USA har brukt to år på å behandle Norwegians søknad - nå kan de hale ut tiden igjen
Flyselskapet har ventet i over to år på svar på søknaden om flylisens i USA. Nå skal amerikanske myndigheter treffe en endelig beslutning, men det er usikkert hvor lang tid det kan ta.
To og et halvt år etter at Norwegian sendte inn en søknad om flylisens i USA for sitt irske datterselskap Norwegian Air International, er kanskje en endelig beslutning nær.
15. april meldte det amerikanske samferdselsdepartementet at det tentativt hadde besluttet å gi Norwegian en såkalt «foreign air carrier permit» for sitt irske datterselskap.
Fristen for å sende inn innsigelser ble satt til 16. mai, og imøtegåelse av disse ved endt arbeidsdag 23. mai.
Mandag gikk altså denne fristen ut.
Nå skal saken tilbake til det amerikanske samferdselsdepartementet (DOT) igjen.
Presidenten har siste ord
Når alle dokumenter er oversendt departementet, vil det gå gjennom samtlige og gjøre en grundig vurdering av problemstillingene som reises før det treffer sin endelig beslutning.
Det er ingen tidslinje for denne prosessen, opplyser DOT i en e-post til E24.
Avgjørelsen må først undergå såkalt Presidential review før den blir endelig, ifølge departementet.
I loven som regulerer Presidential review av saker som angår utenlandsk flytrafikk, står det at en avgjørelse fra USAs transportminister annulleres dersom presidenten går imot avgjørelsen og offentliggjør sin begrunnelse for det ikke senere enn 60 dager etter at presidenten har mottatt avgjørelsen.
Presidenten kan gå imot avgjørelsen bare hvis årsaken er basert på utenrikspolitiske eller sikkerhetspolitiske årsaker, fremgår det av lovparagrafen.
Hvor lang tid denne prosessen kan ta, vil ikke DOT kommentere.
Hvor lang tid Norwegian vil måtte vente på den endelige beslutningen er derfor foreløpig usikkert.
Eksperter: Derfor vil Hillary stanse Norwegians USA-lisens
Forventer beslutning innen kort tid
– Nå skal søknaden tilbake til transportdepartementet for behandling, før den skal undergå såkalt Presidential review. Utover det får vi ingen signaler fra departementet om status på saken, men ettersom dette allerede har tatt to og et halvt år, forventer vi at søknaden vil bli godkjent og flytillatelse utstedt innen kort tid, sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.
Han opplyser at Norwegians langruter går som normalt mens de venter på den endelige beslutningen.
Det amerikanske samferdselsdepartementet forklarte i april, samtidig som de la frem sin tentative beslutning, at grunnet den omfattende mengden dokumentasjon som har kommet inn i høringsrunden og de komplekse forholdene, så måtte det settes i gang en omfattende prosess og gjennomgang.
– I tillegg til departementets advokatavdelings egen juridiske analyse av internasjonal lov, tok DOT det enestående grepet å formelt konsultere to aktører med spesialekspertise på internasjonal lovgivning, het det i en uttalelse fra departementet.
De to aktørene det er snakk om er det amerikanske justisdepartementets egen advokatavdeling og det amerikanske utenriksdepartementet.
Departementet skriver videre at det ikke er grunnlag i EU og USAs luftfartsavtale (Open Skies) for å avvise Norwegians søknad, basert på punktene i avtalen om omfatter arbeidslivsproblematikken.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Mener kritiske påstander er grunnløse
Norwegian er ikke bekymret for at DOT vil omgjøre den tentative beslutningen, slik flere av kritikerne hevder at de må.
– Det som har kommet av innsigelser nå er resirkulert fagforeningspropaganda. Det er akkurat samme grunnløse kritikk som kom i forrige runde. Søknaden er i tråd med Open Skies-avtalen, og det har transportdepartementet, justisdepartementet og utenriksdepartementet i USA bekreftet, sier Sandaker-Nielsen.
– Vi har bevist gjennom våre svar at påstandene er grunnløse, og har samtidig fått enda flere støttespillere på banen som forstår at Norwegian Air International vil bidra til at enda flere amerikanere får råd til å reise til Europa og at nye arbeidsplasser blir skapt i USA gjennom økt turisme, sier han.
Bernie Sanders om Norwegians USA-satsing: – Vi kan ikke tillate det å skje
Kritikken mot Norwegian har hovedsakelig kommet i form av påstander om at Norwegian skal drive med sosial dumping. Norwegian har hele tiden avvist dette på det sterkeste, og Norwegian-sjef Bjørn Kjos har uttalt i brev til amerikanske myndigheter at man skal bruke amerikanske eller europeiske ansatte ombord på rutene til USA.
Konkurrerende flyselskaper, fagforeninger og begge de demokratiske presidentkandidatene, Hillary Clinton og Bernie Sanders, er blant dem som har uttrykt sin skepsis mot Norwegian.
E24 har gjennom de drøyt to årene omtalt både kritikken og støtten Norwegian har fått i prosessen. Her kan du lese noen av sakene:
Samferdselsminister skrev støttebrev til amerikanerne
Flygiganter reserverer seg mot USA-kritikk av Norwegian
EU advarer USA mot ensidig nei til Norwegian
SAS og Lufthansa til angrep på Norwegian-søknad
Amerikanske flyselskap krever Norwegian-nei
Kongressmedlemmer ut mot Norwegians USA-drøm
Boeings topplobbyist krever Norwegian-svar