Yara-resultatet gror kraftig på sterk dollar og billigere energi

Takket være lavere olje- og gasspriser regner Yara med å spare nesten en halv milliard i kostnader bare i Europa frem mot nyttår. Effektene av oljenedturen har fått selskapets regnskaper til å blomstre ekstra kraftig.

TJENER PÅ OLJEBREMSEN: Yara tjener gode penger på lavere energipriser og en sterkere dollar, som har kommet etter nedturen i oljeprisen. Her tar Yara-sjef Torgeir Kvidal (t.v.) imot næringsminister Monica Mæland på et fabrikkbesøk. Til høyre er Arnt Clasen, som leder arbeidet på testfabrikken.

Yara International
  • Marius Lorentzen
Publisert:,

Flere av de viktigste pilene har gått i riktig retning for den norske kunstgjødselgiganten Yara det siste året.

Mens dollaren har steget med drøye 30 prosent i verdi mot norske kroner har selskapets gasskostnader globalt gått ned med 17 prosent, sammenlignet med ett år siden. Fordi Yara selger mye i dollar har dette hjulpet selskapet til å levere en solid utvikling siden i fjor.

Samtidig har prisene selskapet har fått for urea gått ned med 12 prosent, mens realiserte nitrat- og NPK-priser har falt med 20 og 8 prosent. Legger man alt sammen er utviklingen likevel netto positiv for selskapet, og selskapet leverte tirsdag bedre tall enn det analytikerne i snitt hadde ventet.

– Yara rapporterer sterke resultater i andre kvartal med økte leveranser og forbedrede marginer som følge av lavere gasskostnader og en sterkere amerikansk dollar, sier Torgeir Kvidal, konstituert konsernsjef i Yara, i en børsmelding.

– Salget av våre høykvalitetsprodukter fortsetter å øke i Latin-Amerika og Asia, både på grunn av oppkjøpet av OFD og vedvarende organisk vekst, legger konsernsjefen til.

Aksjen har de siste 12 månedene steget nesten 41 prosent i verdi, mot Hovedindeksens økning på drøye fem prosent.

Sapa-sjef Svein Tore Holsether tar for øvrig over som Yara-sjef innen 1. oktober. Da vil Torgeir Kvidal gå tilbake til jobben han hadde som finansdirektør i gjødselkonsernet.

Vokser på oppkjøp

Yaras gjødselleveranser falt egentlig med to prosent i andre kvartal, men takket være oppkjøp av selskapene OFD og Galvani leverte Yara seks prosent mer gjødsel.

Kjøpet av colombianske OFD på totalt 2,6 milliarder ble annonsert i november 2013, mens kjøpet av brasilianske Galvani på nesten to milliarder kroner ble annonsert i august året etter.

Salget i Europa var ifølge Yara på linje med andre kvartal i fjor, og det er utenfor Europa at salget hadde falt, hadde det ikke vært for oppkjøpene.

Hvis man sammenligner utviklingen i årets seks første måneder mot samme periode i fjor, har selskapet økt omsetningen fra 45,0 til 55,7 milliarder kroner, mens netto resultat har falt fra 4,1 til 3,6 milliarder.

Driftsmarginen justert for engangseffekter (EBITDA) har i perioden økt fra 17,8 til 19,4 prosent.

Yara skriver at de regner med å spare rundt 400 millioner kroner i de to kvartalene frem mot nyttår, takket være olje- og gassprisene. Anslaget er gjort basert på nåværende terminkontrakter.

Her kan du lese mer om

  1. Yara
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Jeg er nok pensjonist når denne teknologien fases ut

  2. Yaras resultat ned 40 prosent

  3. Høyere energi- og lavere gjødselpriser tynger Yara

  4. Annonsørinnhold

  5. Yara tjener på energibransjens hodepine

  6. Reduserer inntektene i utfordrende marked