Analytiker: – Retail-apokalypsen traff XXL først

Ekspertene som følger XXL visste at selskapet jobbet i motvind, men at de skulle bomme på Black Friday hadde de ikke trodd.

SALG: Et av problemene XXL har hatt i vinter er at de har vært for aggressive i salgene sine, noe som gjorde at de tapte penger på kampanjer som Black Friday. Analytikerne er overrasket.

Foto: Mattis Sandblad VG
 • Sindre Hopland
 • Ingvild Sagmoen
Publisert:,

Det var til stor overraskelse at den ferske XXL-sjefen Ulf Bjerknes går på dagen etter svært skuffende resultater under Black Friday.

Analytikere E24 snakker med tirsdag kveld kunne ikke tro sine egne øyne.

– Det er sjokkerende at det står så dårlig til, sier analytiker Christian Olsen Nordby i Kepler Cheuvreux.

Nordby sier han studerte tilbudene til XXL opp mot andre kjeder rundt Black Friday, og kunne ikke på det tidspunktet huske at han reagerte på at tilbudene var for aggressive, slik selskapet beskriver det i dagens børsmelding.

XXL har levert flere skuffende kvartalsresultater i år, men å bomme på fjerde kvartal er det verste man kan gjøre, ettersom dette er den viktigste tiden av året.

Les også

XXL varsler Black Friday-smell: Fersk toppsjef går av

Retail-apokalypse

XXL er i godt selskap når det kommer til trange tider i handelsbransjen, og Virkes årlige konferanse for alle som driver med detaljhandel ble kalt «Retail Apocolypse» i 2018.

Les børskommentar: (+) XXLs problemer handler om mer enn hvem som er toppleder

Mange lo av navnet den gangen, men analytiker Nordby mener navnet er helt passende.

– Retail-apokalypsen traff XXL først. De hadde jo store planer om vekst, åpne masse butikker og ta over Europa og Alpene. Det går ikke når veksten er borte, og den reelle historien er at det som en gang var høye marginer er blitt borte, sier analytikeren og legger til:

– Man har hele tiden håpet at de gode norske marginene skulle overføres til det svenske markedet, men det motsatte har skjedd, de svake svenske marginene har kommet til Norge. Det er krise, sier Nordby.

Det som har vært et positivt moment for XXLs del er at selskapet relativt sett sitter på få butikklokaler, og er også markedsledende på netthandel med rundt 15 prosent av omsetningen på nett.

Samtidig påpeker Nordby det at selskapet har vært i kontakt med sine långivere om situasjonen, gjør saken mer alvorlig.

2018 har vært et «annus horribilis» for varehandelen, og flere aktører har gått dukken. Både Tilbords, Rafens, Spaceworld Soundgarden, PM og Enklere Liv har meldt oppbud i løpet av året.

Kan ikke drive med negativ vekst

I varselet skriver XXL at de svake fjerde kvartalstallene gir nye estimater for selskapets årsresultat. Sportskjeden estimerer nå driftsinntekter for 2018 på 9,4 milliarder norske kroner.

Ifølge analytiker Øyvind Mossige i Sparebank1 Markets kan det innebære at XXL i fjerde kvartal har en negativ like for like-vekst i Norge på rundt 15 prosent.

Les på E24+

Tidligere XXL-sjef i åpenhjertig intervju med E24: – Jeg skal ikke bli toppleder igjen. Det er helt sikkert

Sparebank1 Markets har i en periode hatt salgsanbefaling på XXL-aksjen.

Mossige ble ikke altfor overrasket over at XXL nå kom med resultatvarsel.

– For mye av salget har blitt allokert til Black Friday hvor marginene er for svake, blant annet grunnet en høy andel internettsalg, sier analytikeren.

Positiv til lederbytte

NY SJEF: Frem til nå har Tolle Grøterud vært IR-sjef i XXL, men tar nå over roret på hele skuten.

Foto: Sindre Hopland

Frem til nå har Tolle Grøterud hatt ansvar for investor-relasjoner i XXL, men tar nå over som administrerende direktør på midlertidig basis.


Samtidig er storeier Øivind Tidemandsen tilbake i selskapet i en operasjonell og strategisk rolle, melder selskapet.
– Personlig så liker jeg Tolle, han har hatt ansvar for mye av strategien i selskapet, og er vant til å snakke med investorene, så det er ikke sikkert det er noe dårlig valg, sier Nordby i Kepler Cheuvreux.
Grøterud har jobbet i XXL siden september 2014, og har en årrekke bak seg i finansbransjen som partner i meglerhuset Arctic Securities.
At eier Tidemandsen er tilbake bemerker analytiker Nordby som «interessant».

Her kan du lese mer om

 1. XXL
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. XXL varsler Black Friday-smell: Fersk toppsjef går av

 2. XXL-sjefen sier unnskyld for de dårlige resultatene

 3. XXL skuffer som ventet

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Derfor kan XXLs børscomeback være gjemt på et overfylt lager

 6. – Skal vinne krigen på en litt annen måte enn å fighte på pris