- Siemens-sjefen måtte gå etter maktkamp

Tyske medier spekulerer i om en konspirasjon kan ha felt konsernsjef Peter Löscher.

FERDIG: Konsernsjef Peter Loescher i Siemens forlater selskapet.
Publisert: Publisert:

«Den siste uken har jeg konkludert med at tilliten som danner grunnlaget for at jeg skulle kunne fortsette, mangler», skriver avtroppende Siemens-sjef Peter Löscher i en uttalelse.

Onsdag kom nyheten om at Löscher erstattes av finansdirektør Joe Kaeser. Ifølge tyske medier har det foregått en real maktkamp i kulissene.

At han ikke gikk helt frivillig, kommer også frem i hans avskjed:

«Virksomhetens beste kommer før enhver persons egen interesse, herunder min».

Toppsjefens avgang kommer i kjølvannet av at nok en av de ambisiøse finansielle målsetningene til selskapet måtte avblåses.

Torsdag i forrige uke sendte Siemens ut et varsel om at selskapet ikke kommer til å nå en varslet driftsmargin på 12 prosent innen 2014.

Löscher skal ha vært motstander av å sende ut resultatvarselet, men ble overkjørt av flertallet i styret. I helgen ble det så kjent at styret vurderte Löschers posisjon.

Les også: Siemens-sjefen vil kjempe mot oppsigelse

Deutsche Welle skriver at Löscher skal ha omtalt en tarvelig konspirasjon - og at han mener at Kaeser skal være en av konspiratørene. Sistnevnte var med på å utforme vekstmålet, men skal senere ha beskrevet det som for risikabelt overfor styret.

Bommet på målene

Uansett hva som er årsaken til at Löscher må gå, er det imidlertid på det rene at selskapet ikke har prestert som ventet. Siemens har i de seks årene Löscher satt i sjefsstolen gjentatte ganger bommet på sine resultatmål.

ERSTATTER: Peter Löscher (til høyre) erstattes av finansdirektør Joe Kaeser. Bildet er tatt i november. Stemningen dem imellom skal da ha vært bedre enn den er i dag.

Problemene er knyttet til svak utvikling i den globale økonomien og økt konkurranse. Selskapet har blant annet blitt rammet av tregere vekst i Kina og mindre etterspørsel etter gassturbiner som følge av «revolusjonen» innen skifergass.

Over de siste fem årene har Siemens-aksjen falt med 11,11 prosent i verdi på Frankfurt-børsen. Dax-indeksen har i samme periode steget med 30,43 prosent.

Markedet er ventet å være positive til Joe Kaeser, som blant annet står bak selskapets omfattende kuttprogram. Han har 33 års ansenitet, og regnes som investorvennlig.

- Vi mener at hans kunnskaper, blant annet den inngående kjennskapen til driften i Siemens, samt hans genuine ønske om å skape verdier for aksjonærene, er relativ unik, skriver analytiker Ben Uglow i Morgan Stanley i en rapport, ifølge Financial Times.

Kaeser innrømmet onsdag at Siemens har tapt grunn til sine konkurrenter, men var likevel positiv.

- Selskapet er definitivt ikke i krise, og det er ikke behov for en større restrukturering, sier han, ifølge Wall Street Journal.

Negative estimater

I forbindelse med sjefsskiftet slapp Siemens sine resultater for det tredje kvartalet onsdag, en dag tidligere enn varslet.

Nettoresultatet steg fra 743 millioner euro i tredje kvartal i 2012 til 1,07 milliarder, men fjorårsresultatet var tynget av en kansellert børsnotering av Osram Licht.

Les også: Osram kutter flere tusen arbeidsplasser

Ordreinntaket økte med 21 prosent for videreført virksomhet, mens driftsinntektene falt to prosent til 19,25 milliarder euro.

Siemens varslet ellers fallende resultater ut regnskapsåret.

Les også: Siemens stenger solsatsing etter milliardtap

Siemens er et av Tysklands aller største og viktigste selskap. Selskapet har i overkant av 400.000 ansatte verden over.

Publisert:
Gå til e24.no