Yara-resultatet gror kraftig på sterk dollar og billigere energi

Takket være lavere olje- og gasspriser regner Yara med å spare nesten en halv milliard i kostnader bare i Europa frem mot nyttår. Effektene av oljenedturen har fått selskapets regnskaper til å blomstre ekstra kraftig.

TJENER PÅ OLJEBREMSEN: Yara tjener gode penger på lavere energipriser og en sterkere dollar, som har kommet etter nedturen i oljeprisen. Her tar Yara-sjef Torgeir Kvidal (t.v.) imot næringsminister Monica Mæland på et fabrikkbesøk. Til høyre er Arnt Clasen, som leder arbeidet på testfabrikken.

Yara International
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Flere av de viktigste pilene har gått i riktig retning for den norske kunstgjødselgiganten Yara det siste året.

Mens dollaren har steget med drøye 30 prosent i verdi mot norske kroner har selskapets gasskostnader globalt gått ned med 17 prosent, sammenlignet med ett år siden. Fordi Yara selger mye i dollar har dette hjulpet selskapet til å levere en solid utvikling siden i fjor.

Samtidig har prisene selskapet har fått for urea gått ned med 12 prosent, mens realiserte nitrat- og NPK-priser har falt med 20 og 8 prosent. Legger man alt sammen er utviklingen likevel netto positiv for selskapet, og selskapet leverte tirsdag bedre tall enn det analytikerne i snitt hadde ventet.

– Yara rapporterer sterke resultater i andre kvartal med økte leveranser og forbedrede marginer som følge av lavere gasskostnader og en sterkere amerikansk dollar, sier Torgeir Kvidal, konstituert konsernsjef i Yara, i en børsmelding.

– Salget av våre høykvalitetsprodukter fortsetter å øke i Latin-Amerika og Asia, både på grunn av oppkjøpet av OFD og vedvarende organisk vekst, legger konsernsjefen til.

Aksjen har de siste 12 månedene steget nesten 41 prosent i verdi, mot Hovedindeksens økning på drøye fem prosent.

Sapa-sjef Svein Tore Holsether tar for øvrig over som Yara-sjef innen 1. oktober. Da vil Torgeir Kvidal gå tilbake til jobben han hadde som finansdirektør i gjødselkonsernet.

Vokser på oppkjøp

Yaras gjødselleveranser falt egentlig med to prosent i andre kvartal, men takket være oppkjøp av selskapene OFD og Galvani leverte Yara seks prosent mer gjødsel.

Kjøpet av colombianske OFD på totalt 2,6 milliarder ble annonsert i november 2013, mens kjøpet av brasilianske Galvani på nesten to milliarder kroner ble annonsert i august året etter.

Salget i Europa var ifølge Yara på linje med andre kvartal i fjor, og det er utenfor Europa at salget hadde falt, hadde det ikke vært for oppkjøpene.

Hvis man sammenligner utviklingen i årets seks første måneder mot samme periode i fjor, har selskapet økt omsetningen fra 45,0 til 55,7 milliarder kroner, mens netto resultat har falt fra 4,1 til 3,6 milliarder.

Driftsmarginen justert for engangseffekter (EBITDA) har i perioden økt fra 17,8 til 19,4 prosent.

Yara skriver at de regner med å spare rundt 400 millioner kroner i de to kvartalene frem mot nyttår, takket være olje- og gassprisene. Anslaget er gjort basert på nåværende terminkontrakter.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Yara

Flere artikler

  1. – Jeg er nok pensjonist når denne teknologien fases ut

  2. Høyere energi- og lavere gjødselpriser tynger Yara

  3. Derfor senker Yara utbyttet

  4. Annonsørinnhold

  5. Yaras resultat ned 40 prosent

  6. Yara-tallene skuffer