Akers Solstad sluker Rem Offshore

Aker får viljen sin med Rem Offshore, etter å ha blitt beskyldt for bakholdsangrep av selskapet. – Fusjonen er et nødvendig strategisk tiltak, sier Aker-direktør.

OFFSHORE-TREKLØVER: Konsernsjef Lars Peder Solstad i Solstad Offshore, administrerende direktør Øyvind Eriksen i Aker og administrerende direktør i Rem Offshore, Arild Myrvoll, møtte pressen torsdag morgen.
Publisert:

Kjell Inge Røkke-eide Aker fikk det som ønsket. Rem Offshore fusjonerer med Solstad Offshore, ifølge en børsmelding.

– Fusjonen er et nødvendig strategisk tiltak i dagens offshoremarked for serviceskip, som vil gjøre det mulig for det kombinerte selskapet til å oppnå signifikante synergier gjennom mer effektiv drift og til en lavere kostnadsbase, sier administrerende direktør i Aker, Øyvind Eriksen, i børsmeldingen.

Formelt skjer fusjonen ved at Rem Offshore slås sammen med et datterselskap av Solstad Offshore.

Rem Offshore-aksjonærene blir betalt med nye stemmerettssvake B-aksjer i Solstad Offshore. B-aksjene tilsvarer én tiendedel av stemmevekten til en A-aksje.

Unntaket er styreleder Åge Remøy og relaterte selskaper, som får 6 millioner A-aksjer og 6 millioner B-aksjer, ifølge Solstads børsmelding.

Dette gir han en formell eierandel på 15 prosent i det nye selskapet og en stemmeandel på 9 prosent.

Hver Rem Offshore-aksje blir tildelt 0,0696 nye Solstad Offshore-aksjer.

I forkant av fusjonen slet Rem Offshore med høy gjeld i et marked som har vært hardt truffet av oljebremsen. Etter fusjonen er nå 22 prosent av selskapets gjeld flyttet, og Solstad Offshore blir sittende med brorparten av gjelden.

I børsmeldingen kan du lese mer om detaljene i transaksjonen.

Les også

Åge Remøy om offshore-fusjon: – Vemodig

– Skritt i riktig retning

Konsernsjef Lars Peder Solstad i Solstad Offshore sier at offshoreskip-næringen er preget av overkapasitet og mange små enheter. Han sier Rem Offshore og Solstad Offshore er enige om behovet for å etablere større og sterkere enheter for å komme gjennom krisen.

– Fusjonen mellom Solstad og Rem er et skritt i riktig retning, men det er fortsatt et sterkt rasjonale for ytterligere konsolidering, sier Solstad i børsmeldingen.

Etter fusjonen vil Solstad Offshore være det nest største offshoreskip-rederiet på Oslo Børs målt etter antall skip, ifølge en oversikt Dagens Næringsliv offentliggjorde siste mandag.

Kun giganten DOF har med sine 67 skipene flere enn de 62 skipene Solstad Offshore og Rem Offshore har i sine flåter.

Les også

Herøy-ordfører mener Aker er ute på raid på Nord-Vestlandet

– Stabile arbeidskontrakter

Rem Offshore er én av hjørnesteinsbedriftene i Fosnavåg, og er en del av den maritime klyngen på Nordvestlandet.

Lokalsamfunnet har holdt pusten, fordi man har fryktet at Aker vil forløse planer om å slå sammen rederiene og flytte arbeidsplasser sørover.

Styreleder Åge Remøy sier i børsmeldingen at det vil bli aktivitet på Fosnavåg etter fusjonen.

– Jeg er fornøyd med at det fusjonerte selskapet vil allokere en betydelig del av aktivitetene til Fosnavåg, med mulighet for betraktelig vekst. Dette vil bidra til å sikre utviklingsmulighetene for regionen, og stabile arbeidskontrakter for våre nesten 500 høyt kvalifiserte arbeidere, sier styreleder Åge Remøy i REM Offshore.

Mens det nye selskapets konstruksjonsskip (CSV) skal ledes fra Solstads hovedkvarter i Skudeneshavn, vil forsyningsskipene (PSV) driftes i Rems Fosnavåg.

Aker-sjef Øyving Eriksen understreker at han mener fusjonen var den beste muligheten for å sikre Rem Offshores fremtid.

Den formelle fusjonsplanen vil bli kjent når Rem og Solstad har levert sine kvartalsrapporter for inneværende kvartal. Det vil skje i slutten av august.

Ekstraordinære generalforsamlinger i selskapene vil etter planen bli rundt 1. oktober, mens fusjonen formelt vil gjennomføres rundt 1. desember.

FOSNAVÅG-SELSKAP: Rem Offshore er en av hjørnesteinsbedriftene i Fosnavåg. 500 Rem-ansatte vil få stabile arbeidskontrakter i det nye selskapet.

– Rem Offshore er en liten brikke

Rem Offshore har vært tynget av gjeld og forsøkt å forhandle frem en gjeldsplan for selskapet, med håp om spillerom de neste årene.

Kjell Inge Røkke-eide Aker, som i det siste har kjøpt opp mer og mer av Rems gjeld, satte som nevnt ned foten for en finansiell redningsplan.

Aker eier også store deler av konkurrenten Solstad Offshore.

Akers blokkering av redningsplanen tok Rem Offshore etter sigende på sengen, og styreleder Åge Remøy kalte Akers opptreden for «et bakholdsangrep».

I forrige uke tok konsernsjef i Aker, Øyvind Eriksen, til motmæle på vegne av Aker og kalte det usaklig karakteristikk.

Aker bekreftet da at de ønsker at Solstad Offshore gjennom en fusjon sluker Rem Offshore.

– Aker tok til orde for at industrien trenger en konsolidering. Rem Offshore er en liten brikke i et større puslespill, sa Eriksen til E24.

– Hvis Aker gjør offshoremiljøet i vår kommune til en liten brikke i sitt spill, har han tatt på seg betydelig samfunnsansvar. Her på Nord-Vestlandet bygges det samfunn og arbeidsplasser på slike bedrifter. Det bør ikke være et spill for Aker, og jeg håper han (Aker-sjef Eriksen, journ.anm.) velger andre uttrykk i fremtiden enn akkurat det der, sa Herøy-ordfører Arnulf Goksøyr til E24.

Les også

Vil sluke konkurrent for andre gang: – To helt forskjellige situasjoner

Les også

Aker-sjefen mener bakholdsangrep-kritikk er usaklig

Les også

Aker blokkerte Rems refinansieringsplan: – Det var et bakholdsangrep

Publisert:
Gå til e24.no