Hydro har nok alumina ut året

Hydro har sikret seg nok av den viktige råvaren alumina til ut 2018. Dermed er risikoen for nedstengninger av smelteverk ytterligere dempet.

SIKRET RÅVARER: Norsk Hydro har sikret seg nok av råvaren alumina til å klare seg ut året, etter uro rundt Alunorte-produksjonen tidligere denne måneden, som skapte frykt for nedstengninger i anlegg også i Norge. Her presenterer Norsk Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg resultatet for tredje kvartal.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Det skapte uro da Hydro tidligere denne måneden meldte om at verdens største aluminaraffineri Alunorte måtte stenges ned helt, etter å ha gått på halv kapasitet siden i vår.

Det ville ha bidratt til et enda strammere marked for alumina, en sentral råvare i produksjonen av aluminium, noe som også kunne satt virksomheten ved norske smelteverk i fare.

Det kreves rundt to tonn alumina for å produsere ett tonn aluminium.

Norske smelteverksarbeidere kunne derimot puste lettet ut da Hydro meldte at brasilianske myndigheter opphevet et forbud mot å bruke selskapets moderne pressfilterteknologi slik at Alunorte kunne fortsette på halv kapasitet.

Nå melder Hydro at selskapet har sikret nok alumina til smelteverkene ut 2018, slik at trusselen om produksjonsbrems holdes på armlengdes avstand.

– Der har vi vært hjulpet av å ha en veldig god egen kommersiell organisasjon som har jobbet i dette markedet i mange år, sier Norsk Hydros finansdirektør Eivind Kallevik til E24.

– Dette er gjort til dels gjennom å source kontrakter i verden utenom Kina, men vi begynner også snart å motta de første lastene fra Kina med kinesisk alumina, legger han til.

Les mer: Høyere priser hjelper Hydro

Les også

Høyere priser hjelper Hydro

Nytt at Kina eksporterer

Kina er tradisjonelt en importør av alumina, og det er derfor ikke vanlig at landet eksporterer noe særlig av råvaren.

Årsaken til at det har blitt fristende for kinesiske aktører å eksportere alumina er at prisene internasjonalt har blitt mye høyere enn lokale priser i Kina.

– De har egentlig aldri drevet med eksport av alumina før denne situasjonen som oppsto i 2018. Det er egentlig først de siste to kvartalene vi har sett alumina-eksport ut av Kina, sier Kallevik.

– Hvis Alunorte hadde vært fullt nedstengt nå, hvordan hadde det da sett ut å skulle få tak i nok alumina?

– Det er klart, det hadde jo gjort et krevende bilde ytterligere krevende. Da hadde det vært ytterligere tre millioner tonn som hadde forsvunnet ut av produksjon, sier finansdirektøren.

Les mer: Går glipp av 600 millioner per kvartal: Så stor er Brasil-regningen

Les også

Går glipp av 600 millioner per kvartal: Så stor er Brasil-regningen

Aluminaprisen steg

Noe av grunnen til at Hydro leverte bedre tall enn ventet i tredje kvartal var en oppgang på 55 prosent i aluminaprisen fra samme kvartal ett år før.

– Vi har et ganske stramt marked i den vestlige verden, og vi er avhengig av kinesisk eksport. Så har aluminaprisen vært veldig volatil, fordi usikkerheten i markedet er stor, sier Kallevik.

Blant årsakene til dette er USAs trusler om sanksjoner mot den russiske produsenten Rusal, hvor innføringen av sanksjonene nå har blitt utsatt fra november til 12. desember. Den andre er det at Alunorte-anlegget fortsatt produserer på 50 prosent.

– En løsning av begge disse vil medføre større trygghet og større volum i markedet, som kan forventes å gi en priseffekt, sier Kallevik.

– Hvis Rusal-sanksjonene virkelig trer i kraft så vil det markedet bli enda strammere enn det er i dag, sier han.

Prisen på alumina har beveget seg mye opp og ned i år. Denne uken handles alumina til rundt 495 dollar per tonn, ifølge Kallevik.

Selskapet oppnådde en aluminapris på 460 dollar per tonn i tredje kvartal, fra 297 dollar tonnet i samme kvartal i fjor. Samtidig ble aluminaproduksjonen bortimot halvert fra samme periode i fjor, ifølge Hydros kvartalsrapport.

Dyrere råvarer

Norsk Hydro leverte bedre tall enn ventet i tredje kvartal, men meldte om betydelig motvind fra økte kostnader til råvarer.

De siste to årene har kostnadene økt både for petroleumskoks, kaustisk soda, fyringsolje, kulltjærebek, alumina og kull.

– Råvarepriser vil fluktuere over tid, sier Kallevik.

– Når vi ser inn i fjerde kvartal så ser det ganske stabilt ut, med unntak av energikostnaden i Brasil, med fuel-olje og kull, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Norsk Hydro

Flere artikler

  1. Derfor er alumina dyrt

  2. Aluminiumsprisen stiger: Hydro-stenging skaper globale bølger

  3. – Vil slå massivt ut

  4. Annonsørinnhold

  5. Tunge skyer over norske Hydro-verk: Har råvarer ut november

  6. Hydro starter tre Brasil-anlegg: – Reduserer usikkerheten for norske verk