien i så stor grad som før.

Både Bloomberg og Reuters refererer til at en innflytelsesrik økonom i den kinesiske sentralbanken sier at den fremtidige pengepolitikken vil unngå å oppmuntre bedrifter til å ta opp mer gjeld, og at den nå vurderer aktiva-priser i lys av gjeldsfinansiering.

Kinas folkebank vil rette oppmerksomheten mer omkring makroøkonomisk risiko, og spesielt hvor mye selskapsgjeld det er i landet, sier Ma Jun, sjeføkonom i Kinas folkebank, ifølge Bloomberg.

Den senere tiden har anslaget for økonomisk vekst i Kina blitt oppjustert.

Blant annet mener den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs at den økonomiske veksten i «Midtens rike» vil havne på 6,6 prosent, mot tidligere 6,4 prosent.

(Saken fortsetter under bildet.)

VOKSER: Kinas BNP økte med 6,7 prosent i første kvartal 2016, sammenlignet med samme periode året før. Veksten er innenfor regjeringens mål på årsbasis. Her er byen Nanjing i Jiangsu-provinsen avbildet i går.

Ikke vokst saktere siden finanskrisen

På den andre siden kom det fredag i forrige uke en rekke nøkkeltall fra kinesiske myndigheter – som tilsier at økonomien ikke har like høyt tempo som før, men at den går bedre enn mange ventet.

Både industriproduksjonen, investeringer i faste eiendeler og infrastruktur og detaljhandelen kom inn bedre enn ventet.

I tillegg viste tallene at Kinas BNP økte med 6,7 prosent i første kvartal 2016, sammenlignet med samme periode året før.

Til sammenligning var veksten for fjerde kvartal av 2015 på 6,8 prosent.

Nettstedet Marketwatch skrev at dette er den laveste kvartalsveksten siden første kvartal i 2009– en tid hvor finanskrisen fortsatt herjet den globale økonomien.

For 2016 har kinesiske myndigheter satt et mål for årsveksten på mellom 6,5 og 7 prosent.

Veksten i fjerde kvartal er dermed innenfor regjeringens mål.

Les også

Veksten i Kinas BNP avtar: Laveste kvartalsvekst siden finanskrisen

Myndighetene styrer showet

Til tross for en rekke positive nøkkeltall, og BNP-vekst som innfrir forventningene, mener senioranalytiker i Nordea Markets i Singapore, Amy Yuan Zhang, at det ikke er noen grunn til å juble:

– Stabiliseringen skyldes i stor grad massive pengelettelser som, gitt den allerede store gjeldsboblen, ikke er bærekraftig. Vi forventer at regjeringen med sine stimulansetiltak vil lykkes med å forhindre en økonomisk krise i år, men den kraftige kredittveksten øker faren for en brist i gjeldsboblen, sa hun da tallene kom.

Fredagens tall tyder på at en rekke av myndighetenes stimuleringstiltak som har blitt iverksatt i løpet av de siste månedene har hatt en positiv effekt.

I tillegg til de allerede nevnte nøkkeltallene øker også eksporten og verdiene i eiendomsmarkedet.

– Økonomien har stabilisert seg takket være kontantstrømmer og bedre sentiment i eiendomsmarkedet, sa Tao Dong, leder for Asias økonomi i Credit Suisse AG i Hong Kong til Bloomberg.

Banklederen understreket at det enda ikke er klart om denne fremdriften er bærekraftig, og peker på at Kinas myndigheter fremdeles styrer showet.

– Det er helt nødvendig å få på plass de private investeringene igjen.

Les også

Kraftig kinesisk handelsnedtur

Les også

Kina går for gull

Les også

Veksten i Kinas BNP avtar: Laveste kvartalsvekst siden finanskrisen

Publisert:

Her kan du lese mer om